De mycket höga temperaturerna som rådde på Gran Canaria under måndagen, tisdagen och onsdagen har modererats. Trots det är Gran Canaria den enda ön som fortfarande har en ”gul” varning för höga temperaturer fortfarande.

Vi kan räkna med att termometern når upp till 35 grader under lördagen på vissa platser på ön.

Termometer pekar på 36

Men skillnaden är enorm. Under veckans första dagar rådde det man kallar för ”aire caliente” (hetluft), vilket kännetecknas av mycket torr värme tillsammans med kraftiga vindar. Resultatet blir ungefär som att blåsa på sig själv med en hårfön…

Sedan dess har vindarna avtagit mycket, och luftfuktigheten är nu tillbaka på normala nivåer, vilket gör att det finns en viss friskhet i luften. Och även om dagarna fortfarande är varma så svalnar det av under kvällen, natten och morgonen.

För söndagen säger prognosen att temperaturerna kommer att sjunka ytterligare även om skillnaden inte blir särskilt stor.

Vindarna fortsätter att blåsa från nordost och kan i vindbyarna bli kraftiga.

Början på nästa vecka fortsätter i samma stil. Temperaturerna fortsätter att vara behagliga sommartemperaturer och på den södra delen av ön kommer solen att skina från en molnfri himmel. I norr däremot kan man räkna med en del moln.

Varning för stor risk för bränder fortsätter att gälla på Gran Canaria.
(Canarias7 + Dag&Natt)

Brandman släcker