Alla är olika namn på den helgdag som man firar runt om i hela världen “Los Finaos” är det kanariska firandet den 31 oktober.  Runt om på ön brukar man ha olika arrangemang  i stadsdelen vegueta i Las Palmas är det gatuteater Don Juan Tenorio  (man måste köpa inträde). Det arrangeras temafester runtom på Gran Canaria, dagen efter den 1/11 är det helgdag.

På gatan Triana i Las Palmas firar man halloween för hela familjen med olika spektakel. Hit brukar många söka sig på kvällen den 31 oktober och många utklädda.

Det kommer att vara mycket folk i rörelse och ni kommer att genomgående se grillade kastanjer och utklädda barnfamiljer. I parken San Telmo samlas man och det grillas kastanjer och man umgås. Den 1 november är helgdag och man besöker kyrkogårdarna som i skandinavien.

Los Finaos- har man firat på Kanarieöarna sedan långt tillbaka. Man träffades på torgen i de olika kvarteren i alla byar man grillade kastanjer och bytte minnen och historier om nära och kära som avlidit. Tidigare på kvällen hade barnen gått runt om i kvarteret och knackat på dörrar och frågat om där fanns några “santos” (helgon), kvinnorna som öppnade dörren svarade ja och la olika godsaker i korgarna som de bar med sig, såsom nötter, kastanjer, fikon eller mandel. Kvällen avslutades med dans och sång på torg och gator.

Halloween sägs ha sitt ursprung ifrån kelterna på Irland som den 31 oktober  firade en festival vid namn Samhain. Man firade slutet av sommaren och att ett nytt år startat. Senare på kvällen firade man de dödas fest, då kom alla vålnader, spöken och andra demoner ut på gatorna. Man anlade Stora bål och druiderna skapade olika besvärjelser för att blidka de olika vålnader som var aktiva denna natt. Man sa att denna natt var all typ av magi mycket starkare än under resten av året. När romarna sedan erövrade kelterna försökte de radera alla spår av denna sed men utan större lycka, så den kristna kyrkan anammade  firandet och döpte om det till Hallow eve där man firade alla kristna martyrer.
Källa: http://labrujulaocioycultura.com