Cueva de
Cuatro Puertas

-grotten med de fire dørene

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Ut fra arkeologiske funn som er gjort til nå på Kanariøyene, antar man at bosettningen her begynte rund årene 600- 500 f.Kr. Funnene er mange og interessante. I Telde som er tema i denne utgaven av Dag & Natt kan du blant annet besøke grotten med de fire dørene.

Ikke langt fra motorveien, finner man disse grottene på sørsiden av veien mellom avkjøringen til Ingenio og Telde. Grottene ligger i fjellet “La Montana Bermeja” (det rødbrune fjellet), som består av en porøs, vulkansk stein. Grottene kan dateres tilbake til urbefolkningen, altså fra før-spansk tid, og ble gravet ut ved hjelp av enkle redskaper. Foran grotten har man gravd ut en plattform der det finnes en rekke hull bergflaten som man oppfatter som stolpehull. Det kan bety at området foran inngangen hadde et slags tak eller pergola. Andre mener at disse hullene knytter seg til religiøse ritualer.

I og med at Telde var “hovedsete” for den sørøstlige halvdelen av Gran Canaria før den spanske erobringen (Guanartemato de Telde) mener man at denne grotten kan ha vært en slags residens for ypperstepresten (el faycàn de Telde). Men det er kun en teori blant mange.

I nyere tid, før stedet ble fredet i 1972, ble det brukt som lagerrom og stall. Cuatro Puertas grotten er også med i den spansk/italienske filmen “Tirma” fra 1954 med Marcello Mastroianni og Silvana Pampanini i hovedrollen. En dramatisk historie fra erobringstiden på midten av 1400-tallet hvor en spansk offiser vinner sin kanariske prinsesse (Guayarmina) etter blodige kamper. Cueva de Cuatro Puertas (grotten med de fire dørene) , er en av flere grotter i det samme fjellet.

Bare 50 meter fra Cueva de Cuatro Puertas finner vi grotten El Almogarèn. Dette er områder der urbefolkningen utførte sine religiøse ritualer og dyrket sine guder. Dette bestod blant annet i å helle melk og andre væsker i de utgravde senkningene i bergflata.

Ca. 75 meter mot sørøst ligger grotten Cueva de Los Papeles, som også i nyere tid har blitt brukt som bolig. Den siste som bodde her var en gjeter som brukte grotten Cueva de Cuatro Puertas til stall for geitene sine. Cueva de Los Papeles har blitt brukt siden 1879 og betyr ”papir grotten”, uten at det kan forklares.

Videre litt vestover finner man grotten Cueva de Los Pilares. Stien som fører dit er godt sikret med rekkverk. Disse hulene utgjorde den største bosetningen på “La Montana Bermeja”. De enkelte hulene er tilgjengelige gjennom utgravde stier, trapper, sjakter, tuneller og gallerier. De er sydvendte, men ligger godt beskyttet for uvær og var på den måten ideelle boplasser. Arkeologene mener at de hadde delt opp hulene til mindre rom med trekonstruksjoner og skinn/Flettverk. I veggene er det gravd ut hyller innretninger, benker, sitteplasser og siderom for matlagring etc.

Det finnes også ytterligere en grotte, Cueva de la Audiencia, et slags skattekammer for oppbevaring av korn. Adkomsten til denne grotten er både vanskelig og farlig midt i en stupbratt fjellside.

Grottan 4 dörrar

Här finner ni grottan