– en natt i Río…..

Denne overskriften er tittel og inspirasjon til årets karnaval feiring i Las Palmas som begynner i midten av februar og holder på langt inn i mars måned.

Av Bente Storsveen Åkervall
[email protected]

Det er noe eventyrlig over karnevalet i Rio de Janeiro. Det er nesten som å komme til en annen verden. I den Brasilianske byen med nesten 6 millioner innbyggere, blir av mange betegner som en av verdens vakreste byer, arrangeres det årlig verdens største karneval. Byen forvandles til et inferno av Samba, pulserende rytmer, paradeshow, fargesprakende danseopptredener, vakre kostymer og mye naken hud. Hvert nabolag i Rio har sitt karneval favoritt gateband kalt bandas or blocos. I tillegg kan man nyte strandlivet på kjente strender som Cocacabana og Ipanema. Man kan også komme seg opp i høyden for å beundre den 38 meter høye kristusstatuen på Sukkertoppen – Paode Acuar, og samtidig nyte utsikten over den varke byen. For de som er interessert i fotball kan få med seg storkamper på verden største fotballstadion, Maracana. Her har kjente fotballstjerne som Ronaldo, Romario, Sócrates Brasileiro, Sampaio de Souza, Vieira de Oliveira, Carlos Alberto, Cafu, Roberto Carlos, Falcao, Junior, Pele, Rivaldo, Rivelino, Romario, Ronaldinho, Ronaldo, Djalma Santos, Nilton Santos, Socrates, Zico og mange andre spilt. Uansett om det er dans, musikk eller fotball: brasilianerne har rytme i kroppen og danser gjerne natta lang.

Farvel til kjøttet, fleskesøndag og feitetirsdag
Opprinnelig var karneval en feiring som innledet fasten i den kristne kirkekalenderen. Det ligger i selve navnet carne vale – farvel til kjøttet. 40 dager før påske skulle man begynne å faste, men før det kunne man skeie ut litt. Mange ulike typer feiringer oppstod i dagene før fasten offisielt begynte på askeonsdag.

I Norge feirer vi fastelavn. Ordet kommer fra tysk og betyr kvelden før fasten. Søndagen før fastelavn heter fleskesøndag, og etterlater ikke mye tvil om hva som sto i sentrum.

I Sverige är fastlagen tre festdagar i rad som infaller alldeles före fastan. Fastlagen börjar med fastlagssöndag och avslutas med fettisdagen. 2019 infaller fastlagssöndagen 3 mars och fettisdagen 5 mars.

I Venezia utviklet maskeradeballene seg, da adelen kamuflert kunne blande seg med folket, og kanskje vice-versa. I det som senere skulle bli sørstatene i USA oppstod Mardi Gras blant de franske kolonisatorene, med store maskerader og god mat. Mardi Gras betyr rett og slett feitetirsdag. Karnevalet i Brasil har drukket av alle disse kildene.

Slutt på siste istid
Noen mener karnevalstradisjonen er langt eldre enn kristendommen, og ruller ut den historiske løperen til førkristne feiringer til ære for den greske vinguden Dionysos og hans romerske fetter Bacchus. Andre går enda lenger, men da begynner det å bli ganske komisk. I en bok om karnevalets historie starter den brasilianske professor Hiram Araujo kapitlet om kronologien til karnevalet på denne måten: «10.000 år f.kr: Slutt på siste istid». Han skal i hvert fall ikke beskyldes for å ikke å trekke de historiske linjene…

Selv om karnevalet er blitt en del av den kristne kirkekalenderen, finnes det fortsatt en mengde hedenske skikker. Feiring av liv og fruktbarhet står helt sentralt. Til og med vårt uskyldige fastelavnsris er et gammelt fruktbarhetssymbol.

Karnevalet kobles med samba
Til Brasil kom det katolske karnevalet med portugisiske kolonisatorer. Da Kongen og hoffet ble nødt til å flykte fra Napoeleonskrigene i 1808, etablerte de seg i Rio de Janeiro. De ble der i mange tiår, og den europeiske påvirkningen ble med det mye sterkere. Rio var intet mindre enn sentrum for hele det portugisiske imperiet på denne tiden. Det var spesielt den italienske og franske tradisjonen med maskeradeball og opptog som slo an i Rio, og på begynnelsen av 1900-tallet ble musikkformen samba knyttet stadig tettere til feiringen. Det samme ble de rasktvoksende fattigområdene i åssidene i byen – favelaene – og den hovedsakelig svarte befolkningen der. Siden den gang har ikke karnevalet i Rio sett seg tilbake, og det går i dag for å være det største i hele verden.

Kilde: BrasiLeira.no