Du er her:
Image

Willy rydder opp i Mogan

Kommunalråd med ansvar for strender, gaterengjøring, vedlikehold av veier og offentlig anlegg


Willy Garcia er relativt ny i lokal- politikken, men nærmiljøet og folka kjenner han som sin egen familie. Han er født midt i Arguineguin, og har under sine 40 leveår, vokst opp parallelt med turistutviklingen i den engang så pittoreske fiskelandsbyen i Mogan kommune.

Der Willy ikke har tråkket sine barnesko, har han slitt ut diverse joggesko gjennom årene. Som genuin idrettsmann og naturelsker har han etter endt, profesjonell fotballkarriere, dedikert all fritid til løping, sykling og kombinert øvelsene i diverse triatlon konkurranser. 

BLOMSTERBUTIKK
Hans mor drev Arguineguins kjente blomsterbutikk ”Floresteria Las Pitas”, og Willy startet etter hvert sin egen blomstrende business. Men for et par år siden ble han regelrett haket inn av den etter hvert så kjente, kvinnelige ordføreren i kommunen Onalia Bueno. Han fikk gå ved hennes side et helt avgjørende år, for å se om han dugde som politiker emne. Det viste seg at han bestod prøvetiden med glans, og ble tildelt oppgaven som rådmann for strender, gaterengjøring og generelt underhold i Mogán kommune, et embete han med stolthet forteller at han har hatt i halvannet år, siden seneste kommunevalg

Vi møter Willy ved El Perchel stranden i Arguineguin, rett utenfor kontoret til den norske klubben. 

Han er på fornavn med alle, være seg nordmenn, kanariske restaurant- og bar eiere, eller alle renholderne som han stadig må bort å klappe litt på. det er akkurat nærheten til folket, han elsker ved jobben. Ut fra den norske klubben kommer en voksen dame, som gjerne vil nevne at to av gatelysene utenfor leilighetsbygget der hun bor ikke lenger fungerer. Willy tar notater, og lover å ordne opp så fort som mulig! Det føles litt som man er med politimester Bastian på sightseeing i Kardemomme by!

SAMMEN FOR MOGAN
De tradisjonelle politiske partiene er skjøvet til side i Mogan kommune, til fordel for det hjemme-snekra partiet «Juntos por Mogan» (sammen for Mogan), og skrudd sammen av lokale, dedikerte mennesker som genuint ønsker det samme for kommunen, og har et felles mål, om vi skal tro Willy. På toppen av pyramiden sitter ordfører Onalia Bueno, som styrer med jernhånd og en beundringsverdig energi, forklarer Willy.

– Hun er unik i den forstand at hun er så utrolig dedikert, i tillegg til å være meget intelligent og proaktiv! De første meldingene fra henne begynner å tikke inn allerede kl. 06 om morgenen. Hun er den første ute i feltet, og den siste som gir seg på lange arbeidsdager!

Willy gir sin ordfører all kreditt for at Mogan er i en rivende utvikling. Han mener hun ligger mange år i forkant når det gjelder prosjektering og nytenking. Nå det åpner seg tidsvinduer for søknader til økonomiske bevilgninger eller utbyggingsprosjekter, sitter hun klar med alle nødvendige papirer og planer siden flere år tilbake. Hun og hennes team driver intens lobbyvirksomhet, og er best når det gjelder. I tillegg er hun utholdende og gir sjelden opp, en dyd av nødvendighet for å klare seg i den spanske byråkratiske jungelen som kan kvele selv den mest ambisiøse, ler Willy.

Mange av disse kvalitetene kan også brukes for å beskrive Willy, både en utrettelig energi og ikke minst utholdenhet har tatt ham langt som idrettsutøver, både på lokalt og nasjonalt nivå!

For å gi oss et eksempel på de frustrerende byråkratiene i Spania, vil han gjerne inn på «Costa». Det handler om kystmyndighetene som organ, og den makten de besitter. Alle kystlinjer eies av «Costa», og den enkelte kommune må derfor søke dette nasjonale organet om man vil gjøre den minste lille forandring i umiddelbar nærhet til kysten. Organet befinner seg i Madrid og innehar derfor en distanse til de enkelte problemstillingene både i kilometer, men også i lokalkunnskap.

– Å søke om forbedringer på strandpromenader, belysning, rekkverk etc. Må vi gjennom en søknadsprosess som kan ta mange, mange år. Det er så utrolig frustrerende, sier Willy og rister på hodet. 

Han påstår at i visse tilfeller har han bare tatt problemet i egne hender, og søker om tillatelse i etterkant, med fare for hva det måtte innebære av konsekvenser. At kommunen ikke selv har råderett over de viktigste områdene i en turistkommune er en stadig kilde til stadig frustrasjon.

– Alle prosjekt som du ser, blir realisert i kommunen kan umulig finansieres av kommunekassa alene. Derfor er den jobben hun gjør med å synliggjøre denne attraktive turist- kommunen ute i Europa helt uvurderlig.

Willy Garcia mener at Mogan snart blir for liten for Onalia Bueno, og at det etterhvert behøves en person som henne i toppen på den kanariske regjeringen. Mogan kommune er et eksempel til etterfølgelse slår han fast.

Selv er han veldig tilfreds med å jobbe ute i feltet, og opprettholde et sterkt og nært bånd til lokalbefolkningen. Renhold av gater og veier, fungerende belysning, attraktive strender, livvakter, grønne rabatter, blomster og dekorasjoner.

– Det skal finnes en nærhet, men også en gjensidig respekt mellom de som lever og bor i kommunen, og vi folkevalgte, som tross alt har en privilegert jobb fordi vi har fått madat, ansvar og fortrolighet fra velgerne. Der er jeg opptatt av å levere tilbake, og at folk sitter igjen med gode opplevelser og ikke bare tomme lovord! «Det jeg ber om, er at våre innbyggere skal føle seg stolte av oss», avslutter García, som er villig til å korrigere kursen hvis lokalsamfunnet anser det som nødvendig.

Willy prater gjerne om sine prestasjoner og utfordringer i driften av kommunen. Fra kommunaliseringen av strendene til bruk av bærekraftige løsninger for å spare vann, er García opptatt av en forvaltning som ikke bare svarer til lokale behov, men som også fungerer som en modell for andre områder på Gran Canaria.

Kommunalisering av strendene: en nødvendig endring
Et av Mogáns viktigste tiltak har vært kommunaliseringen av strendene, noe som har gitt kommunen direkte kontroll over vedlikeholdet og innkrevingen av avgifter for tjenester, som for eksempel utleie av solsenger. García forteller at denne overgangen var et intenst arbeid som, selv om det tok tid, har gitt betydelige resultater i form av bedre renhold og høyere servicekvalitet for innbyggerne og turistene.

Smarte fotbad med saltvann
García fremhevet innføringen av saltvannsfotbad på strendene, et tiltak som er et svar på mangelen på ferskvann og som gjør det mulig å tilby en kvalitetstjeneste uten å sløse med ressurser. Denne innovasjonen, som er en pioner på Gran Canaria, er inspirert av stranden Anfi del Mar, der dette systemet allerede er i bruk, og vil gradvis bli utvidet til andre strender i Mogán.

Foto: Bente Storsveen Åkervall

Som aktiv idrettsutøver er nærmiljøet hans trenings-arena, og Willy har derfor alltid hatt et spesielt forhold til omgivelsene rundt seg. Nå har de tingene som opptar han, blitt hans levevei, og ressursene som politiker et middel til gjennom-føringskraft

Et engasjert team og et skreddersydd sysselsettingssystem
For å sikre konstant renhold benytter Mogán et system med ansettelsesordninger som ikke bare kommer kommunen til gode, men også innbyggerne som er en del av disse programmene. Ifølge García gjør dette systemet det mulig å tilpasse personalressursene etter sesongens behov, og det sikrer at alle arbeiderne føler seg verdsatt og ansvarlige for Mogáns suksess. Denne arbeidsfilosofien har vært nøkkelen til å holde strendene og de offentlige områdene i utmerket stand, selv på travle dager.

NORSKEPLASSEN
Nylig bestemte Mogáns bystyre, med Willy Garcia i spissen, å forbedre den norske palmelunden «El Palmeral Noruego», en 315 kvadratmeter stor plass som ligger på Cortadores-veien mellom Patalavaca og Puerto Rico, og som siden 1990 har vært et samlingspunkt for det norske samfunnet i kommunen, og et utgangspunkt for fotturer. Det norske miljøet på øya fikk i sin tid overlatt disposisjonsretten til plassen. Medlemmer av Den Norske klubben i Arguineguin var ildsjeler i den forbindelse. Dette skjedde 25 mars 1990. 

Willy García, forteller at initiativet oppsto på slutten av forrige vintersesong og etter flere møter med medlemmene i det norske samfunnet. Området har gjennomgått «en radikal endring», påpeker han, og viser til at møblene som er satt opp – benker, bord og stoler i betong og tre – er resirkulerte og pusset opp. I tillegg har plassen blitt dekket med rød småstein (pikong), og gjerdene er fornyet. Den norske klubben på Gran Canaria, som holder til i Arguineguín, har stått for ny skilting.

-«Det viktigste er at denne møteplassen for nordboere, som er våre trofaste, lokale naboer, spesielt om vinteren, nå er i perfekt stand», sier han, og viser til at plassen er til glede og nytte for alle de som ‘liker å komme for å gå og løpe i fjellet og har dette stedet som mål for å stoppe opp og ta en pause’.

SAMEKSISTENSEN
Willy snakker varmt om den unike sameksistensen som finnes i kommunen, mellom de lokale kanarierne som fortsatt bor og virker i kommunen, og de mange tilreisende turistene av ulik internasjonal herkomst, og ikke minst den store norske kolonien bestående av såkalte overvintrende gjester.

– I vår kommune føler vi at det er få utfordringer, men det krever også en del fra begge parter i forholdt til forståelse og respekt. Som et lite lokalsamfunn har vi selvfølgelig mye å hente på turismen rent økonomisk. Turismen har også mye å hente hos oss i forhold til klima og rehabilitering. Møter vi hverandre med forståelse og respekt, kan gevinsten bli enda større! 

Ofte er jo ulike ønskemål forenelige, det vil si at det som gagner den ene parten, også ganger den andre! Kanskje er vi ikke så ulike likevel.

Abonner på oppdateringer

Få siste nytt fra Dag&Natt direkte på e-post

Ikke gå glipp av noen nyheter!

Varsler til e-posten din når vi publiserer nye artikler.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.

×

Handlekurv