I Spania finnes det som i alle andre vinland, ulike regioner der vindruene dyrkes, og de ulike produksjonenen foregår. Det har selvfølgelig stor påvirkning på det vi drikker. Kanskje har du hørt om Penedes, Priorat, La Rioja, Ribera del Duero, Navarra og Rias Baixas? Viner som produserers på ulike vingårder i samme distrikt kan ha mye felles, men også like mye som skiller dem.
Og som om ikke dette ble komplisert nok, så handler det også om de ulike vindruene. Mange av de ulike vindruene finnes i flere forskjellige land, og noen ganger ”gifter de seg” med hverandre, dvs. de blandes sammen, og det ”ekteskapet”, kan utgjøre som de fleste andre ekteskap, et helt fantastisk forhold. Andre ganger blir det ikke like vellykket, og mange hadde foretrukket vinen med en ”singel” drue, som både er selvstendig og sterk i egenskap av seg selv!
Som du forstår er det mye å utforske, og kanskje ikke så enkelt som at om man først liker Rioja, ja da liker man Rioja……..
Viña Albali er en spansk, enkel og kjent vin som selges i de fleste matbutikker på Gran Canaria (den selges også på Systembolaget og Vinmonopolet).
Viña Albali er et av de mest internasjonalt kjente spanske vinmerkene, og finnes i mer enn 115 land, fordelt på alle fem kontinenter. Viña Albali er flaggskipet til Félix Solís Avantis, et familiekonsern som nå er inne i sin tredje generasjon. Prosjektet ble født i 1952 i familiens hjem i Valdepeñas. Den nåværende Félix Solís-vingården ble bygget i 1975 og er en av de største familieeide vingårdene i verden, med toppmoderne produksjons- og lagringsanlegg og maskiner.
Men denne gangen er det ikke vinen i seg selv som er interessant, men tillatt oss å være litt på druen! Før du går inn i vinavdelingen på din nærmeste supermercado og griper en Vina Albali, så ta en ekstra titt på etiketten. Det gjorde vi! Vi kjøpte med oss en Vina Albali laget på Merlot druen, og en Vina Albali laget på Tempranillo druen som hadde giftt seg med Shiraz druen. Prisen på vinflaskene er behagelig, drøye 4 euro, og ansees nok ikke som velkomne i de ”fine” vinenes selskap. Men likevel veldig artig å smake den samme vinen gjort på ulike druesorter.x
Tempranillo eller Merlot
- ja takk begge deler
Forskjellene mellom Tempranillo- og Merlot-vin er at Tempranillo-druen foretrekker kaldere klima for å bevare syren bedre, og at Merlot-druen finnes i mange flere land.
Merlot-viner har en mer intens rubinrød farge med fiolette nyanser, mens Tempranillo-vinene har en dyp rød og rødbrun farge med årene.
Merlot
Merlot sies å være en fransk rødvinsdrue. Merlot er av verdens mest dyrkede rødvinsdruer, men er som regel blandet med andre druesorter når den blir vin. Merlot – en blå, saftig, myk og vennlig druesort som blandes inn i Bordeaux-viner for å gjøre dem mildere og mer tilgjengelige, noe som også gjøres i vindistriktet Navarra i Spania. I Øst-Bordeaux blandes den med litt Cabernet Sauvignon så vinen blir fastere i munnen, mens i Vest-Bordeaux blandes litt Merlot inn med Cabernet Sauvignon for å myke opp sistnevnte. Iblant annet Spania får man en-drue-viner med Merlot i alle prisklasser.
Alene smaker Merlot gjerne av mørke bær og plommer, og er myk i munnen med moderat snerp og friskhet. Druen har et litt rufsete rykte, men på sitt beste, blandet med andre druer, gir den komplekse og flotte viner. Merlot smaker i stor grad som Cabernet, men med islett av plomme og mørke kirsebær i tillegg. Umoden Merlot er ikke godt. Det blir fort noen karakteristiske, gressaktige toner over den. Den modner fortere enn Cabernet, både i vinmarken og i flasken og det er bløtere tanniner i den. En moden Merlot som har vokst på den leirebunnen vi nevnte ovenfor, smaker av plomme, lavendel og tjære. Med litt anis på toppen.
I flere land, blant annet Spania, lages det bordviner utelukkende på merlot. Merlot drikkes best til mat og i kjøligere vær. Mangelen på tanninstruktur og den betydelige syrligheten gjør at den alltid har en varmende, snarere enn forfriskende følelse.
Tempranillo
Spanias viktigste drue og hoveddruen i Rioja, Ribera del Duero og Navarra. En trend herfra de senere årene er ferske og fruktige viner uten fatlagring. Tempranillo brukes oftes i Rioja vinene, bare så det er sagt. De søtlige fat- og vaniljearomaene sammen med kanel-aktig krydder glir enkelt ned.
Viner av Tempranillo varierer i stil fra unge og fruktige med bærpreg til fatlagrede og utviklede med tydeligere krydder-, tobakk- og læraromaer. Vinene er relativt friske med alt fra snerpende til bløt munnfølelse. De ferske og fruktige vinene smaker ofte av kirsebær, mørke bær, urter og blomster. De er middels fyldige, friske og med godt snerp.
Druen har ganske så tynt skall, derfor blir vinen lysere i farge enn fra for eksempel Merlot. Druen har forholds -vis god lagringsevne.
Men på den annen side, det finnes fantastisk gode viner av Tempranillo, ikke bare fra Rioja, men også fra Ribero del Duero og andre deler av så vel Spania som i Portugal. Sammensatt duft og smak av både mørke og røde bær. Men du finner ofte tilleggsaromaer som lær, eik (vanilje), tobakk, våt jord og lakris.
Tradisjonell reserva og gran reserva lagres på fat og flaske før salg. Da får vinene mer krydret aroma og preg av tørket frukt, vanilje, nøtter og lær i tillegg til røde eller mørke bær. De virker litt fyldigere og snerper ofte mindre enn de unge, men er fortsatt friske.
Shiraz
Shiraz vokser gjerne i et varmere klima og aromaene i vinen minner mer om sjokolade, bjørnebær, søt lakris og sviske og virker mykere i munnen. Begge gir fyldige viner med mye smak. Mer kostbare versjoner har ofte tydelig preg av fat.