Du er her:
Image

Turist dog efter hajangrepp

Kvinna som attackerades av en haj dog i räddningshelikoptern 514 kilometer från Kanarieöarna


Attacken inträffade i Atlanten, cirka 180 kilometer öster om Dajla, Marocko. En 30-årig tysk kvinna dog tisdag 17 september i år, ombord på det spanska flygvapnets räddningshelikopter, där hon evakuerades till ett sjukhus i Las Palmas på Gran Canaria efter att ha blivit attackerad av en haj i Atlanten, 514 kilometer från Kanarieöarna, har sjöräddningen bekräftat för EFE. Händelsen inträffade strax före klockan 16:00 (kanarisk tid) på öppet hav, cirka 180 kilometer öster om staden Dajla (Västsahara). Nyheten spreds snabbt i den internationella pressen.

Besättningen på fritidsbåten där kvinnan befann sig, den brittiska katamaranen ”Dalliance Chichester”, begärde hjälp runt 15:55 från den spanska sjöräddningen, som har delat internationellt räddningsansvar i detta område med den marockanska marinen.

Därför kontaktade den spanska sjöräddningen kontrollcentret till sin motsvarighet i Rabat/ Marocko, som bad att nödsituationen skulle hanteras av Spanien, eftersom de saknade resurser i området.

Sjöräddningen utfärdade omedelbart en nödrop till alla fartyg i närheten av katamaranen, varav ett kunde närma sig och erbjuda medicinsk hjälp till besättningen. En räddningshelikopter från Flygvapnets sök- och räddningstjänst (SAR) från Gran Canaria ryckte ut och tog ombord kvinnan runt 20:05, enligt uppgifter från lokala källor. 

Kvinnan, som hade förlorat ett ben i hajattacken, drabbades av hjärt- och andningsstillestånd under flygningen och anlände död till sjukhuset Doctor Negrín i Las Palmas på Gran Canaria.

Katamaranen hade lämnat hamnen i Las Palmas de Gran Canaria den 14 september och var på väg söderut, enligt rutten registrerad av maritima trafikövervakare som marinetraffic.com och vesselfinder.com.

Enligt det internationella registret över hajincidenter som sammanställts av Naturhistoriska museet i Florida (USA) finns det bara sex bekräftade incidenter med hajar på Kanarieöarna genom alla tider, Ingen av dessa var dödlig.

På platsen där denna incident inträffade, och i omgivningarna, har inga tidigare incidenter
dokumenterats. Den närmaste, förutom de på Kanarieöarna, rapporterades på den afrikanska ögruppen Kap Verde.

Dajla eller al-Dakhla är den näst största staden i Väst- sahara. Den ligger på Río de Oro-halvön, i ett område som 1976–1979 ockuperades av Mauretanien och därefter av Marocko

Er det grunn til bekymring etter haiangrep?

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter den tragiske hendelsen da en tysk kvinne døde etter et haiangrep denne uken. I flere medier ble det skrevet at haiangrepet skjedde sør for Gran Canaria. Det er en sannhet med forbehold

Det medfører derimot riktighet at båten/katamaranen som kvinnen var ombord på, hadde forlatt havnen i Las Palmas på Gran Canaria bare dager i forveien, mer konkret den 14. september. Båten skal være britisk registrert, mens kvinnen, som var i 30 årene var av tysk nasjonalitet. Som det riktignok framkom i Dag&Natts artikkel, fant hendelsen sted hele 514 kilometer fra Kanariøyene, ca. 180 kilometer øst for byen Dajla (VestSahara), straks før kl. 16.00 (kanarisk tid) tirsdag 17. september. Først ble det sagt at den tyske kvinnen skal ha kastet agn i sjøen fra katamaran som hun fisket fra. Hun skal i følge avisen La Vanguardia ha hatt det ene benet utenfor relingen på båten da haien gikk til angrep. Kort tid før angrepet hadde Elena snakket med moren sin på telefon, ifølge avisa. 

Nå skriver den tyske tabloidavisen Bild at den avdøde kvinnen var 30 år gamle Elena fra byen Rosenheim i Tyskland. De skriver at Elena svømte ved siden av katamaranen Dalliance Chichester da hun ble bitt av haien. Katamaranen var på vei fra Gran Canaria til Kapp Verde med fire tyske turister om bord. Kort tid før angrepet hadde Elena snakket med moren sin på telefon, ifølge avisa. Bare en halvtime senere ble det sendt en nødmelding om at en hai hadde angrepet Elena, og at hun hadde mistet et bein. Et skip i nærheten kom raskt til unnsetning, og deretter et redningshelikopter. Elena skal ha fått hjertestans under flyturen, og livet hennes sto ikke til å redde. Elenas tre venner ble ifølge Bild fortsatt om bord på seilbåten, som var på vei mot Kapp Verde.

Besetningen ombord på fritidsbåten ”Dalliance Chichester”, bad om hjelp fra den spanske redningstjenesten, som har et delt ansvar med den marokkanske marinen i området. Den spanske sjøredningstjenesten skal ha kontaktet det marokkanske sambandet i Rabat, som bad spanjolene om å håndtere nødsituasjonen fordi de ikke hadde de nødvendige ressursene i området. 

Sjøredningstjenesten gav umiddelbart beskjed til alle fartøy i nærheten at de skulle, om mulig komme til unnsetning så fort som mulig. Et spanskt SAR (search and rescue) redningshelikopter fra Gran Canaria rykket ut, og fikk kvinnen ombord først ved 20.00 tiden, i følge redningstjenesten egne sider. Det blir opplyst at kvinnen, som hadde mistet et ben i haiangrepet, fikk hjertestans ombord på flyvningen, og døde på vei til sykehuset Dr. Negrin i Las Palmas.

Nå reageres det kraftig på at man i internasjonal presse har skrevet at den ulykksalige hendelsen skal ha funnet sted sør for Gran Canaria. Uten nærmere forklaring, og presisering av hvor hendelsen fant sted, kan det naturligvis tolkes slik at det er farlig å bade på Gran Canaria, noe som igjen vil ha en negativ påvirkning på turismen.

Haier utenfor kysten av Marokko
I fjor ble det på flere strender i den nordlige delen av Marokko observert haier. Haier og til og med spekkhoggere dukket opp nær kysten og i umiddelbar nærhet av badegjester. Synet av disse marine rovdyrene fant sted på flere strender i Tanger, også der hvor mange badegjester oppholdt seg.Det dreier seg om strendene Malabata og Dalia i Middelhavet, samt Achakar-stranden ved Atlanterhavet, mellom Grottes d’Hercule og Cap Espartel.

Haier utenfor kysten av Kanariøyene 
I Atlanterhavet rundt Kanariøyene er det dokumentert mer enn 60 haiarter, og det hender at de kommer nær kysten av øyene, noe som fører til at strender og viker må stenges. Sist gang var i slutten av juni, da en liten hai dukket opp tre meter utenfor kysten og førte til at de travle strendene i Melenara og Salinetas på Gran Canaria måtte stenges i løpet av helgen. Også i sommer måtte stranden San Agustín, i Maspalomas, stenges for bading i én dag på grunn av en hai. I juli ble en hvalhai observert utenfor øya El Hierro.

José Juan Castro, ekspert og foreleser ved Institutt for biologi ved fakultetet for marinvitenskap ved Universitetet i Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC), forteller at det finnes mange haier i Atlanterhavet. De er en vandrende art som passerer gjennom øyene fra sør i Afrika – nord for Guinea – til nord i Europa i jakten på tunfisk og makrell. Det finnes også oseaniske haiarter. Til tross for deres tilstedeværelse sier han at «de ikke er i en aggressiv fase» fordi vannet er kaldt og det gjør dem mindre farlige. Metabolismen deres er tregere, og de har ingen tendens til å jakte bytte. At vi ser flere haier nå, har ingenting med klimaendringene å gjøre. Det har alltid vært haier, men nå er de mer dokumentert takket være tilgjengelige mobiltelefonene som gjør det lettere for å dokumentere, sier han. 

Castro påpeker at «det er ingen grunn til å skape uro» på Kanariøyene over et angrep som skjedde i Marokko, i området ved Saharabanken og der det drives tunfisk fiske, og derfor et sted der det er en overflod av haier på jakt etter byttedyr. «Det som skjedde var grusom uflaks», sier han. Han påpeker også at det økologiske systemet på Kanariøyene ikke har noe med Marokkos å gjøre. Den afrikanske sokkelen, har relativt lave dybder, mens Kanariøyene ligger i oseaniske farvann og er adskilt fra den afrikanske sokkelen. «Dybdene begrenser hvilke arter som er hvor. Der er det mer makrell og sardiner, og dermed flere haier på jakt etter mat, og her er det forholdsvis mindre», avslutter Castro.

Abonner på oppdateringer

Få siste nytt fra Dag&Natt direkte på e-post

Ikke gå glipp av noen nyheter!

Varsler til e-posten din når vi publiserer nye artikler.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.