Men varför protesterar man då emot turismen? Den 20 april genomfördes demonstrationer på samtliga kanariska öar. Något som speglades lika mycket, eller mer, i skandinavisk press än i den kanariska… Vi får fortfarande en och annan fråga från våra landsmän om man törs komma till Kanarieöarna under rådande situation!
Då är det på sin plats att konstatera att kanarierna inte alls är emot turismen! Det man demonstrerade emot var till stor del den vidare utbyggnaden av hotell. Generellt anses det att det finns tillräckligt många turistanläggningar och att man i första hand bör ta hand om dessa, renovera, förändra och förädla den nuvarande produkten. Det har inte någonting med de turister som besöker öarna att göra. Under mina dryga 40 år boende på Gran Canaria kan jag inte minnas att jag någon gång blivit ”attackerad” på grund av att jag ser icke-spansk ut.
Däremot blandades koncepten lite grann under nämnda demonstrationer. Kanske blev det till och med andra teman som belystes mer än just turistutbyggnad. Här diskuterades det allvarliga problemet med bristen på boende för kanarierna och för de som kommit hit för att jobba. Dessutom belystes de höga hyrorna – och bägge problemen vinklades mot turistsektorn.
Det är ett länge känt faktum att privatuthyrning till gästande turister är en bättre affär än att hyra ut sin lägenhet på långtidsbasis. Lägger man så till de kraftiga ingrepp som den socialistiska regeringen i Spanien gjort på hyresmarknaden, så blir privat-uthyrningen ännu mer attraktivt – till nackdel för de som letar ett fast boende.
Såväl privata uthyrare som företag som ägnar sig åt uthyrning är idag tvungna att ingå avtal där de förbinder sig till 5 respektive 7 års hyrestid. Det vill säga att uthyraren inte kan avbryta ett avtal före denna tid om hyrestagaren önskar stanna. Dessutom har regeringen infört tak på hur mycket hyran för höjas. Från början var det 2% (när inflationen var 10%…) och nu gäller 3%. Om man inte har oturen att vara i ett av de områden där myndigheterna kort och gott talar om för dig hur mycket du får ta betalt. Den långa avtalstiden och de begränsade möjligheterna till hyreshöjningar har inneburit att uthyrarna räknar in dessa begränsningar i det ingående hyrespriset, vilket förstås skapar betydligt högre hyror än tidigare då marknaden fick bestämma hyrorna.
VV ”Viviendas Vacacionales” (semesterbostäder) är ett hett tema i dagens politiska debatt. Begreppet handlar just om lägenheter som hyrs ut till privatpersoner, ofta på kortare perioder och utan att tillhöra något hotell eller liknande. Många vill se en kraftig begränsning eller ett stopp av detta utbud.
Nya lagar diskuteras och kommer med säkerhet att klubbas. Hur de kommer att se ut är dock ännu inte klart. Att kraven på dessa bostäder kommer att öka, och att möjligheten att få driva dem reduceras torde dock stå utanför allt tvivel.
Frågan är dock om det kommer att lösa några problem. På södra delen av Gran Canaria bor det relativt få människor fast. De VV ”viviendas vacacionales” som finns där lär inte utgöra något alternativ för den arbetande delen av befolkningen då de helt enkelt är för dyra. Dessutom finns på många håll stora brister i den infrastruktur som en fastboende befolkning kräver.
I Las Palmas är det troligt att lägenheterna som idag används till korttids-uthyrning till turister istället kommer att konverteras till säsongslägenheter – till alla de som önskar ”övervintra” på ön. Eller så kommer de kort och gott att fortsätta vara VV ”viviendas vacacionales”… De tillstånd som finns utdelade kan nog knappast dras tillbaka inom ett kortare perspektiv. Åtminstone inte utan att riskera stora belopp i skadestånd!
Enklare borde det vara att få myndigheterna att börja bygga bostäder. Det skulle gynna de som söker bostad och alla de som är inblandade i utbyggnaden!