jan 6, 2024

Herodes Falsk har vært gjennom et grønt skifte
Fra grønn trikot til grønnkål og brokkoli

Tekst&Foto: Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Egentlig reiste han jorda rundt for å finne sitt drømmehjem på Gran Canaria. Da hadde han nesten gått i sirkel. For en eller annen gang på 80-tallet stod Herodes Falsk etter en endt teaterforestilling i Oslo og frøs, da Einar Schanke ringte og sa han var på vei til Kanariøyene. Einar var en norsk komponist, pianist, kapellmester, revyforfatter, instruktør, teatersjef og produsent.

– Det hørtes så varmt og fristende ut, at jeg – bare på fleip- sa at finner du noe ledig der nede så flytter jeg! Det var en lørdag, og onsdagen etter, da termometeret hadde krøpet ytterligere ned til 30 minus, ringte Einar og sa at han hadde funnet en leilighet rett ved stranden, som han synes jeg burde slå til på. 

Ingen grønnskolling når det kommer til øl
Ingen grønnskolling når det kommer til øl
“Tropical, la cerveza sin rival!”

Slik gikk det til, at i værpåvirket tilstand kjøpte Herodes Falsk en leilighet usett på sydspissen av Gran Canaria, lenge før resten av Norge hadde fått øynene opp for alt hva her finnes av perler og skjulte skatter. 

– Det skulle gå 6 måneder fra jeg kjøpte leiligheten,  til jeg kom meg nedover. Der, midt i dagens eldorado for nordmenn fanns det bare meg selv, familien Schanke og en norsk jazztrommeslager. Herligheten kostet ca. 100 000 kroner, men samtidig kostet jo en villa i Drammen 450 000 kroner på den tiden. Og jeg har aldri angret siden!

En ny tid

I 1993 åpnet timeshare anlegget Anfi del Mar, bygget av nordmannen Bjørn Lyng. Norske kjendiser ble trekkplaster og lokket til seg Se&Hør, som villig publiserte “hjemme hos” reportasjer fra anlegget. Det igjen tiltrakk seg nordmenn flest, og det dukket opp norske flagg på alt fra eiendomsmeglere til lokale barer. 

– Jeg følte etterhvert at jeg ville fjerne meg fra den store kolonien med turister, og kanskje finne meg et lite småbruk eller en liten gård som lå litt avsides. Det viste seg å ikke være så lett, mye var ulovlig bygget og hadde diverse heftelser ved seg. Så da løftet vi blikket og dro ut i den store verden. Først planla vi å flytte til Irland, med tanke på godt pubmiljø og lavt skattenivå for forfattere. Men da vi kom dit oppdaget vi at alle trær var krokbøyde og vindskeive, noe som gav en indikasjon på værforholdene. Jeg liker England godt så da søkte vi oss dit, men havnet etterhvert i Sør-Frankrike. Vi ville ikke til fancy steder som Nice og Cannes, men gjorde et seriøst forsøk på å finne noe i det minst befolka kommunen Gers, som er mest kjent for armagnac (brennevin), gåselever og hvitløk! Vi var også i Italia og rotet litt før vi dro over til California. Dollaren stod i 5 kroner og California var rene drømmen. Vi kjørte på kryss og tvers og lette etter et passende sted, da det slo oss at Gran Canaria egentlig hadde alt det vi likte i California, men med en enklere tilgjengelighet. Storbyen, fjellene, naturen og strendene! Å kjøre rundt California tar 18 dager, mens å kjøre rundt Gran Canaria bare tar noen timer. Med den vissheten snudde vi og dro tilbake!

Herodes Falsk påstår at det tok 10 år å finne sin drømmebolig på Gran Canaria. Men nå lever han ut drømmen. På en Finca i en liten fjellandsby, 850 meter over havet bor han med sin bedre halvdel, to Lobo Herreños (kanariske ulvehunder), diverse verpesyke høner, en frodig grønnsakshage, og en deilig terrasse med utsikt helt til Fuerteventura på en god dag! 

Herodes jordbruk

– Mine dager er stort sett gode her. Vi lever en sunn og enkel  tilværelse der hver eneste dag starter med en lang tur på eggen av dalgangen. Vi har laget vår egen vei, bokstavelig talt der vi sjelden eller aldri møter noen. Streching og tøying av korpusen, og litt fotsoneterapi er noe jeg tror hardnakket på. Ikke minst tror jeg på kontinueligtet. At blodet har fri bane rundt legeme er en viktig del av god helse og investering i alderdommen. Deretter kommer en sen, lang og sunn frokost. Brødet baker jeg selv på havre, bokhvete, gresskarkjerner og 6 egg fra frittgående høns, tilsatt med litt vann, salt og hjemmelaget, indisk krydder. Så begynner dagens gjøremål som ofte kan være skriving, før kveldsmåltidet skal tilberedes. Livet går mye ut på å produsere og kose seg med god mat. Vi omgås stort sett lokalbefolkningen, og en argentinsk nabo har blitt en god venn. Med han har jeg fått sjansen til oppdage Argentina som er et fantastisk land, selv om det av politiske årsaker dessverre er vanskelig å slå seg ned der. 

Herodes Falsk forteller at de er selvforsynt med tomater, søtpotet, hvitløk, rødbeter, kål, vanlig potet og brokkoli. 

Dessuten har de egenprodusert olje fra 100 oliventrær. Herodes som er ekstremt opptatt av å spise sunt, setter aldri til livs ferdigmat eller noe som er tilsatt sukker. Derimot setter han til livs industrielle mengder Tropical øl, som i tillegg til å være lokalt, også smaker vidunderlig. Men han har ikke gjort seg til hovedsponsor av det nærproduserte ølet, uten å ha satt seg godt inn i produktbeskrivelsen.

Herodes med gröna händer

– Det er min religion, å ha kontroll over hva jeg fortærer. Ellers spiser jeg både kjøtt og fisk, og er det man kan kalle en livsnyter.  Jeg lever liksom ut hippie drømmen. Sitter her og spiller Eagles “Hotel California”, og ser utover fjellet og havet fra en flott terrasse på min Finca. Vi lever sparsommelig, føler vi er i ett med dyr og natur, og lever et veldig privilegert liv på Gran Canaria! 

Slår et slag for Gran Canaria

Norges første standup komiker, som en godt voksen generasjon husker at sprang rundt i grønne trikåer og gjorde flåsete stunt som fikk nordmenn til å dra på smilebåndet eller krøkes av latter, fremstår i dag som en sjarmerende antropolog med mye livsvisdom å formidle. Han har kjappe kommentarer på lur, og dårlig skjult tålmodighet med idddioter.  Det gjelder blant annet dem som synes det er “Harry” å reise til Gran Canaria, eller klassifiserer øya etter sitt eget kastesystem. 

– De som sier at Gran Canaria er “harry” er helt lost. De har ikke peiling, men de tror de har det,  og da blir det enda mer idiotisk. Enten er de helt uopplyste, eller så har de hengt seg opp i noe de tror er kult å si, eller så har de vært her en gang eller to, og ikke gått utenfor døra på hotellsjabraket de bodde på! Det er de samme folka som mener at San Sebastian er det nye innestedet, som egentlig bare er et svært shoppingsenter som selger sjømat som smaker som pizza! I San Sebastian treffer du de samme folka i gule regnfrakker som du treffer i Bergen, nei vet du hva det er det dummeste stedet jeg har vært på!

tidiga dagar

Herodes mener at om du vil se uberørt kultur i dag må du ta turen til Puerto Rico, for der er det akkurat slik det ble bygget på 70-tallet. I storbyene i Europa i dag er alt bygget om med utstilling av mer- eller mindre vellykket arkitektur, hvor det ene slår det andre ihjel, og med Zara butikker på hvert gatehjørne. På Gran Canaria finner du fortsatt en ujålete, egenartet kultur av både arkitektur, gastronomi, musikk og kultur. I tillegg kommer strender, klima, fjell landskap og en vakker natur, for ikke å snakke om de lokale folka. 

Herodes

Herodes Falsk er selvfølgelig ikke døpt-, men kanskje dømt til dette spesielle navnet. Det stortrives han med. Det kanskje er viktig å presisere at han ikke alltid har blitt forbundet med sunnhet og stoisk ro. I sin ungdom raste han rundt på lokale scener over hele Norge som kjent, norsk komiker og tekstforfatter. . Da sa han aldri nei til en fest og røkte med begge hender. Hans første stand-up-album kom ut i 1984 og solgte til gull. Falsk begynte sin karriere i underholdningsbransjen som medlem av Jonas Fjeld Rock n’ Rolf Band, som var et gjøgler-band med kostymer og humoristiske tekster. Etter dette innledet han et mangeårig samarbeid med Tom Mathisen og Jahn Teigen  under gruppenavnet Prima Vera.  Prima Vera var Norges mest populære humorgruppe  på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet. Prima Vera ga ut seks plater, laget film og musikal,  og hadde også i en kort periode egen TV-serie. 

– Alle har humoristisk sans, på en eller annen måte. Om de ler av “bløtkake humor” eller politiske vitser, eller hva det måtte være. Men jeg mener at jeg har sans for humor, og det er noe annet. Jeg forstår hvorfor ting er morsomt. Derfor kan jeg skrive humor manus. Tom Mathisen og jeg for eksempel er veldig forskjellige. Han er spontan morsom, egentlig selv uten å vite hvorfor. Mens jeg er morsom fordi jeg vil være morsom, jeg skjønner hva som skal til og hvorfor. 

Moromannen Herodes Falsk har også en annen, mer seriøs og dypere tilnærming i sine tekster. Ikke minst har han skrevet flere av Jahn Teigens mest kjente og såre tekster. Hans gjennombrudd som tekstforfatter kom i 1979 med « Min første kjærlighet» og også med tittelsporet «En dags pause». Han skrev også tekstene til de kjente Melodi Grand Prix  sangene «Adieu» i 1982 og «Do re mi» i 1983. Samme år skrev han også tekster på engelsk til Anita Skorgan og Teigen sitt album  hvor tittelsporet «Cheek to Cheek» og også «Friendly» ble populære. 

Etter Prima Veras brudd fortsatte Falsk å samarbeide med Mathisen, nå under navnet Tom Mathisen & Herodes Falsk.  De fortsatte å gi ut plater og turnere med sitt kombinerte musikk- og humorshow. Tom Mathisen & Herodes Falsk har hatt en rekke TV-serier. I 2001 ble Prima Vera gjenforent, og deres gjenforeningsshow på Sentrum Scene i Oslo  ble en stor suksess publikumsmessig til tross for blandede kritikker. De var også de første komikerne som klarte å fylle Oslo Spektrum. Nå har han ikke vært i Norge siden begravelsen til Jahn Teigen i 2020. 

Et portrett i vakre omgivelser

Et portrett i vakre omgivelser malt av kompisen Nils Ole Oftebro

Hippie tilværelse

Selv om Herodes trives med sin hippie tilværelse på Finca’n er han i høyeste grad et sosialt dyr, og må oppsøke flokken sin fra tid til annen. Leiligheten som Einar Schanke tipset ham om, er fortsatt til odel og eie.

– Selv om jeg nå offisielt bor på Gran Canaria, og ikke har vært i Norge på flere år, har jeg mye kontakt med kollegaer og venner fra Norge. Egentlig treffes vi oftere her enn da jeg bodde i hjemlandet. Mange har etterhvert kjøpt leilighet her, og det råder et miljø med norske artister, musikere, skuespillere og forfattere som samles over god mat og drikke, og ikke minst rungende latter , og bytte av glansbilder fra tid til annen. 

At han blir gjenkjent av nordmenn på ferie synes han bare er hyggelig.

– Jeg har aldri stilt opp på “hjemme hos” intervjuer, så folk føler ikke at de har sittet hjemme i stua mi, og på den måten har et personlig forhold til meg. Da oppstår det lettere en gjensidig respekt, og den avstanden liker jeg. Men jeg har jo alltid elsket å opptre, så de som har et forhold til det, og har sett meg på scenen og tv, drar selvfølgelig kjensel på meg. Bare hyggelig det!

En dose forfengelighet, men også bekvemmelighet var grunnen til at han satt sin integritet på pause og dro ned fra fjellet for å møte meg. At vi i det minste befant oss på samme øya var avgjørende. 

Å dra til Norge for å la seg intervjue, gidder han ikke lenger. 

– Jeg er pensjonist. Gjør ikke show lenger, men har i og for seg aldri gjort det her på Gran Canaria. Jeg liker å opptre, å få folk til å le er det beste jeg vet. Men jeg liker ikke å reise lenger. Men paradoksalt liker jeg å være på flyplasser. Sitte å kope, og observere alle menneskene som fomler seg fram, og forundres over hvordan de egentlig klarer seg. De trykker seg inn i køer, de trykker seg inn i bussen og de trykker seg inn i flyet. Og det er like før de forsøker å trykke  en Opel Skoda inn i hattehylla også. Det er fornøyelig iakttagelser. Men reising er slitsomt, tatt i betraktning at 90% av livet mitt har jeg stått på en eller annen scene eller margarinkasse og underholdt. 

Den gule humorboka

En annen grunn til at Herodes Falsk igjen må stikke hodet utenfor komforttilværelsen på Finca’n, er hans nye tilskudd i forfatterskapet. Nei, det er ikke en håndbok for sykkelentusiaster, men en samling korte, morsomme observasjoner Herodes har tatt med seg “along the way”!  – Litt lett underholdning mens du teller dagene til verdens undergang, som forfatteren selv skriver. Her får du servert kampen om Viagra-piller med Jahn Teigen under en fuktig Sydentur og storviltjakt i lakksko med Tom Mathisen. I tillegg får du livsfilosofi som lærer damer hvordan de kan redde verden ved å fise høyt, og hvordan du skal få 90% mer ut av livet ditt. Og med dette er du invitert inn i Herodes Falsks verden. 

Et portrett i vakre omgivelser malt

Herodes Falsk debuterer ikke som forfatter med denne gule humorboka. Tilbake i 2005 skrev han en selvbiografi som, passende nok het ”De gærne har det godt”. Høsten 2009 utkom Herodes Falsk første krimbok ”Elsk din fiende”, der handlingen  er lagt til Braunston, en bitte liten og sjarmerende landsby med kun 1675 innbyggere midt i hjertet av England.  I 2013 kom oppfølgeren ”Gran Canaria – tre dager i helvete”. Her er som tittelen tilsier, handlingen lagt til Gran Canaria. Forfatteren selv sier at boka handler om hva som skjer når folk som er ordentlige, som aldri ville ha funnet på å gjøre noe galt, kommer i en situasjon der de tvinges til å begå kriminalitet

De gærna har det godt
Elsk din fiende
Gran Canaria tre dager i helvetet
Racersykkel er den nye hentesvesien