dec 5, 2023

Alle har vi vårt, og de rike har sitt

Adnan M. Khashoggi, kjent i spionasjeverdenen som AK, den saudiarabiske milliardæren som bygget sitt rykte og formue på økonomiske transaksjoner fra Salt Lake City og Sudan. På Gran Canaria fant han det perfekte stedet på åttitallet, der han kunne leke seg med sin våpenhandel.  Det sies han underholdt krigen i Iran og Irak fra sin bolig i Monte Leon, Maspalomas. Dette tilsynelatende til Francisco Araña del Toros* ( Borgermester i kommunen San Bartolome de Tirajana) fortvilelse. Adnan Khashoggis navn ble kjent for allmennheten på Kanariøyene da hans tilknytning til luguber forretningsdrift ble offentliggjort. Det viste seg at sjekker verdt millioner av dollar ble innløst i London og gikk gjennom ham og selskaper knyttet til ham.

Tekst: Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Adnan Khashoggi
Adnan Khashoggi ble født i Mekka 25. juli 1935, sønn til legen til kongen av Saudi-Arabia.
En “forsvarssystem”-forhandler

Alle har vi vårt, og de rike har sitt. Det var i 1999 da Elmasa (vannforsynings verket i Maspalomas) anmeldte Adnan Khashoggi for manglende betaling av fakturaer pålydende 13 millioner pesetas (fra januar 1997 og oktober 1999). Saksøkernes advokat var ingen ringere enn Eligio Hernández, som var regjeringsdelegat. Han beordret “Permanent overvåking av forretningsmannens bevegelser”. Adnan Khashoggi selv ankom sitt hus på Gran Canaria ( i Monte León på høyden over Maspalomas) i sitt privatfly, en DC-8. Noen ganger reiste han fra flyplassen i en Mercedes 600, andre ganger ankom han i helikopter. Men da ble Khashoggi overvåket av sine nære fiender Araña del Toro og Eligio Hernández. For Francisco Araña del Toro, som var en idealist, mente at Khashoggis tilstedeværelse gav feil

bilde til ungdommen, da de kunne tro at det ikke var viktig i livet å jobbe, men isteden drive med skjult, kriminell virksomhet som genererte masse penger på ulovlig vis. Adnan Khashoggi sendte sine representanter for å snakke med Araña del Toro og sa at han ikke hadde noen grunn til å bekymre seg fordi han hevdet at han ikke var en våpenforhandler, men snarere en “forsvarssystem”-forhandler.

Huset i Monte Leon på Gran Canaria

Høyt oppe på platået som rager over den kjente Palmitos Park og fjellbyen Montaña de la Data, finner du flere millionvillaer, som hver og en ligger i ensom majestet med minimalt av innsyn. Herfra har du en spektakulær utsikt helt ned til sanddynene i Maspalomas og de asurblå Atlanterhavet, samtidig som du beholder en strengt bevoktet intimitet, og en restriktiv avstand til omverden. Veiene i Monte Leon var få og private, de fleste ledet frem til en luksusvilla og var overvåket fysisk eller hadde stengte bommer, slik at uvedkommende ikke fikk innsyn. Her lå også Adnan

Khashoggis bolig, som sett fra veien ikke var den mest spektakulære. Derimot kunne det skimtes en helikopterplattform på eiendommen, noe som gjorde folk nysgjerrige. Også undertegnede.

De luksuriøse boligene i Monte Leon var et feriested eller fristed for artister, musikere, politikere og forretningsmenn. Professor Justus Frantz, den anerkjente dirigenten og pianisten, holder fortsatt konserter på sin eiendom i Monte Leon hvert år.

Huset var designet av arkitekten Luis Cabrera på det paradisiske landskapet i Monte León, der han skulle skape et flott interkontinentalt senter og besitte en residens som kunne huse monarker fra hele verden. Han foregikk også innspillingen av filmen El Titán, regissert av Tyske Lennart Ruff. Filmen ble lagt ut på Netlix i visse land i 2018.

Khashoggi likte å organiserer store fester
Khashoggi likte å organiserer store fester på herskapshuset sitt i Monte León.

I følge dokumentlekkasjen “Panamapapirene” bygde Adnan Khashoggi sitt eiendomsimperium på Gran Canaria gjennom to selskaper kalt Tropicterrain og Beachview Inc, brukt som “transportører” for kjøp og salg av eiendom gjennom Mossack-Fonseca-kontoret. Mossack var sønn av en tidligere leder av Hitlers SS, som flyktet til Panama etter slutten av andre verdenskrig.

Khashoggi likte å organiserer store fester på herskapshuset sitt i Monte León. Der, på et sted med begrenset tilgjengelig på grunn av de ufremkommelige veiene, møttes VIP-er fra Kanariøyene som Jerónimo Saavedra, (daværende regjeringspresident) og greven av Vega Grande (tomatgreven)  på åttitallet. Og sammen med dem en del av den tyske eliten som reiste til sørsiden av Gran Canaria på den tiden; som den tidligere kansleren Helmut Schmidt, tennisspilleren Steffi Graff, fotballspilleren Franz Beckenbauer eller orkesterdirigenten Ernst Von Karajan.

Han var den perfekte vert, pengebruken hadde ingen begrensning. Han hadde vært gift tre ganger og var gjenstand for den mest beryktede skilsmissene i historien, da han måtte  betalte nesten en milliard euro til sin andre kone. Formuen hans var tre ganger høyere. Monte León-eiendommen hadde da en verdi anslått til 10 millioner euro

Adnan Khashoggi, en våpenhandler og en av de rikeste og mektigste mennene i verden, benyttet festene sine i Monte León (Maspalomas) for å komme nærmere eliten av innflytelsesrik turisme (spesielt tysk, midt i den kalde krigen) og bygget broer med den operasjonelle basen som KGB opprettholdt i Sovhispan-bygningen, i Puerto de La Luz, ifølge internasjonale etterretningskilder. Han forsøkte å implementere et etterretningsnettverk som ville komme i kontakt med tyskpåvirket turisme og den sovjetiske KGB basen, som befant seg  i Puerto de La Luz, i Las Palmas.

Han hadde to helikoptre og tre fly, en DC-9, en 727 og en DC-8, som kunne fly non-stop i 15 timer og hvor Adnan Khashoggi utførte det meste av sin virksomhet ombord. DC-8 flyet hadde et fullt utstyrt kontor, et luksuriøst teppebelagt soverom med seng og et bad med gullbelagt inventar. Han hadde to yachter, Khalidia og Nabila ( en båt han senere solgte til Donald Trump), med et helikopter på øvre dekk og impresjonistiske malerier i stua. Yachten dukket forøvrig opp i James Bond-filmen

Adnan Khashoggis private jet, en Douglas DC-8
Adnan Khashoggis private jet, en Douglas DC-8

“Never Say Never Again”.
Amerikanske våpenavtaler med Iran begynte i august 1985, akkurat da det dukket opp rapporter om at Adnan Khashoggis selskaper var i en likviditetskrise. Problemet med strømmen av kontanter var delvis forårsaket av den lave prisen på olje, som påvirket eiendoms- og byggeinvesteringene i Saudi-Arabia; for dårlig forvaltning av en milliardinvestering i Utah, og for en rekke andre investeringsproblemer. Men Adnan Khashoggi og hans følge fortsatte med  samme ekstravagante livsstil på den tiden.

Nær tilknytning til kongen av Saudi-Arabia

Adnan Khashoggi ble født i Mekka 25. juli 1935, sønn til legen til kongen av Saudi-Arabia. Faren sendte ham til en elegant egyptisk internatskole; Victoria College i Alexandria. Der porsjonerte  han seg som mellommann mens han fortsatt gikk på videregående, og sørget for at faren til en libysk klassekamerat som ønsket å kjøpe store partier med håndklær, kom i kontakt  med faren til en egyptisk klassekamerat som laget dem. Slikt ble det business av.  På Victoria College møtte han også Hussein, den fremtidige kongen av Jordan, som endte opp med å kjøpe et hus i Teguise på Lanzarote  (La residencia La Mareta), senere gitt til kong Juan Carlos av Spania, og som i dag er en statlig eiendom. Blant annet bruker Spanias statsminister Pedro Sanchez å feriere der (han var der senest i sommer).

Millionæren Adnan Khashoggi, døde sommeren 2017 i en alder av 81 på St. Thomas Hospital i London etter en lang tids sykdom. Milliardæren som en gang ble ansett som den rikeste mannen i verden, var senest gift med Lamia, en italiensk stilikon som hadde konvertert til  til islam. De siste månedene av sitt liv, var Khashoggi bare en skygge av seg selv: nedgangen hadde gitt utslag på helsen hans. Godt hjulpet av en stokk (som han har brukt de siste årene), var overraskende nok tilstede på Røde Kors-ballet som fant sted i Monaco året før, sammen med blant annet  prins Albert og hans kone. Et merkelig faktum også siden AK, som pressen kalte ham i sin praktperiode, var en mann utskjelt i de internasjonale elitens kretser.

På 80-tallet var Adnan så mektig at han omgikks med konger, prinser og finansmenn over hele verden. Hele det internasjonale etablissementet befant seg fra tid til annen i  La Baraka, huset han hadde i Marbella, samt ombord på yachten på ‘Nabila’ som lå til havn i Puerto Banus. Francisco de Borbón, nevø av kong Juan Carlos, har latt seg intervjue av Vanity Fair’ om tiden han tilbrakte som ung mann på det nevnte skipet. 

Adnan Khashoggi i feriemodus
Adnan Khashoggi var onkel til Dody Al Fayed, kjæresten til Lady Di

Khashoggis søster Samira var mor til Dody Al Fayed, som tragisk nok døde i bilulykken sammen med Lady Diana den 31 august 1997. De to var et kjærestepar. Dodys far var den ikke ukjente Mohamed Abdel Moneim Fayed. Fayed fikk jobb i svogerens importfirma i Saudi-Arabia. Han startet senere et shippingfirma i Egypt, og ble finansiell rådgiver til sultanen i Brunei i 1966. Senere flyttet han til England i 1974 og i 1985 kjøpte han “House of Fraser”, et selskap som blant annet eide et emblematiske varehuset Harrods. Sommeren 1997 kjøpte han fotballklubben Fulham, som den gangen var i den gamle andre divisjon. I 2001 rykket klubben til til Premier League.

Adnan Khashoggis navn kom også på avissidene da hans tidligere svoger, Abdul Rahman El Assir, en libanesisk forretningsmann og venn av kong Juan Carlos som hans søster Samira (mor til Dody Al Fayed) var gift med og som han også gjorde mye forretninger med om bord på ‘Nabila ‘, ble arrestert. Abdul har blitt anklaget for våpenhandel ved flere anledninger, og Khashoggi  havnet i fengsel for å ha hjulpet vennen sin, tidligere filippinske diktator Ferdinand Marcos, med å skjule nesten hundre millioner dollar som han ville ha stjålet fra landets offentlige kasser da han gikk i eksil. Hawaii med sin kone, Imelda Marcos, i 1986. Khashoggi lovet å returnere til Marbella en dag. Men ingenting blir som det var.

Jamal Khashoggi

Mange husker sikkert den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi som ble drept rett etter at han gikk inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul den 2. oktober 2018. Etterretningsrapporter som er lekket utpeker kronprins Salman som den som beordret drapet. 

Den samme Jamal Khasoggi var fetter til våpenhandleren og milliardæren, Adnan Khashoggi og ble derfor beskyttet av familieforbindelsene til kongehuset, og kunne normalt bruke en viss immunitet. Men han forsvant mens han besøkte sitt lands konsulat i Istanbul, for å hente ut skilsmissepapirer etter å ha separert seg fra sin ekskone. Han ble ikke sett siden. Tyrkias president , Recep Tayyip Erdogan skulle “personlig forfølge saken”. Hvorfor myrde en systemkritiker i sitt eget konsulat? Saudi-Arabia manglet en god forklaring på hvorfor en journalist forsvant sporløst fra det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

President Biden derimot ville gi Saudi-Arabias kronprins immunitet. USAs president Joe Biden mente at Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman burde beskyttes mot søksmål etter drapet på Jamal Khashoggi. Biden-administrasjonen uttalte at kronprinsens offisielle rolle bør være grunnlag for immunitet i søksmålet fra Khashoggis forlovede og fra menneskerettighets organisasjoner. Dermed støttet Washington Saudi-Arabias syn i denne saken.

Jamal Khashoggi var ikke en vanlig dissident, men i flere tiår en respektert skikkelse i den saudiske eliten som journalist, sjefredaktør og talsmann for prins Turki al-Faisal, den tidligere spionsjefen og Saudi-Arabias ambassadør i London og Washington.

Francisco Araña del Toro

Francisco Araña del Toro var den siste ordføreren i Franco-regimet i San Bartolomé de Tirajana, og deretter, under den demokratiske overgangen, fortsatte han å lede konsistoriet med det politiske partiet som han grunnla, Agrupación de Vecinos. Sistnevnte parti som i dag er slått sammen med Partido Popular (PP), er representert i dagen bystyre i San Bartolome de Tirajana (San Agustin, Playa del Ingles, Masplomas) ved selveste ordføreren Marco Aurelio Perez. Araña døde i 2019, etter et helt liv i politikken, i en alder av 88 år.