okt 6, 2015

Champagneklippan

Tänk dig att kunna vandra i bedårande panoramavyer på vackra stigar i underbart klimat. Terrakottafärgade berg i förunderliga formationer med svindlande höjder. 

Soluppgångens första strålar över en djupblå himmel. Stanna vid en magisk plats och duka upp picknick på ett klippblock. Låta korken flyga ur en välkyld bubblande Cava. 

Text & Foto: Rune Leander

Grottöppning

De gångna tjugo åren har jag vandrat och cyklat väldigt mycket i Gran Canarias magiska berg! Det är en tredjedel av mitt liv eftersom jag fyllde 60 år UNG 16 april i år. Jag är född i Skåne, bott i Piteå i 28 år, gift med pitetjej Ylwa och så vår kära dotter Emmy 27 år. 

I 2019 köpte vi hus i Gagnef i vackra Dalarna. Jag har i trettio år jobbat som teckenspråkstolk med uppdrag över hela Sverige. Har rest i många länder men Gran Canaria är favoriten med sina 700 km tusenåriga guancherleder (caminos reales) och fantastiska cykelvägar. Gran Canaria har ju dessutom världens bästa klimat.

Jag utgår från ett boende på Anfi Tauro. Därför har Montaña Tauro blivit en favorit för mina vandringar. Enkel beskrivet är det område som är beläget mellan dalgångarna (barranco på spanska) som sträcker sig inåt ön från Puerto de Mogan respektive Arguineguin. Bilvägen som förenar dalarna når nästan 1.000 möh.

De går ju att vandra från både syd, nord, öst och väst. En väldigt uppskattad favorit hos släkt och vänner som jag ofta tar med på vandringar till Champagneklippan! Det är mitt eget påhittade namn eftersom jag alltid överraskar vandrarna med en medhavd kall Cava! Jag har firat flera födelsedagar där, tagit med många olika små grupper av kollegor, kompisar, familj, gäster, vänner, vana vandrare och nybörjare. I oktober fick min syster Inger för första gången uppleva vandringen. Och i april firade vid 30-års jubileum sen Tolkexamen med klassen på Champagneklippan.

Vandring för mig är ren passion och rörelseglädje. Driver ingen verksamhet utan erbjuder glatt den som vill att följa med, oftast under april, maj, september och oktober. Det är bara att kontakta mig.

Klippstigen

Det startade för tjugo år sen då dottern var sju år och vi började upptäcka dessa fantastiska leder. På den tiden fanns sällan skyltar som visade vandringslederna utan vi testade oss fram, och gjorde härliga upptäckter. På detta sätt fann vi klippan som så smonigom fick namnet Champagneklippan.

Vill man uppleva Champangeklippan kör man till Arguineguin. Sen följer man väg GC-505 uppför Barranco de Arguineguin.  Det går tyvärr ingen buss på denna väg, men det går ju att dela en taxi om man inte har hyrbil. Längs väg GC-505 finns gula kilometer vägskyltar.

När man precis passerat ”18 km” och ser Roque Nublo i horisonten viker man in till höger. Där kan man parkera. Sen går man vidare på bilvägen ca 50 meter. Här startar den underbara vandringsleden!

Jag rekommenderar att anlända i soluppgång för njuta av vandring under förmiddagen. Efter ca 45 min i lugnt och normalt tempo kommer man fram till Champagneklippan! Det är en mindre grotta och en sten som är perfekt som serveringsbord för picknick och en kall Cava i underbar panorama. Vill man nöja sig med detta är det bara att vända om till bilen. 

MEN jag vill absolut rekommendera den fortsatta vandringen uppför i drygt tjugo minuter. Då når man platån Solana. Håller då höger och fortsätter på vandringsleden. Efter 15 min delar sig stigen. Håller man vänster leder det uppför till Montaña Tauros topp som man rundar och sen går delvis en annan stig 

Hotel Metropole

tillbaka.  Den rundan blir totalt 17 km räknat från bilen och tillbaka.

Håller man istället höger, finns en uppsatt karta med lite förklaring över natur och stigar. Den här högra stigen går nu rakt norrut ovanför den första timmens vandring. Hela tiden ser man Roque Nublo och Pico de las Nieves. Stigen följer delvis vattenkanalen (viadukten) som är byggd på ett beundrande sätt. Vandringsleden är utmärkt och stigningarna få. Längs leden finns en mysig picknickplats med gjutet bord och bänkar. Efter två timmars vandring, sen man kom upp på platån börjar stigen leda neråt. Sen lite uppåt igen för att till sist komma ner på bilvägen. Då återstår tre bekväma kilometer via byn Barrancillo Andres tillbaks till bilen.Totalt 13 km. Inte en enda meter är utan bedårande utsikt!

Vandring i lugnt normaltempo blir 4 tim. Sen kan man självklart lägga hur långt tid som helst på smakfulla picknickstop, vackra foton, tid för eftertanke och reflektion över livets gåva!  Rekommenderar minst 0,75 liter vatten per timme! Och självklart smarrig matsäck och kyld Cava. 
Skål och välkommen till Champagneklippan!