PÅ GÅNG
-EN SPÄNNANDE SÄSONG

En ny vintersäsong står för dörren på Kanarieöarna. Tiden från den 1 oktober och fram till strax efter påsk anses generellt vara öarnas högsäsong, varför beroendet av en bra sådan är stor.

Precis på samma sätt är det när flygserierna avslutas på våren. Medan researrangörerna upprätthåller stora delar av sitt flygprogram till i mitten av april (beroende på när påsken infaller) så slutar flera flygbolag redan i slutet på mars.

Påsken 2024 infaller dessutom redan i slutet på mars, vilket innebär att vi går en kort säsong till mötes.

Lägger vi därtill de faktum att den svenska och norska kronan är mycket svaga gentemot euron, att inflationen är för hög, att priser på varor stiger kraftigt, att räntor på lån har skenat, att flygbiljetterna blivit mycket dyrare, samt att ryssar fortfarande slåss i Ukraina, ja, då borde ju den kommande vintersäsongen rimligtvis framstå som eländig. 

Men när man pratar med folk i branschen så tycks det inte riktig stämma. På Gran Canaria uppfattar man ändå en viss optimism inför vintern. Även om allt är rörande eniga om att väldigt många bokar senare nu än vad man gjorde före pandemin. Julafton och nyårsafton infaller iår en söndag, vilket är positivt med flera lediga dagar. Och betydligt bättre än i fjol då helgaftnarna inföll på den traditionellt starka lördagen då de flesta flygen anländer.

Den, på många platser, väldigt regniga sommaren från juli månad och frammåt hjälper också till förstås. Med en augustimånad med regn i princip varje dag är det klart att det känns tyngre att gå en mörk och trist oktober, november och december till mötes.

Och så har vi vanan av att resa och byta miljö. Den är värd väldigt mycket för väldigt många. De äldre resenärerna, som ju utgör en stor del av besökarna på Kanarieöarna, är dessutom mindre utsatta genom att de många gånger har en mer sanerad ekonomi, och kanske lite lägre behov av att spendera på såväl mat som shopping.

Oavsett så går vi en mycket intressant säsong till mötes. Trots att det är förhållandevis kort tid sedan vi såg framför oss en vinter helt utan gäster, så har detta förträngts av många. Tack och lov på sitt sätt, men också en väckarklocka om att vi här på plats måste ställa upp med service, glädje och ödmjukhet när besökarna kommer. Idag finns det inget utrymme för högfärd, lurendrejeri eller andra aktiviteter som skrämmer bort de som väljer att lägga sina pengar i våra händer. Jag hoppas att alla är med på det!!

Välkomna!

Ankommande gäster till de olika öarna
perioden januari – augusti 2023

Siffror Januari till Augusti