Visst kan man besöka kanarieöarna på sommaren!

När detta skrivs håller vi som bäst på att preparera oss inför påsken. Och i och med det kan vi snart uppsummera vintersäsongen 2022/2023. I år har vi en relativt tidig påsk. Och nästa år ännu tidigare då påskafton infaller redan den 30 mars.

För turismen på Kanarieöarna har dessa datum ett relativt stort inflytande. Man räknar nämligen med att vintersäsongerna slutar i och med påsken. När denna då infaller i slutet av mars istället för slutet av april, ja, då blir vintersäsongen – och tillika högsäsongen – en månad kortare.

STATISTIK JANUARI – FEBRUARI 2023

 SIffror januari - februari 2023

Riktigt så enkelt kanske det, trots allt, inte kan sammanfattas. Tittar man på flygbolaget Norwegian, till exempel, så ser man att många av deras linjer till Gran Canaria avslutas i slutet av mars, oavsett när påsken inträffar. Egentligen ett mycket svårbegripligt fenomen. Sant är att sommarsäsongen på många håll i Medelhavet påbörjas från och med påsk – eller april. Men alla vi som spenderat tid till att frysa i – åtminstone västra – medelhavsländer i april, skulle självklart föredragit att ha kunnat flyga till Kanarieöarna lite längre.

Under sommaren ligger Kanarieöarna lite för långt bort… Åtminstone för flygbolag och till viss del även för skandinaviska researrangörer. Klimatet fortsätter att vara helt underbart på Gran Canaria och de andra sju kanariska öarna. Mycket bättre än klimatet kring Medelhavet. Men två till tre timmars längre flygning är både jobbigt och dyrbart, varför de kanariska öarna hamnar lite grann i bakgrunden. Norwegian fortsätter dock att flyga mycket till Gran Canaria från Oslo. Härifrån hittar man avgångar 4-5 gånger per vecka.

Däremot är det mycket sämre från Stockholm. Härifrån erbjuder Norwegian inte ett enda direktflyg under sommaren. Man hänvisas till flygningar via Oslo. Samma flygbolag erbjuder 1-2 flygningar i veckan under sommaren från Köpenhamn.

SAS har generellt sett valt att flyga till Gran Canaria under juli och de två första veckorna i juli. Detta ser ungefär likadant ut, oavsett om det gäller flygningar från Stockholm, Oslo eller Köpenhamn. Sedan börjar man flyga lite grann från mitten-slutet av september igen.

Researrangörerna är givetvis ett annat alternativ. Vid en hastig kontroll ser det ut som om Ving flyger mest och TUI lite mindre. Apollo erbjuder s.k. hybridresor där man kan boka deras hotellprogram, men hänvisas till de reguljära flyglösningar som finns.

Till sist finns faktiskt en del attraktiva lösningar med både Iberia och Vueling. Bägge tillhör samma bolag (dit även British Airways tillhör). Vueling erbjuder till och med direktflygning från Köpenhamn till Las Palmas. Dessutom många gånger rätt attraktiva alternativ med mellanlandning i Barcelona. Iberia å sin sida väljer att mellanlanda i Madrid.

Visst är det lite synd att flygförbindelserna gör att dessa fantastiska öar hamnar i skymundan under sommarsäsongen. Samtidigt får man se det från den positiva sidan, vilket innebär att de mycket aktiva lågprisbolagen, inte minst Ryanair, förmodligen kommer att notera denna situation och därmed sätta upp trafik – dessutom till förhållandevis låga priser.