Tenniscoachen med många bollar i luften

Damen från Danmark kastar bollen rakt upp framför sig, hon för armen bakåt, böjer på handleden och spänner kroppen i en båge. Ett ögonblick senare swischar bollen iväg, studsar i serverutan med en duns, innan den slår hårt i banans bakre vägg. Hon lyfter blicken och tittar förvånat på coachen. ”Jag har aldrig slagit en bättre serve!” utbrister hon förtjust. Coachen Christian Löfborg tittar uppmuntrande på henne men han är inte förvånad. Under större delen av sitt liv har han lärt ut tennis till både unga och gamla, erfarna och nybörjare.

Av Lars Strang
Foto: Privat

Tennis har alltid varit medelpunkten i Christians liv. När han var i förskoleåldern i Töreboda i Sverige hade han fått tag i en begagnad träracket. Hans mamma såg att racketen var för stor och för lång för femåringen, så hon gick till vedboden och sågade av skaftet. När Christian började skola sprang han varje dag till tennisbanan genast efter undervisningen. Hade han fått välja hade han hela tiden stått på tennisbanan istället får att sitta på skolbänken. En förmiddag var det planerat med ett viktigt tennispass på klubben i Töreboda och just då kunde ingenting stoppa honom från att delta. Han smög iväg från lektionerna men då råkade rektorn få syn på honom. Ska inte du ha svenska nu, sade han och eskorterade honom till svenskaklassen. Men Christian gav sig inte. När rektorn försvunnit bakom hörnet smet han iväg igenom den andra dörren. 

Christian bollar över nätet

Vid sidan om skolan jobbade Christian varje ledig stund med att själv spela tennis men också med att coacha ungdomar och barn. Så småningom blev han tränare på olika klubbar i Sverige och tillbringade även fyra år i Norge. 

-”Jag förstår varför Norge är så bra i alla typer av sport. Det har att göra med att motion i alla former är ingenting man gör separat utan det är en del av vardagen. Därmed har även tränare fått en hög status i landet och idrottare som klarar sig bra blir landets idoler och detsamma gäller nog även i Spanien”, säger Christian. 

För drygt tio år sedan ville Christian pröva på något annat än att vara coach på olika svenska tennisklubbar. Han hade många gånger tidigare besökt Kanarieöarna och fastnade för den vilda tanken att flytta dit för att bygga upp en egen tennisverksamhet.

Men varför uppge ett säkert betalt jobb i Sverige för att hoppa in i något okänt? 

– ”Jag gillar klimatet, värmen och ljuset, och sen ville jag se om jag klarar av att bygga upp en egen verksamhet i ett främmande land, utan att kunna språket”, svarar Christian. Det var nog den utmaningen som fick det att pirra i magen.” 

Inget annat som lockade dej till Öarna? Christian kastar en varm blick mot sin kanariska fru Auxi. 

-”Här nere har jag hittat en harmoni”, säger han med ett leende på läpparna som förklarar allt.

Redan innan Christian åkte ner, träffade han Auxi och genast uppstod ett ömsesidigt tycke. De skrev till varandra och träffades, fastän Christian ännu inte lärt sig spanska. Till en början var umgänget komplicerat. Christian har i sin relation upplevt den omtalade kulturkrocken på nära håll. Det nordiska lugnet, behovet att hålla ordning och tider har inte alltid gått ihop med det kanariska temperamentet, spontaniteten och lekfullheten.

Christian Löfborg har hittat levebröd, harmoni och kärleken

Christian Löfborg har hittat levebröd, harmoni och kärleken på Gran Canaria

-”Fastän nu efter att jag lärt mej spanska förstår vi varandra mycket bättre”, tillägger han. ”Men det tog drygt ett halvt år innan jag accepterades av Auxis stora släkt. De ville först försäkra sig om att jag hade allvarliga avsikter. Men efter att jag blivit godkänd har jag tagits emot med öppna armar.”

Christian har genom hårt arbete lyckats utomordentligt med att bygga upp sitt livsverk. Idag tränar han heltid vid tennisbanorna uppe på Monte Feliz. Frun Auxi har också gått utbildningar och är nu professionell tenniscoach. Under högsäsong finns det så mycket arbete på de olika tennisbanorna från Monte Feliz till Puerto Mogan att Christian tvingas kontraktera in fler tennistränare. 

-”Jag skulle kunna utvidga min verksamhet till något mycket större men då är risken stor att jag får mera administrativa uppgifter och då tappar jag kontakten med mina spelare som för mej är det roligaste. Men någon form av utveckling kommer det nog ändå att bli, tror jag”, säger Christian och ser danskan slå in en ny boll i serverutan. 

Christian Löfborg har hittat levebröd, harmoni och kärleken

Christian och hans kanariska fru Auxi som också är professionel tenniscoach