Nordmenn ferdigstiller sitt fjerde byggeprosjekt i Arguineguín

Nordmannen Erling Ruud startet det velrenommerte firma Syden Eiendom, som gjennom 14 år har hatt en synlig beliggenhet i den første rundkjøringen når du kommer inn i Arguineguin.  Utallige er de nordmenn som har vært i kontakt med hans eiendomsmegler firma, enten for å kjøpe en leilighet eller leie en bolig under deler av vinterhalvåret. Selv kom han til Gran Canaria for 23 år siden. Formålet var å ta et hvileår, og ha det litt gøy! Før han visste ordet av det hadde han funnet seg en svensk kone, fått to hus, to biler, to unger og fast jobb innen eiendom på Anfi del Mar. 

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Poolområdet dag tid
Midt i dalgangen som fører ned til hendelsenes sentrum i Arguineguín ligger Sydenbygg IV, som består av tre enheter med eksklusive leiligheter i varierte størrelser. De fleste er solgt, heldigvis sier Erling Ruud.

I 2009 slo Erling Ruud opp dørene for “Syden Eiendom S.L.”, og satset på eiendomsutvikling, bygging og salg av boliger. Han og kona Maria valgte å starte i det små, de la stor vekt på å gjøre saker og ting ordentlig, som han selv uttrykker det. Maria reiste til Norge for å ta meglerutdannelse på Bedriftsøkonomisk Institutt, og tiden ble benyttet godt til å finne de riktige lokalitetene. Nå er det 14 år siden de åpnet sitt imponerende kontor, dit mange fornøyde kunder  har funnet veien gjennom årene. Målgruppen har utvilsomt vært nordmenn , og der har de truffet rett. Over 500 boliger har de formidlet og solgt, og 90% av dem har gått til nordmenn. 

Nå har Erling Ruud overlatt meglerbiten til sin tidligere kontorsjef gjennom 10 år, Linn Henriksen og hennes datter Ayla, og har selv tatt et større kliv inn i eiendomsutvikling, og satsing på utbygging av høystandardleiligheter i Arguineguín. 

Närbild på balkongerna

– Det er viktig at våre kunder blir overlatt i kyndige hender, og det er jeg nå trygg på. Linn har mange års erfaring hos oss, hun kjenner bransjen på Gran Canaria ut og inn, og vil kunne føre Syden Eiendom i riktig retning, der seriøsitet og oppfølging står helt i fokus.

Selv har Erling med årene fattet en alt større interesse for utbygging av nye leilighetskompleks, der han også har samlet på seg en ikke ubetydelig erfaring. Kombinert med ønsket om å være mer tilstede i Norge i perioder, sammen med kona Maria og deres to halvvoksne barn, har han funnet den perfekte kombinasjonen. Fortsatt vil han i lengre perioder være å treffe i Arguineguín, der han sammen med to kompanjonger deler kontorer med Syden Eiendom. Trekløveret, bestående av Knut Johan Stenerud, Olav Aksel Olsen og Erling Ruud prater villig om sitt fjerde byggeprosjekt; Syden Bygg IV.

SYDENBYGG IV

Midt i dalgangen som fører ned til hendelsenes sentrum i Arguineguín ligger Sydenbygg IV, som består av tre enheter med eksklusive leiligheter i varierte størrelser. De fleste er solgt, heldigvis sier Erling Ruud mens han viser oss rundt for å titte på de ulike enhetene. Både han og Olav Aksel Olsen er fornøyde og stolte av beliggenheten, materialbruken, utformingen og ikke minst den positive tilbakemeldingen fra fornøyde kunder. Leilighetenes utforming er basert på Erling Ruuds mangeårige erfaring som eiendomsmegler i Arguineguín. Han vet hva kunden vil ha. Ingen terrasser er under 10 km, og glasset som rammer inn balkongene er ekstra tykke og i sotet farge slik at kunden bibeholder en viss intimitet, samtidig som solens helbredende stråler når frem. Rommene er åpne og duse, slik at med en enkel inn-redning virker de forlokkende stemningsfulle, samtidig som de er enkle å rengjøre.

Takterrassene som er til felles utnyttelse har en uslåelig utsikt over nabolaget, helt ned til det blå havet i bakgrunnen. Ellers preges hele området av en deilig og fredelig stemning. Fellesområdet består av et innbydende flisbelagte  pool, i to avdelinger for både store og små. Det grønne gressteppe gir en vakker kontrast til den blå poolen. Folk ligger og døser på solsengene, og stillheten er merkbar. 

Under hele bygget går en kanal i form at stort rør som skal videreføre regnvannet nedover dalen om nødvendig. Det er også et garasjeanlegg i underetasjen og selvfølgelig heis opp til samtlige etasjer. 

Erling i pose

 Alt skal være forberedt og gjennomtenkt, sier Erling og presiserer at småfeil og mangler alltid vil oppstå.

– Men vi legger hele vår stolthet i straks å fikse de problem som måtte oppstå, og hele tiden imøtekomme eiernes krav til standard og overkommelige ønsker. I dag har vi kun et 10-talls leiligheter igjen å selge, men vi driver også utleie for de av eierne som ønsker å stille sine leiligheter til disposisjon når de ikke selv benytter dem. 

– Det har vist seg å være veldig populært, slik at de fleste av de 62 leilighetene er bebodd hele vintersesongen. Det er selvfølgelig med på å gi eierne en ekstra inntekt, men også med på å skape en god stemning hele året rundt. Vi har derfor lansert www.sydenbooking.com, der interesserte gjester til enhver tid kan gå inn og velge hvilken leilighet, og til hvilken tid de ønsker å feriere her hos oss. 

Slik navnet tilsier er det fjerde gangen gilt. De tre kameratene, Knut Johan Stenerud, Olav Aksel Olsen og Erling Ruud har tidligere bygget og ferdigstilt kompleks med luksusleiligheter i Arguineguin, men aldri i denne størrelsesorden, innrømmer Olsen. 

– Det er har vært en lang og delvis komplisert prosess, før alle papirer, gjennomganger, godkjennelser og endringer var på plass. Det er viktig for oss å gjøre alle utsagn om å “ta en spansk`en”  til skamme. Vi har vært veldig bevisste på å gjøre alle forløp transparente og lovmessige, noe som ofte betyr at vi må gå den lange veien. Ventetiden har vært tidskrevende og frustrerende til tider, men vi har lært oss å smøre oss med tålmodighet og finne en god plattform og dialog med kommunen, der begge siders krav respekteres og etterfølges. Vi er glade og takknemlige for at vi har blitt så godt mottatt av kommunen, men også av lokalbefolkningen. På den måten er vi sikre på at de fortsatt ønsker oss som aktører i utbyggingsmarkedet, også i framtiden, forklarer Olav Aksel Olsen. 

Tre vänner
Tres Amigos fra venstre; Knut Johan Stenerud, Olav Aksel Olsen og Erling Ruud. Tre stødige karer som nå har ferdigstilt sitt fjerde byggeprosjekt på Gran Canaria.

TRES AMIGOS

For både Olsen og Ruud, har sammen med Knut Johan Stenerud nye planer i sving allerede. Sistnevnte er forøvrig teknologisjef i Plasto AS, hjemme i Åndalsnes og ikke minst inngår han i eierskapet i Wonderland senger sammen med tre andre romsdalsbaserte næringslivsledere. Olav Aksel Olsen er leken “såkalt” pensjonist med lang fartstid i bygge- og kraftbransjen i Norge. Nå ivaretar han sine interesser både på Gran Canaria og i Norge gjennom å pendle gjennom Europa i sin lekre, røde Lamborghini Aventador. Selv om det har vært noen utfordringer underveis, ikke minst en pandemi, bare ler romsdølingen Olav Olsen, og mener han har har lagt bekymringens tidsalder bak seg. 

– Vi er “Tres Amigos”, som står stødig sammen, og som vet hva vi holder på med, legger Olsen til. Nå koser de seg med salget av de siste enhetene på SydenBygg IV, og gleder seg over den spontane tilfredsheten folk uttrykker; både de som har kjøpt leilighet og de som leier!