I vinets tecken i Quegles Palats

En av årets stora vinhändelser i Las Palmas är 2° salón de vinos naturales, mässa med spanska naturviner. Vinmakare från alla hörn i Spanien presenterar dryga 120 naturviner. Mässan är organiserad av Vinófilos och Iván Mario Reyes Rodrígez, en av Spaniens skarpa sommelierer och besöks av vinproffs

En av årets stora vinhändelser i Las Palmas är 2° salón de vinos naturales, mässa med spanska naturviner. Vinmakare från alla hörn i Spanien presenterar dryga 120 naturviner. Mässan är organiserad av Vinófilos och Iván Mario Reyes Rodrígez, en av Spaniens skarpa sommelierer och besöks av vinproffs

Servering av vin

I den gamla stadsdelen Triana, ett par parallellgator ovanför den välkända promenad- och butiksgatan Calle Mayor de Triana, på Calle Escritor Benito Pérez Galdós, hittar vi det spektakulära palatset, Palacete Rodriguez Quegle.  Byggnadens skönhet överträffas inte av mycket annat i Las Palmas.

Byggnaden lät uppföras 1901 av en av Kanarieöarnas rikaste affärsmän, Juan Rodriguez Quegle. Han var bland annat grundaren till Gran Canarias Riksbank. Han hade en större lantegendom i Monte Lentiscal, där han i början av 1900-talet, lät installera den första elektriska vinpressen på Kanarieöarna, inköpt från spanska fastlandet. I dag drivs vingården Finca Mocanal av femte generation, Christina Millán Martín. Gårdens bodega har passande nog fått namnet San Juan, och därmed är cirkeln sluten.

Naturviner – ny trend

Framställningen av naturviner skiljer sig åt från tillverkningen av de viner, som vi vanligen hittar i butikerna. Konceptet vilar på regeln att

Vinprovning vod stånd

respektera både jorden, vinstockarna, livet i vinfälten och att  vintillverkningen allt igenom är manuell. Ett av de höga målen är att lyfta fram druvans äkta smaker. Det gör man genom att inte manipulera vinifieringsprocessen med tillsatser. Man använder sig av den naturliga jästsvampen, som redan finns på druvornas skal, och som är signaturen för den terroir som druvorna och sedan vinet kommer ifrån. På fälten används bara naturligt gödsel. Man sår in olika grödor (läs ogräs) som ska fungera som skydd för vinrankorna och kvävegödsla jorden. Ogräset ska också fungera som värdväxter för insekter. Naturviner är lättare i karaktären jämfört med  till exempel ekade Riojaviner. Ekning av naturviner förekommer inte!

Vinos pisados – trampade viner

Allt fler viner, från små som stora vingårdar, presenterar ”trampade viner”. Vem hade trott att den urgamla metoden skulle återuppstå? Bland de utställande vingårdarna hade de flesta viner som trampats, på det ena eller

Flaskor på rad

det andra sättet. Med trampningen undviker man att krossa kärnorna, som i så fall avger de beska tanninerna till musten. Vinet blir redan från början mjukare, mindre strävt. Trampningen kan utföras så att man med eller utan stövlar på trampar runt på vinklasarna, så att bären krossas och en intracellulär jäsning med den naturliga jästen börjar. Vid större volymer är det inte praktisk att trampa, utan man måste söka en teknisk lösning som utför trampningen. Den mekaniska trampning är vanligast, men den traditionella trampningen, som är en romantisk tradition med egna särdrag från olika distrikt, är gärna arrangerad som en fiesta med musik.

Ett nedslag i två vingårdar från Tenerife

Båda vingårdarna är belägna i Oraotavaområdet. Den ena är en liten vingård med två små vinfält på

sammanlagt bara 0,7 hektar.  Gården, Finca Marañuela, drivs av syskomnen Filipe och Mercedez. De har två druvor, listán negro och listán blanco på fälten. Odlingssystemet är ett urgammalt system, trenzado, vilket innebär att man låter varje vinstock växa iväg till upp till tio meter långa rankor, vilka tvinnas ihop (=trenzado). Metoden tillät bönderna att flytta och lyfta ”trasslet” och därmed kunna odla annat under vinet, när det inte bar frukt. Potatis kan till exempel ge tre skördar per år. 

Med trenzadon kan man ta ut ett kilo druvor per meter! På tio meter blir det tio kilo på en och samma vinstock.
(Marañuela = capuchina = blomsterkrasse)

Den andra vingården är La Marzagana Elementales, som ligger mindre än 4000 meter från havet i orten La Perdoma. Vinmakaren Claudio driver gården strikt biodynamiskt. Den enda druvan är listán negro. Gården har de äldsta vinstockarna, 250 åriga, vilket innebär att stockarna har planterats  i slutet på 1700-talet. Stockarna är mycket grova med en omkrets runt sju till åtta decimeter. Odlingssättet är också lite unikt. Den grova stocken har skolats att stå rakt ut horisontellt i tre till fyra meter. 

Quegles palats
Pil pekar mot mer information

”Vinófilos är ett vinotek och vinhandel, en tummelplats för vinälskare, med nära 1000 referenser av spanska viner. Här organiseras vinprovningar och utbildningar. Men oftast kommer man bara hit för att njuta ett glas vin med lite picoteo. Det är här du kan köpa naturvinerna. Vinófilos är beläget i Triana, San Telmo i korset mellan Calle Viera y Clavijo och Calle de Buenos Aires”