Norske Kongsberg Satellite Services satser på Gran Canaria
Innvielse av ny KSAT-antenne i Maspalomas

Med INTA på Gran Canaria som vertskap, utvider norske KSAT  sin kapasitet og globale dekning ved å tilkjennegi en ny 5 meters, operativ antenne hos INTA i Maspalomas.

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Antennn på backestationen
KSAT operasjonsdirektør (COO) Amund Nylund og Stasjonssjefen i INTA, Cecilio Caballero, åpnet antennen på bakkestasjonen i Maspalomas i juni 2022, sammen med lokale gjester fra kommunen, kunder og venner.

Den spanske offentlige forskningsorganisasjonen “National Institute of Aerospace Technology (INTA) vil være vertskap for antenne på deres bakkestasjon i Maspalomas, Gran Canaria. Det var i juni måned i år at samarbeidet startet, med å inkludere èn antenne. Men i fremtiden planlegger KSAT å legge til flere.

Klipper det röda bandet..

Den 5 meter høye antennen i Maspalomas er den første av KSAT neste generasjon virtualiserte arkitektur, i stand til å betjene kunder av både KSATmax og KSATlite. Innvielsen av denne antennen er spennende ettersom det er et nytt nettsted og en ny breddegrad for KSAT.

– Vi er veldig fornøyd med å kunne legge til denne antennen i Maspalomas, da den vil kunne øke våre muligheter på så mange måter. Ikke minst gjør den nye antennen oss i stand til å gi et enda bedre tjenestetilbud til våre kunder, sier Amund Nylund, operativ sjef (COO) i KSAT.

INTA

En satellittstasjon spesialisert på jordobservasjoner som ligger i Maspalomas

Denne stasjonen er ansvarlig for overvåking og mottak av data fra satellitter, som CLuster II-oppdraget, samt andre oppdrag fra forskjellige organisasjoner som NASA, ESA og JAXA. Disse anleggene er også en del av Cospas-Sarsat-prosjektet for deteksjon av nødsignaler fra skip, fly eller mennesker.

INTA-stasjonen har blant annet en antenne på 15 meter i diameter med kapasitet til å motta i S-bånd og X.3-bånd.

KSAT

Kongsberg Satellite Services AS (KSAT) er et kommersielt selskap som leverer tjenester for nedlesing og drift av jordobservasjonssatellitter, samt tjenester og dataprodukter for overvåking av hav- og landområder. KSAT har hovedkontor og bakkestasjon i Tromsø, avdelingskontor i Oslo og i Denver, Colorado. I tillegg opererer de verdens største kommersielle bakkestasjon på Svalbard, SvalSat, og opererer i tillegg verdens eneste kommersielle bakkestasjon i Grimstad og Antarktis.

Som eneste selskap i verden, kan KSAT etablere en ”pol-til-pol-løsning” for nedlesing av data. Det betyr at man kan kommunisere med satellitter i polbane to ganger per omløp fra egne stasjoner som er optimalt plassert i relasjon til hverandre. En slik løsning er svært viktig for å kunne ta i mot informasjon som skal brukes i nær sanntid, for eksempel meterologiske data.

KSAT er eksperter på satellittkommunikasjon. Med over 200 antenner plassert 25 steder rundt omkring i verden, har de verdens største bakkenettverket for å motta data fra satellitter. Dataene som overføres til Tromsø-selskapet brukes til å levere en rekke tjenester globalt. Hele 93 prosent av salget er eksport.

KSAT bruker i hovedsak satellittinformasjonen til maritim overvåkning. Det kan for eksempel være tjenester for å finne og identifisere båter og aktivitet knyttet til ulovlig fiske, oppdage oljesøl og is. I tillegg jobber de mye innen optiske satellittbilder for å overvåke avskoging, flom og andre katastrofer. FNs bærekraftmål er en bærebjelke i selskapets arbeid.

Selskapet ble etablert i 2002, men har en historie som går tilbake til 1968. Det er 50/50- prosent eid av Space Norway AS og Kongsberg Defence & Aerospace, som er en del av Kongsberg Gruppen.

Fra Tromsø leverer KSAT tjenester til kunder over hele verden. Selskapet, som passerte èn milliard kroner i omsetning i 2020, kan vise til 20 år med kontinuerlig vekst.

Hvorfor Maspalomas?

– Vi har et verdensomspennende nettverk av antenner for å laste ned satellittdata og årsaken til at vi utvider nettverket med en ny stasjon er at de som eier satellittene ønsker dataen raskere. Det er mange applikasjoner hvor disse dataene skal brukes som er avhengig av tidskritiske og tidsriktig informasjon for at det skal ha verdi som beslutningsgrunnlag. Når vi etablerer oss på nye lokasjoner er det viktig at vi er lokalisert sammen med noen som er i samme bransje, som forstår satellitter og antenner, og hva det vil si å drifte en jordstasjon for satellitter. INTA ble derfor et naturlig valg for oss. De har en eksisterende stasjon, de har mange års erfaring og god infrastruktur, – så både infrastruktur og domenekunnskap i romindustrien. Så med andre ord lokalisasjonen kompletterer nettverket vårt og gir oss dekning over områder som vi ikke har i dag for å kommunisere med satellittene. Den er ideell for både polarbane satellitter som vi støtter fra vårt eksisterende nettverk (fra Pol til Pol), samt andre typer satellitter i andre baner nærmere ekvator, forklarer Amund Nylund.

Han presiserer også at INTA og KSAT har kjent hverandre lenge og støttet felleseuropeiske satellittprogram i mange år. Nå har de tatt samarbeidet videre til neste nivå, der norske Kongsberg Satellite Services har etablert en antenne på INTAs område i Maspalomas.  Per dags dato er de operasjonelle og antennen kommuniserer med satellitter, sier Nylund.

Hva skjer videre?

– Når vi først har etablert oss en plass er det ikke bare for ett prosjekt og ferdig med det. Vi har ambisjoner om å utvide med flere antenner og utvide samarbeidet med INTA i større grad og vi er i dialog med kunder om å bruke både denne antenne og evt fremtidige antenner så vi ser mulighetene for vekst fremover. Vi opplevde under åpningen at det var stor entusiasme rundt etableringen, og uten at vi har formelle avtaler på plass i dag vet vi at det også er flere initiativ på øya relatert til rombransjen så vi er veldig åpne for å finne samarbeidsformer som kan være til gjensidig nytte, sier Amund Nylund til Dag&Natt.