Castillo de La Luz

I mange år var Castillo de La Luz det eneste forsvaret Las Palmas hadde mot angrep fra sjørøvere og for å forsvare seg mot fiendtlige angrep langs den egne kyststrekningen

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Castillo de la Luz. Ingångsramp

Castillo de La Luz ble bygget i 1494, og var den første forsvarsborgen i Las Palmas, etter erobringen av Gran Canaria i 1478. Den ble bygget  mens den mektige Alonso Fajardo, markis av Vélez, var guvernør og justitiarius i Las Palmas. Der festningsverket ble reist, stod det tidligere et enkelt tårn, et lite fort i trevirke, som Juan Rejón lot bygge, da han på oppdrag av den spanske tronen gikk i land i ”Real de Las Palmas”  i 1478 for å erobre øya. I dag ligger forsvarsborgen på gaten ”Calle de Juan Rejón”, som altså er oppkalt etter erobreren.

Gammal bild på slottet

Castillo de La Luz lå tidligere på et lite skjær, og ble til tider isolert fra fastlandet på grunn av tidevannet. I mange år var Castillo de La Luz det eneste forsvaret Las Palmas hadde mot angrep fra sjørøvere og for å forsvare seg mot fiendtlige angrep langs den egne kyststrekningen. Senere ble fortene Mata, San Cristóbal og San Francisco bygget, som ble integrert i bymurene.

Paradoksalt nok var Castillo de La Luz ikke særlig fremtredende under de to viktigste angrepene som rammet Las Palmas; angrepet fra de engelske skvadronene Francis Drake

og John Hawkins i 1595, og invasjonen og plyndringen utført av nederlenderen Pieter Van der Does i 1599. Tidligere, i 1553 ble Castillo de La Luz reformert og til dels omkonstruert. Men i 1599 ble den kraftig ødelagt i en brann, påtent av den nederlandske kapteinen Pieter van der Does og hans tropper, da de angrep byen. Til tross for sin plattform med plass til 11 kanoner, klarte den altså ikke å stå imot de nederlandske piratene. Funksjonen som forsvarsborg fortsatte likevel fra til 1600-tallet.

Rett i nærheten finner du det lille kapellet ”Nuestra Señora de La Luz”, som ble bygget etter det stygge angrepet på Gran Canaria i 1599, utført av nederlenderen Van der Does.

Nederlenderen Pieter van der Does angrep
Nederlenderen Pieter van der Does angrep Las Palmas i 1599 med 76 krigsskip og 12 000 pirater. Castillo de La Luz ble svært ødelagt i brannen som ble påtent av piratene, etter at de hadde plyndret byen, som den gang hadde bare 500 innbyggere.

Pieter van der Does

Det var i juli 1599 at en flåte med 76 krigsskip, den største som noengang var sett utenfor kysten av Kanariøyene, nærmet seg byen Las Palmas, som den gang bare hadde 500 innbyggere. Mer en 12 000 pirater under kommando av den nederlandske admiralen Pieter van der Does gikk i land ved La Isleta – bukten, og begynte invasjonen av Gran Canaria. De trodde det ville være en enkelt sak. Men kanarierne kjempet tilbake, og en uke senere hadde skvadronen blitt beseiret i slaget ved El Batán, en bragd som øya feirer hvert år på den tiden.

I dag ligger Castillo de la Luz inngjerdet i en vakker rosehagen
I dag ligger Castillo de la Luz inngjerdet i en vakker rosehagen og utstråler bare fred og fordragelighet.

I 1941 ble Castillo de La Luz  erklært et historisk-kunstnerisk monument. Den ble deretter restaurert og brukt som kultursenter. I 1998 ble den integrerte visjonen om den primitive festningen gjenvunnet. Da ble mange av dets originale elementer innlemmet.

Utvikling og modernisering av byen, har etterlatt Castillo de la Luz til det indre av byen, omgitt av travle gater fulle av trafikk. I dag ligger Castillo de la Luz inngjerdet i en vakker rosehagen og utstråler bare fred og fordragelighet. Festningen drives av en Martin Chirino stiftelsen  der det finnes en permanent utstilling av den kanariske skulptøren ved samme navn. Hele 25 av hans kunstverk er utstilt inne i festningen. Festningen er også et sentrum for nasjonale og internasjonale evenemang.

Martín Chirino

Martín Chirino ble født i Las Palmas i 1925. Han tilhørte en arbeiderfamilie som i generasjoner var tilknyttet havnevirksomheten i Puerto de La Luz. Denne arven, sympatien og kunnskapen han vokste opp med, fylte ham som kunstner med en forundring, lidenskap og kjærlighet til jernhåndverk og treskjæring. Disse omstendighetene var avgjørende for hans karriere som skulptør, og definerte ham som kunstner. Hans forfedres kultur hadde stor innflytelse på hans arbeid, og bruken av smijern som et artistisk uttrykk, blandet han med spansk tradisjon og verktøy.

Konstverk
Konstverk

I en alder av 23 år reiste Martin Chirino til Madrid for å studere ved ”Escuela de Bellas Artes de San Fernando”. Etter endt studier gikk han inn i en læringsprosess for å spesialisere seg på jern og spansk smiing. Videre dro han til Italia for å studere klassiske kunstnere og fullførte til slutt sine akademiske  studier ved ”School of Fine Arts” i London.

Etter hjemkomsten til Kanariøyene laget han serien ”Reinas Negras”, verker påvirket av afrikansk kunst og surrealisme. I 1958 ble han med i ”El Paso”-gruppen, et kunstnerkollektiv i Madrid, som er den mest relevante gruppen i konfigurasjonen og definisjonen av den spanske etterkrigstidens avantgarde. Martin Chirinos reiser til USA skal også ha vært hyppige og periodiske.

Siden syttitallet skal han ha gjennomført mange monumentale prosjekter inspirert av vindens spiral; et spor han skal ha funnet i sitt opphav på Gran Canaria, og som man kan se gå igjen i hans arbeider som er utstilt i Castillo de La Luz. Vakre eksempler på spansk abstrakt skulptur.

Martín Chirino døde i Madrid den 11. mars 2019.

Torn på slottet
Torn på slottet