Hur hittar jag mina kanariska viner?

Intresset för kanariska viner, har skjutit i höjden. Det är först och främst kanarierna själva, som har börjat upptäcka vilken gudomlig skatt de kanariska öarna besitter. Vulkaniska viner framställda med handplockade världsunika och sällsynta druvor.

Intresset för kanariska viner, har skjutit i höjden. Det är först och främst kanarierna själva, som har börjat upptäcka vilken gudomlig skatt de kanariska öarna besitter. Vulkaniska viner framställda med handplockade världsunika och sällsynta druvor.

Servering vid vinprovning

I början av 2000-talet letade jag efter vingårdar på Gran Canaria. Det gällde ett mindre vetenskapligt arbete (Göteborgs universitet), som berörde geologi / mineral och vin. Arbetet gällde att undersöka ett samband mellan magnesium och möjlig bittermandelton i vita viner. Det var inte helt enkelt att hitta några vingårdar. Både bodegan, där vinet gjordes, och vingården, där druvorna odlades, oftast på olika ställen, var väl instängda bakom höga murar och stora plåtportar. Det var så det började.

”Det kanariska vinets historia börjar med den spanska koloniseringen av Kanarieöarna. Det var spanjorerna, men även portugiserna, som tog med sig vinstockar till öarna”

Vinerna var, vid den här tiden, i allmänhet också med nöd och näppe drickbara. Sedan dess har mycket hänt. Några av Spaniens bästa viner produceras på Kanarieöarna. De bästa vingårdarna når ett nyckeltal på 120.000€ i intäkter per hektar!

Det kanariska vinets historia börjar med den spanska koloniseringen av Kanarieöarna. Det var spanjorerna, men även portugiserna, som tog med sig vinstockar till öarna. Vinet var en livsnödvändighet och efterfrågad produkt. Fartygen som gick till Amerika bunkrade vin. Vatten var en känslig produkt och källa till sjukdomar. Gran Canaria var den sista stationen innan den långa resan.

För säkerhets skull ankrade man upp fartygen utanför den södra spetsen av Gran Canaria innan långresan, och rodde in till det lilla kapellet i Pajar (vid Argüineguin) för en sista riktig mässa.

Under de kommande ett par seklerna kom vinet att spela en stor roll som exportvara för främst Tenerife, med främst England som mottagare. Vinet beskrivs och besjungs av bland annat William Shakespeare. Vinexporten svarade under 1600-talet för mer än 60% av skatteinkomsterna till öarna. Men säg det som varar för evigt. Från runt 1840 faller vinindustrin ihop. Under både första och andra världskriget är öarna blockerade. Allt stagnerar. Vinindustrin repar sig först mot 1990-talet.

En vinhandel växer fram i Candelaria, Valle de Güímar, Tenerife. Det startade med att det lilla familjejordbruket började sälja viner från traktens vingårdar, vilka var deras grannar, tillsammans med den egna gårdens jordbruksprodukter på marknaderna. Det här handlar om 1990-talet, när omställningen från grönsaksodling till mindre vattenkrävande grödor blev nödvändig. Orsaken var ökad vattenförbrukning till hotell och turism, vilket ledde till ökade vattenkostnader.

I samma veva börjar vinodling se nytt ljus. Vinet kräver inte heller så mycket vatten som andra grödor. År 2007 registrerar Beatric ”Betty” Higuera företaget Canarywine hos det spanska patent- och registreringsverket i Madrid. Butiken öppnar i Santa Cruz, Tenerife. 

I september 2021 öppnas också en butik i saluhallen i Vegueta, Las Palmas, Gran Canaria. Dottern, Chaxiraxi Triana Higuera svarar för butiken i Las Palmas.

”But, i’ faith, you have drunk too much canaries; and that’s a marvellous searching wine, and it perfumes the blood ere one can say ‘What’s this?’ —How do you now”

Från William Shakespeare skådespel ”Henry the Fourth” (act II, scene IV)

Gittarspel

CanarYwine, vinbutik för kanariska viner. Med ett sortiment på minst 250 referenser från alla kanariska öarna, och med möjligheten att på plats i butiken få provsmaka, så kan det bara inte bli fel.

Butiken ligger i den sydöstra ändan av Mercado de Vegueta. Närmaste grannar till butiken är bland annat en kaffebar med kaffebönor från all världens hörn. Mittemot ligger ”Ibéricos en canarias” som täljer till läckra små skivor av jamón. Med det här på plats i en genuin saluhallsmiljö, kan du med sällskap välja ett vin och ta en platta med jamón och slå dig ner vid ett bord och avnjuta. Chaxiraxi hjälper dig med vinvalet.

Kanariska viner har blivit allt mer efterfrågade. Restauranger och sommelierer kommer till CanarYwine för att prova och göra sina inköp av viner. Det tar sin tid. Allt ska provsmakas. Provsmakningar i saluhallen för grupper sker regelbundet. Och det ordnas av Chaxiraxi.

Konceptet är kanariska viner och Km=0 och går som en röd tråd genom CanarYwine och faktiskt också genom de kanariska vingårdarna. Begreppet Km=0 omfattar närodlingsfilosofi, respekt för jorden, vingården och vinstockarna, hållbart och naturligt tänkande, terroir, etc, vilket är en total brytning mot tidigare generationens sorglösa användning av kemiska preparat.

Vinbönder, vinmakare och CanarYwine slår alla vakt om de kanariska vinernas speciella kvaliteter, att de är framställda på unika endemiska druvor, vilka inte finns någon annan stans i världen, det unika klimatet, de vulkaniska jordarna och att vinerna är en produkt av hantverk.

Chaxiraxi och hennes familj har sina rötter i jordbruket och vinodlingen på Tenerife. Hon kan svara för alla vinerna, om deras karaktärer, druvor, odlingsplatser, lägen,.. Hon känner öarnas alla vinmakare.

Skylt med pris

Fritt översatt; drick mer gråt mindre, ett glas vin 3€

Provningen den 18 januari. Vid det här tillfället provades tre mycket speciella viner. Tre Espumosos Naturales. Ett annat namn är Pét Nat (Pétillant Naturel). Det är tre ”bubblande viner” gjorda enligt ”método ancestral”, vilket innebär att vinet är ett naturvin. Det betyder bland annat att vingården inte har använt kemiska bekämpningsmedel på fältet och att vinet inte filtrerats och inte heller blivit tillsatt sulfiter.

De här vinerna får inte, som Champagne, en andra jäsning i flaskan. Flaskan fylls från jästanken med vinet som innehåller en liten mängd residualsocker. Efter ett års mognad på flaskan degorcheras* vinet.

Det var tre viner från Tenerife som provades. Vidueño Ancestral 2021 och El Tanque 2021 från Bodega Hermanos Mesa, D.O. Valle de Güimar, samt Viñátigo Pet Nat 2021 från

Bodegas Viñátigo, D.O Islas Canarias. En i alla stycken särskilt upplevelse i en spännande miljö. Två vita och en rosé. Mycket friska och spritsiga (franskans pétillant).

Det första, och sista flaskan av Vidueño 2021 i en mycket begränsad produktion, är gjort på sex olika druvor, Listán Blanco, Verdello, Vijariego Blanco, Marmajuelo, Albillo Criollo y Baboso Blanco, från en litet vinfält med namnet El Pino, där man plockat det som finns. Fältet ligger 700 meter över havet i kommunen Güimar. Provningens favorit. Mer information på facebook.

* Degorchera: efter flaskan har förvarats med halsen neråt, så samlas fällningarna i halsen. Flaskan kyls sedan ner och öppnas varvid fällningssatsen ”blåser” ut och flaskan korkas igen efter påfyllning av lite vin för att ersätta förlusten vid utblåset.

Pizzarestaurang prövar för inköp av viner

Pizzarestaurang prövar för inköp av viner

FAKTA
De kanariska vindistrikten (D.O. -områden, Denominación Origen) är tolv till antalet, varav fem finns på Tenerife. Du hittar viktig information på den lilla kontraetiketten på flaskan om skördeår (cosecha) och vilken vinlag som vinet sorterar under.   

D.O. Fuerteventura
D.O. Lanzarote
D.O. Gran Canaria
D.O. Valle de Güimar (Tenerife)
D.O. Abona (Tenerife)
D.O. Tacoronte – Acentejo (Tenerife)
D.O. Ycoden-Daute-Isora (Tenerife)
D.O. Valle de La Orotava (Tenerife)
D.O. La Gomera
D.O. El Hierro
D.O. LaPalma
D.O. Islas Canarias

Några av de vanligaste kanariska druvorna.
Röda: Listán Negro, Negramoll, Tintilla, Vijariego negro, Baboso negro,

Vita: Listán Blanco, Verdello, Malvasía aromáticca, Malvasía volcánica, Moscatel, Albillo Criollo. Informationskällor kanariska vingårdar på facebook