simpelthen elsker livet på Gran Canaria
Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Maiken Oll Søndergaard elsker livet på Gran Canaria. Selv om hun fortsatt sier “hjem” når hun drar på ferie til Danmark, er hun krystallklar på hvor hun trives best . Det er med sin familie, sin mann og to døtre her på Gran Canaria.
– Vi elsker å kaste oss ut i ulike aktiviteter. Det blir derfor ofte utflukter til de andre øyene, eller bare lange gåturer i fjellet her på Gran Canaria. Kanariøyene for meg er en besettelse, jeg simpelthen synes det er det mest fantastiske stedet på jord, sier hun.
Maiken som kommer fra Randers på Jyllands østkyst, kom til Gran Canaria allerede i 1987 som reiseleder for Tjæreborg. På vinterne kom danskene villig til Kanariøyene, men på sommerene ble Maiken sendt til Calella de Mar, straks nord for Barcelona for da var det dit folk ville dra på ferie.
Maiken som gikk på Købmannskolen i København, der hun studerte verdensøkonomi og japansk, skulle selvfølgelig tilbake på skolebenken etter et sabbatsår eller to. Men skjebnen ville det annerledes.

Som i en klassisk reiseleder dagbok traff hun mannen i sitt liv, og tilværelsen tok en annen retning. Juan Luis Salas var bygningsingeniør og egentlig fra Cáceres i Extremadura.
– Det var kjærlighet ved første blikk, sier Maiken og refererer til mannen som fortsatt finns ved hennes side. Sammen gjorde de Gran Canaria til felles rede.
Salas var sterkt involvert i byggingen av kjøpesenteret Europa, oppe på vestskråningen i Puerto Rico på 80-tallet, der Maiken hadde fått jobb på restauranten El Greco. På sommerene jobber de to nå sammen om en del private renoveringsprosjekt fordi de har tid til det, og fordi det er “sjåvt” å gjøre noe sammen, forteller Maiken. Men ellers jobber Juan Luis Salas med større byggeprosjekt for Cablido (øyrådet), og Maiken jobber for et norskt legesenter i Arguineguin
– Jeg føler at jeg gjør et meningsfullt arbeid her på legekontoret, og stortrives i jobben sammen med Dr. Vaage. Dagene er travle og innholdsrike, men kan også være triste og utfordrende.
Over gjennomsnittet interessert i språk
I mange år jobbet Maiken som lærer på den svenske skolen i San Agustín. Hun prater flytende norsk, svensk, dansk, spansk, tysk og fransk, og har en stor interesse for språk generelt.
– Det var drømmejobben min! I 13 år fikk jeg undervise unger fra barnehagestadiet opp til og med gymnaset. Det var en gave å få ha en slik innflytelse på deres liv, og få en unik anledning til å geleide ungene gjennom den kanskje viktigste epoken i deres liv. I dag følger jeg fortsatt med på Facebook hvordan det går med mange av dem. Det gjør meg stolt og glad å følge deres utvikling, forteller hun.
Selv ble hun etterhvert mamma til to jenter, Nadia (32) år som er utdannet arkitekt og bor med sin mann på Gran Canaria. Kira (28) jobber med markedsføring på det kjente sportssenteret La Santa på Lanzarote, men vurderer sterkt å ta et sabbatsår i Australia.
– Jeg elsker jentene mine over alt på jord, men er kanskje ikke en typisk hønemor. Jeg liker at de finner på ting, at de følger noen drømmer, og så har vi det så fint sammen når vi treffes, uten at vi må holde hverandre i hånden hver dag, sier Maiken som også synes det er deilig med litt egentid.
Tøff og utfordrende jobb
Maiken forteller med varme i stemmen om “sine pensjonister”. Alle disse mennesker som kommer ned til Gran Canaria i måneder på vinteren, i søken etter en forbedret livskvalitet.
– Når kuldegradene river, mørket senker seg og det nesten blir umulig å ferdes utomhus i Norge, for de som ikke er unge og sprettene, ja da er de mange som kommer hit ned for å nyte et bedre klima og alle de fordeler det bringer med seg. Likevel hender det at de må oppsøke lege fra tid til annen, og da blir de plutselig min pasienter, og jeg kommer de nærmere inn på livet, sier hun.
Det føles deilig å kunne hjelpe dem på deres eget språk, og vår lege, Dr. Vaage er heller ikke en ung mann, og kan derfor prate med dem på deres eget nivå. Livserfaring og tålmodighet er uten tvil en undervurdert kompetanse, som brukt på riktig måte kan gi nytt håp og ny livsgnist til andre. Jeg tror det er veldig viktig å kunne ta seg god tid med pasienten, for ofte er det mye helbred i å bli sett, forstått og ikke minst bli hørt, konstanterer Maiken.
Maiken mener at covid har gjort noe med mange av våre eldre og sårbare. Det har blitt enda viktigere med en god prat og litt nærhet. Tryggheten er skjør hos de fleste, og et bidrag for å få inn noe positivt i livet deres, har blitt enda viktigere.
Mange av de som kommer til den norske legestasjonen reiser hjem friskere og mer energiske etter flere måneder på Gran Canaria. Mens andre kommer fordi de vet at de ikke noengang kommer til å bli friske igjen.
– Ja, sier Maiken og ser ned. Det er også en del av jobben. Å møte mennesker som vet at deres dager er talte, men som kanskje akkurat derfor ønsker å få ut det beste av den tiden de har til rådighet. Kan man være et redskap i den prosessen, gir det ikke bare pasienten mening, men det gir også oss som jobber her et sterkt og meningsfullt liv, sier hun tankefullt. Man blir bare rett og slett å glad i disse menneskene som kommer hit og setter sin lit til oss! Jeg kommer i kontakt med mange av mine egne følelser og eksistensielle funderinger etter tøffe samtaler med både pasienter og pårørende. Det er sterkt å få oppleve!
Forventningene fra pårørende kan også være store i livets siste fase. Som lege skal du gi omsorg og lindrende pleie til en dødende pasient, men du skal også være tilgjengelig og støtte dem som står pasienten nær.
– Jeg synes vi er gode til å vise trygghet i situasjoner hvor frustrasjon, sorg, redsel og fortvilelse er tilstede sier Maiken som likevel presiserer at de fleste dager er gledelige.
Folk generelt forteller om gleden ved et mye mer aktivt liv, både fysisk og sosialt her på Gran Canaria. Både de som kommer hit, men også de som befinner seg her er åpne for å treffe nye mennesker. Det er lett å skape nye kontakter. Det er lav terskel for å bli med i hobby- og turforeninger, så folk får treffe folk, og det er jo selve kjernen i vårt eksistensgrunnlag. Smerter og depresjon letter umiddelbart ved sosial kontakt, og sper man på med fysisk aktivitet får livet straks et annet innhold og kvaliteten øker.
– Mange ganger er det slik at de dårligste er ofte de mest positive. Det er vel livsbekreftende, sier Maiken funderende.
Passion for matlaging
Når Maiken ikke fordeler tiden på familie og pasienter, gjemmer hun seg gjerne på kjøkkenet. I følge sikre kilder skal hun være helt fantastisk til å lage mat.
– Ja, det er så absolutt en av min “passions in life”, ler hun.
Ikke bare disker hun opp med de mest kreative og fantastiske retter, men presentasjonen kan ta pusten fra enhver som sliter med å piffe opp hverdagsmaten. Faktisk har hennes Instagramkonto tatt helt av, etter at hun begynte å fotografere matretter som ligger lekkert dandert på fat, og gir inspirasjon til alle som følger henne.
– Matlagings interessen begynte allerede i barneårene og smittet over fra min mormor og min mor i Danmark. Etter at jeg bodde noen år i England og senere USA ble jeg om mulig enda mer interessert i smaker fra alle verdenshjørner. Senere har også min svigermor gitt sitt bidrag, og i dag er jeg ikke redd for å eksprimentere og sette sammen ulike smaker og ingredienser.
Maiken forteller at Instagram er en fantastisk plattform, der man kan finne mennesker fra hele verden som deler den samme interessen som deg selv.
– På Instagram finner jeg masse inspirasjon, og får samtidig tilbakemeldinger på det jeg legger ut. Det er meget tilfredsstillende. Det er gøy å ta flotte bilder på det jeg har laget, og som kan være til begeistring og oppmuntring for andre. Ellers er det nok helst min mann som er mest begeistret for min matlaging, all den tid han til stadighet får prøve ut nye retter.
Likevel likevel består livet av flest travle hverdager, i alle fall i vintersesongen, da man skal være heldig om det finnes mat på bordet i det hele tatt, bedyrer Maiken.
Følg gjerne Maiken på Instagram; @maikensond