Avsluta vandringen på Bodega Volcán

Vulkanen Bandama och Monte Lentiscal är populära områden för vandrare och vinentusiaster. I det gamla natursköna vindistriktet Monte Lentiscal hittar vandraren spåren efter gamla vingårdar och ett stort antal intressanta lämningar av gamla antika vinpressar. Området runt vulkanen Bandama är hemvisten för flera av Gran Canarias excellenta vingårdar. Här ligger också Bodega Volcán, experimentalvingården

Vulkanen Bandama och Monte Lentiscal är populära områden för vandrare och vinentusiaster. I det gamla natursköna vindistriktet Monte Lentiscal hittar vandraren spåren efter gamla vingårdar och ett stort antal intressanta lämningar av gamla antika vinpressar. Området runt vulkanen Bandama är hemvisten för flera av Gran Canarias excellenta vingårdar. Här ligger också Bodega Volcán, experimentalvingården

Elías Santosvid ingången

Den mäktiga vulkanen Bandama har vilat i ca 2000 år. Det senaste utbrottet har man kunnat åldersbestämma med hjälp av isotopen kol-14. Man har testat på rester av träd som begravdes under utbrottet. Utbrottet har format hela landskapet i Monte Lentiscal och i södra delen mot Telde. Stora mängder material har blåsts ut och högt upp i atmosfären. Det materialet har precipiterat (”regnat ner”) och skapat de unika och mäktiga lagren av picón, ett löst gasfyllt svart material format som små kulor.

Vulkanen mäter cirka 800 meter i diameter och har en omkrets på runt 2,6 kilometer. Bandamas vandringsled är 6,1 kilometer och löper från toppen på konen (Pico de Bandama) och runt hela kanten på kratern. För den som vill titta närmare på den gamla boplatsen på kraterbotten, kalderan / la caldera, blir det att ta en marsch 200 meter ner från vulkankanten. Här bodde till så sent som slutet på 1990-talet den siste som odlade jorden. På den tiden bars även posten ner hit. Resterna vittnar om bostadshus, fastighetsnummer, jordbruk och naturligtvis vinodling. Här finns naturligtvis även resterna av en gammal vinpress.

Vid middagsbordet

El bochinche [uttalas båtjintje], på Tenerife guachinche, har gamla anor, och avsåg från början de stånd, som vinbönderna slog upp för att de engelska vinhandlarna skulle kunna prova vinet innan de gjorde affär. Senare har det kommit att avse det ”vattenhål” hos de bodegor, som erbjuder lokala tapas, smårätter, och bodegans egna viner. De här möjligheterna står även idag öppna för vandrande vinentusiaster. Bodega Volcán är ett av vattenhålen, beläget 12 busshållplatser från Pico de Bandama i riktning mot Santa Brígida med buss 311. Avstigning på hållplats El Arco och gå ner för backen. Med bil från Pico de Bandama styr vi 2,3 kilometer till Cruce Atalaya. Ta höger och efter 1,5 kilometer passerar vi under en bågformad vägport, El Arco. Parkera i backen. Besök bokas i förväg. Enbart lördagar eller söndagar 12:30 – 16:30.Boka via: [email protected]

Bodega Volcán är en vingård utan egna vinodlingar. Vingården startades för dryga 20 år sedan av vinmästaren Elías Santos. Han började sin bana med att utbilda sig till veterinär. Under ferierna tjänade han en slant genom att arbeta på vingården Crater på Tenerife. Det ledde snart till en kursändring. Efter ett par år har han skaffat sig en akademisk grad vid universitetet i Valencia som oenolog (vinvetenskap, enologi / önologi). Efter fyra ytterligare år tar han en agronomexamen med inriktning mot vitikultur (vinodling)

Kultur är intimt sammanvuxet med Bodega Volcán och cineasten och tillika musikälskaren Elías Santos. Regelbundet samlas grannar, vänner och gamla studiekamrater på bodegan för att fira det som kan firas. Senast San Andrés, som innebär starten på advent. Det blir vin, tapas och musik, dans och sång. Man kallar sällskapet för Club Gastronómico Volcán. Vid andra tillfällen är temat Vino y Cine, vin och klassiska filmer och avsnitt, parat med rätt viner till temat.

Experimentalvingården Bodega Volcán har vart år prövat och utvecklat nya vinprocesser. Detta är i linje med Elías vetenskapliga orientering och arbetssätt. Under skördetiden, juli till slutet september, är arbetsbelastningen som störst. Resten av året är Elías engagerad som önolog och konsult på andra vingårdar och är engagerad med utbildning.Produktionen har sällan eller aldrig överstigit 2000 flaskor. Vinet säljs bara på bodegan. Druvorna skördas på fält som ligger på olika höjd över havet, mellan 500 – dryga 1000 meter. Det innebär att druvorna har olika mognadsprocess bakom sig och har olika halter av syra, tanniner och socker. Den här omständigheten bjuder på stora möjligheter att experimentera med naturvinsprocesser. Elías använder bara kanariska druvor, endemiska, som bara finns på Kanarieöarna och ingen annan stans i världen.

Gittarspel

Varje år är det nya projekt och nya viner som sett dagens ljus. Exemplen är många. Det har gjorts espumosos (med champagnemetod), vitt vin på blå druvor, Orange, som är en naturprocess med vita druvor som macereras (druvmusten får ligga med vita druvans skal och kärnor för att extrahera tanniner och även jäsa tillsammans med dessa). Det söta dessertvinet Daniela är ett vin som kan lagras mycket länge.

Det senaste projektet är PétNat, som utvecklats inom ramen för en vinmakarutbildning, som Elías organiserade på bodegan med ett tiotal deltagare. PétNat eller  Pétillant Naturel  framställs med méthode-ancestral. Metoden är, som namnet ancestral antyder, en urgammal vinmakningsmetod, med rötter tillbaka i 1500-talet.

Så här går det till. Innan vinet jäst färdigt i jästanken, tappas det på ”champagneflaska”, utan att ha filtrerats. Alla fällningar följer med.

Flaska med Pet Nat Volcan

FAKTA:
Hur hitta: Carretera a La Atalaya 15, 35300 Santa Brígida, Gran Canaria. google map

Därefter korkas flaskan med kronkork (=normal ölkapsyl) och jäsningen fortsätter med det naturliga sockret, som finns kvar i vinet. Vinet får stillsamt jäsa färdigt. Ibland kan man avlägsna bottensatserna med sk degorgering (sp. degüelle ). Flaskan har då fått vila med halsen nedåt och nerkyld (inte som Champagne, -25 grader). Kronkorken öppnas och satsen i halsen far ut med hjälp av trycket. Här gäller det att sätta tummen över hålet och rädda innehållet från att helt lämna flaskan.

PétNat är just nu det senaste skriket i vinvärlden – ett parallellspår på linjen naturviner.

– Vad blir ditt projekt nästa år Elías?

– Jag vet inte, svarade han. Men jag tror att något blir det. Kanske Vermouth?