Bandama-krateret

Den vakre vulkanen nordøst på Gran Canaria

Vi befinner oss på nordøstenden av Gran Canaria, bare 10-12 km unna sentrum av Las Palmas. Et mer fullkomment vulkankrater enn Caldera de Bandama finnes ikke på hele øya. Bare Cardela los Marteles øst for den høyeste toppen på øya, Pico de las Nieves, kan til en viss grad sammenlignes.

Det 1000 m brede, ringformede krateret er oppkalt etter den nederlandske handelsmannen Daniel Van Dam, som på 1600-tallet dyrket vindruer i bunnen av krateret. Helt ut mot nordsiden av kraterkanten ligger den eldste golfklubben i hele Spania, Real Club de Las Palmas de Gran Canaria, bedre kjent som Bandama Golf. Den ble etablert på slutten av 1800-tallet av den allerede da veletablerte engelske klubben på øya. Caldera  betyr for øvrig kjele, her i betydningen en kjeleformet fordypning i jordskorpen.

Tekst&Foto: Anita&Birger Løvland

575 m høye Pico de Bandama. Bilveien til toppen starter ved bebyggelsen, stien ned i kraterbunnen mot høyre mellom husene.
Den største turopplevelsen oppnår man med egen bil til denne turen, men lokalbussen 311 – Las Palmas – Bandama – Santa Brigida kan også benyttes. Sjekk i så fall rutetidene, men regn med timeavganger på hverdager, hver annen time lørdag og søndag. Lokalveien GC-802 mellom byene Tafira Alta langs GC-15 og Atalaya langs GC-80 passerer kanten av Bandama-krateret, godt merket med brune skilt, som severdigheter generelt på hele Gran Canaria er det. Fra GC-802 fører den 1,6 km lange sideveien GC-822 opp til den øverste toppen på kraterkanten – den  569 m høye sukkertoppformede Pico de Bandama – et fantastisk utsiktspunkt. Veien er stengt mellom 22.00 og 08.00 og ender i en rundkjøring rett under det øverste punktet. 
Fra kraterkanten mot La Cumbre, høydedraget som deler Gran Canaria i to, med Pico de las Nieves som høyeste punkt.

Pico de Bandama.  På et skilt på toppen står høyden angitt til 569 m – på de nyeste kartene 575 m. Tilsvarende står bunnen av krateret angitt til 200 m – på de nyeste kartene 222 m. Helt øverst på toppen står en liten hvit bygning oppført i 1942, der det tidligere var enkel servering og en liten suvenirkiosk. Til å være en såpass lav topp er utsikten fantastisk, med panoramaskue i alle retninger. Her ser man ut over hele den nordøstre delen av Gran Canaria med nesten 2000 høydemeter vakker natur – alt mellom nordkysten med Las Palmas og de høyeste fjellene på øya. ”Sukkertoppen” mot nordvest er den 405 m høye Montaña de Arucas, som også lett lar seg besøke med bil.

Utsikt mot Bandama-området, med Pico de Bandama til venstre og golfbanen til høyre, med kraterkanten bak. Lengst ute Telde-kysten.

I klart vær skal man kunne se Fuerteventura mot nordøst. Fra toppen ser man også rett ned i kraterbunnen med nå to nedlagte gårdsbruk og noen stier, inne i det som bare for noen år siden var et veldrevet kulturlandskap.

Camino Borde de Caldera.  Dette er den 3,7 km lange turen, som følger kraterkanten helt rundt. Det er en meget lettgått tur på først 800 m bilvei, resten på en bred sti – uten utsatte steder og bare 80 m høydeforskjell mellom det høyeste og laveste punktet.

Parker på den store parkerings-plassen ved Bandama Golf, som er skiltet fra GC-802. Det er nyttig her å lese infotavlen ”Monumento Natural de Bandama”. Fra dette ståstedet har man den best mulige oversikten over både Pico de Bandama og hele den ringformede kraterkanten. Det er vel 350 høydemeter mellom toppen og bunnen. Gå ned til husklyngen i veidelet mellom GC-802 mot Tafira og GC-822 opp til Pico de Bandama. Her ligger blant annet den lokale Restaurante Casa Paco Los Gerianos, som er mye besøkt av lokalbefolkningen. 

Her er det også bussholdeplass, og her starter dessuten den skiltede nedgangen til bunnen av Caldera de Bandama. På den motsatte siden av veien står det en infotavle, som beskriver de tre stiene, som utgjør ”Ruta 11 La Ruta del Vino”, mellom 1228 og 2715 m lange. Området mot Tafira er et velkjent vindistrikt med mange gårdsbruk, der de populære druene til Vino del Monte dyrkes.

Fortsett GC-822 slakt oppover siden under Pico de Bandama til den første svingen, der skiltet Camino Borde de Caldera etter 400 m peker ned en sti til høyre, mellom blant annet kaktus og agave og utsikt mot Las Palmas og byene ellers nord og øst for krateret. Den brede grusstien svinger snart til høyre, til et stidele etter 500 m. Ta her stien opp til høyre

Turguide til Gran Canaria Sør utkom vinteren 2017. Den beskriver 44 turer i det varierte turområdet mellom kyststrekningen Playa Güigüi – Bahía Feliz og Roque Nublo / Pico de las Nieves øverst på øya. Den er til salgs i Den Norske Klubben i Arguineguín og koster 30 euro. Se omtale av denne og andre turguider på www.dreyersforlag.no.

Turkart Gran Canaria

Det avbildede turkartet er det desidert beste over Gran Canaria. Det er til meget god nytte på enhver tur på øya. Siste reviderte utgave kom høsten 2018. Det koster 13 euro og er blant annet til salgs i Den Norske Klubbben i Arguineguín på hverdager mellom 10 og 13.

Man er nå inne på selve kraterkanten og følger denne videre. Fra en liten topp med noe buskvegetasjon på sørsiden av kraterkanten, har man et utmerket utsiktspunkt over hele vulkanområdet, med både calderabunnen og Pico de Bandama og til venstre bak Bandama-hotellet det rødmalte og sjelfulle hotellet Villa Bandama Golf (anbefales) øverst på en topp, som er like høy som Pico de Bandama. Fra stien videre ned mot det laveste punktet på kraterkanten er det en fantastisk utsikt mot La Cumbre, det østvest-gående høydedraget, som deler Gran Canaria i to. Kraterkanten videre er stedvis noe bratt og med løs grus opp til banene til Bandama Golf, på den siste strekningen med noen tretrinn. Stien kommer opp i hjørnet av de grønne og innbydende banene. Følg her veien på kratersiden av hotellet og klubbhuset tilbake til startstedet. Beregnet gangtid er snaue halvannen time.

Kraterbunnen.  Det er også en opplevelse å besøke kraterbunnen, med bare 15-20 minutter ned og 25-30 minutter opp. Stien er merket ved veidelet, rett ved stedets lille kirkebygning. Under 50 m etter starten passeres en port av smijern. Rett etter porten står det ut til høyre en informasjonstavle, som beskriver vulkanens 10 000 år lange historie.

Følg gangveien nedover mellom lavasteinmurer, med frodig vegetasjon på begge sider. Den går snart over i en bred sti, der det kan være lett å gli på grusen. Man ser snart mer og bedre nedover i krateret, men også bortover mot den brune fjellveggen til venstre, der det er noen huler etter urinnvånerne – guanchene – snaue 100 m unna hovedstien. En smal sti i den stedvis bratte grusskråningen starter rett før den første høyresvingen, vel 100 m nedenfor den steinsatte gangveien. 

Fra en inngjerdet plattform er det særlig bra utsikt over kraterbunnen, med en gang dyrkede jorder og noen steinhus, stier og tråkk på kryss og tvers – dessuten en steinsatt sirkel ved siden av et kjempestort tre og en noe mindre til venstre. Dette er eksempler på en era, som er gamle treskeplasser. Bandama-krateret er ellers kjent for sin rike vegetasjon av planter, busker, kaktuser og trær – som blant annet store palmer.

Bandama Golf – et vakkert skue

Bandama Kratern

Kkretarn los Marteles

Golf banan

Toppen PIco de Bandama