Skandinaviska Klubben på Gran Canaria – 50 år ung!

Vintern 1965 var charterflygen till Kanarieöarna ett ganska nytt fenomen, men många svenskar hade redan upptäckt hur bra de mådde när de vistades på öarna. Det var då som tanken på en Skandinaviska Klubben slog rot. Men mer om det senare.

Birgitta Frejhagen
Mail: [email protected] 

Foto: Micael Löfgren

Margareta Eriksson utanför lokalen i Las Palmas

Margareta Eriksson utanför klubblokalen i Las Palmas

Margareta Erikssons svärfar köpte en lägenhet i Las Palmas redan i början av 1960-talet och Margareta och hennes familj började låna den från 1964 och 1973 flyttade de ner för gott till Gran Canaria. Margareta är en trotjänare bland klubbens medlemmar. I 17 år har hon haft uppdrag inom klubben. I många år har hon suttit i styrelsen.

-Under de första åren tyckte jag att detta nästan var som ett paradis, berättar Margareta. Här fanns solen, havet och den härliga havsbrisen, den vackra naturen och grönskan. Hela vintern fanns det tillgång till färsk frukt och grönsaker och dessutom var människorna man träffade så vänliga! Vi nordbor blev mycket väl mottagna och vi kände oss omtyckta!

Kanarieöarna gjorde ett stort intryck på de första turisterna. Men turismen förändrade också i grunden vardagen för kanarieborna. Turismen skapade många jobb runt om i Spanien och hela landets ekonomi förbättrades. Plötsligt blev det möjligt för ungdomar från arbetarfamiljer att studera vidare på yrkesskolor och universitet tack vare statliga stipendier.

Tittar man i kanariska familjers fotoalbum så ser man en stor skillnad mellan fotografierna från slutet av 1950-talet och från mitten av 1960-talet. Plötsligt ser man framtidshopp i blicken och försiktiga leenden!   

-Jag minns att kanariska kvinnor började ta efter de skandinaviska kvinnornas sätt att klä sig i färger i stället för att alltid gå svartklädda, säger Margareta.

Under den här perioden tror jag faktiskt att grunden las till de starka banden som man ofta hittar mellan kanariebor och skandinaver, och som gör att man nästan alltid känner sig välkommen här. 

På 1960-talet och första halvan av 1970-talet styrde fortfarande Franco Spanien och det var förbjudet att starta föreningar och att träffas på möten. Men skandinaverna och främst svenskarna startade en informell skandinavisk klubbverksamhet redan på 1960-talet.

-Vi har redan firat 50-års jubileum i Skandinaviska Klubben ett par gånger med lite olika händelser som utgångspunkt, säger Margareta.  Men nu är det på riktigt!

Tore och Gunnel Jakobsson

Tore och Gunnel Jakobsson

1973 startade ett antal svenska familjer officiellt Skandinavisk Klubben i Las Palmas. Då hade myndigheterna börjat förstå vidden av turismens betydelse och reglerna hade ändrats. 

Tore Jakobsson blev Skandinaviska Klubbens första ordförande. Tore var entreprenör och startade bland annat den första bensinmacken utanför IKEA i Kungens Kurva söder om Stockholm. Han och hans fru flyttade till Gran Canaria på grund av Tores hälsoproblem. Men som entreprenör kunde han aldrig sluta att arbeta, och han och hans fru engagera sig under många år både i Svenska Kyrkan och i Skandinaviska Klubben.

I början höll klubben till i mindre lokaler, men man gjorde två viktiga investeringar i slutet av 1970-talet resp. på 1980-talet och sedan dess har klubben haft rymliga lokaler både i Las Palmas och San Agustín.

Margareta Eriksson berättar om händelsen på 70-talet, som varit viktig för klubben i alla år sedan dess. 

Bara ett par år efter klubbens bildande ville man köpa en lokal för verksamheten i Las Palmas. Då var räntan som klubben skulle betalade för att låna pengar 13%, men för privatpersoner var räntan bara 8%. Alltså lånade medlemmar själva upp pengar på banken för 8% ränta, lånade ut sina upplånade pengar till klubben mot 10% ränta och klubben köpte klubblokalen. Det var ett bra upplägg för klubben och för medlemmarna! Och klubben betalade av sina lån till medlemmarna inom loppet av ca 15 år. Och framför allt var det bra för verksamheten som i alla år sedan dess har haft tillgång till en egen lokal. Den har varit ovärderligt säger Margareta uttrycksfullt

Man kan komma och ta en kaffe, äta lunch, låna en bok eller vara med på en fest eller utflykt. Även föredragen har blivit en mötesplats och otaliga musiker, skådespelare, författare, journalister etc. har kommit till klubben och berättat om sina liv och arbeten. Vi satsar också på att njuta av öns fantastiska natur med vandringar, grillutflykter, studiebesök och även resor till de andra öarna konstaterar Margareta.

Flera av Klubbens medlemmar som kommer från aktiviteter i San Agustín

Flera av Klubbens medlemmar som kommer från aktiviteter i San Agustín

Medlemmar har spelat revy- och teaterpjäser och det pågår ofta konstutställningar i lokalerna. Klubben förmedlar kunskap om kanarisk historia, tradition, konst etc. till skandinaver och klubben fungerar också som en central punkt för att bevara goda relationer mellan skandinaver och kanarierna. Av den anledningen fick Skandinaviska Klubben 2016 ta emot ett pris av den kanariska myndigheten El Cabildo, som representant för charterturismen från nord och allt vad den har betytt för ön.

Gran Canarias största tidningsarkiv, på Museo Canario, förvarar på eget initiativ ett stort antal årgångar av klubbens tidning. Om någon i framtiden vill forska om Skandinaviska Klubbens historia så finns mycket information bevarad där. Skandinaverna och klubben är en viktig del också i det kanariska samhället.

Ulla Riddarstad är klubbens ordförande.  Hon började komma till ön för ca 7 år sedan. Idag är hon inne på sitt andra år som ordförande.

-Det är medlemmarna som driver den här klubben! Inte styrelsen. Tusentals medlemmar har drivit och/eller deltagit i klubbens verksamhet under åren, berättar Ulla. Vår verksamhet bygger på att många medlemmar tar på sig att leda aktiviteter inom något område där de har speciell kunskap eller som intresserar dem. Dessa medlemmar ger klubben ett stort utbud och det finns alltid möjligheter att starta nya aktiviteter när intresse finns.

-På klubben har vi samlat på oss mycket kunskap om praktiska angelägenheter till exempel hur man söker vård om någon blir sjuk eller skadad. På så sätt är klubben viktig både genom att vara en mötesplats med gemenskap och trivsel, men också genom att vi kan ge stöd när det behövs.

Ulla Riddarstad

Ulla Riddarstad

På klubben har vi samlat på oss mycket kunskap om praktiska angelägenheter till exempel hur man söker vård om någon blir sjuk eller skadad.

Klubben har två välförsedda bibliotek och gott om talböcker, vi har fester, luncher och fikastunder. Det ordnas med föredrag, informationsstunder och kurser. Det spelas bridge, boule, dart, Texas Holdem, minigolf och vi har lättare gymnastik, ibland i form av dans. Både körsång och ukelelespel är populärt. Och vi har regelbundet musikkvällar, filmkvällar och mycket, mycket mer som står på programmet. Strax före jul pratade vi till exempel en kväll om vad vi själva kan bidra med i klimatomställningen.

Hela nästa år 2023 firar vi vårt 50-jubileum. Men vi är en ung 50-åring säger Ulla och skrattar. Just nu är det shuffleboard och linedance som är på gång i klubben.

Många av våra nya medlemmar har börjat komma regelbundet till klubben för att deras föräldrar varit eller är medlemmar i klubben. Det har medfört att klubben nu börjar ha en andra generation medlemmar, vilket vi naturligtvis är mycket glada för säger Ulla. 

Nu ser vi fram emot att under hela 2023 fira att klubben fyller 50 år! Egentligen var det 58 år sedan, dvs. år 1964, som några företagsamma skandinaver började samlas till regelbundna träffar. Men då var det inte tillåtet att bilda en klubb i Spanien. Men 1973 blev det möjligt, trots att Spanien då fortfarande styrdes av Franco.

Verksamheten bestod då som nu främst av social verksamhet. Men höst och vår chartrade klubben hela flygplan och erbjöd billiga flygresor till flera hundra personer till och från de nordiska länderna. Detta fortsatte i många år och upphörde inte helt förrän 1992.

Under det kommande jubileumsåret satsar klubben modigt för framtiden. Nu gäller det digitalisering, dvs. både att kommunicera på nya sätt och förenkla administrationen.

På klubbens hemsida www.skandinaviskaklubben.com kan man hitta aktuella aktiviteter både inom klubben och på öarna, och där finns också artiklar om öarnas flora, fauna, kultur och historia och om praktiska saker som är bra att känna till i vardagen på ön.

Ulla Riddarstad

-Idag är vi stolta över all nytta vi börjar få av våra datorer. Men jag kan inte låta bli att tänka på hur medlemmarna i Skandinaviska Klubben år 2030 kommer att se på våra jobbiga dataförsök. Kanske kommer de då att säga att våra system var pittoreska! Säger Ulla Ridderstad och skrattar åt sig själv och sina jämnårigas tafflighet med den nya tekniken.

Men hur blir det med 50-års-Jubileet? Hur ska klubben fira under 2023?

-Det ska inte bli en stor fest säger Ulla bestämt. Utan jubileet kommer att genomsyra hela verksamheten. Syftet är att fler ska hitta till oss och våra lokaler i San Agustín och Las Palmas. Där kommer vi till exempel att erbjuda dig att testa våra nya aktiviteter som shuffleboard eller linedance.  Du är välkommen!

FAKTA
På klubbens hemsida hittar du information och upplysningar. Alla är varmt välkomna att bidra med sitt engagemang.
www.skandinaviskaklubben.com
Vår Facebookgrupp: @skandinaviskaklubben

Att bli medlem kostar: 1 månad 15 €, 2 månader 25 € och helår 40 €. Anslut dig till klubben och betala här: apply.cardskipper.se/ax9g.
Löser du årsmedlemskap nu gäller det till den 30/9 2023.

Klubblokal Las Palmas:
C/ Manuel Gonzalez Martín 15, 35006 Spanien
Mail: [email protected]
Tel. +34 928 234 596

Klubblokal San Agustín:
Urb. Monte Rojo, Calle Las Margaritas no.9 35100 San Agustín Spanien.
Mail:[email protected]
Tel. +34 639 109 135
Karin Bertilsson, administratör på klubben, har bidragit med faktaunderlag.