“Sabotaje al Montaje”
Mannen som setter farge på tilværelsen

Sabotasje til montasje føler seg endelig litt friere. Etter å ha malt pøbelstreker over hele verden i 31 år, kan kunstneren, – som egentlig heter Matías Mata – definitivt sette sine egne betingelser, og dessuten takke nei til oppdrag som ikke faller han i smak. Det har han oppnådd ene og alene, etter å ha trådd opp en sti full av hindringer og konstant dårlig råd. Han kaller seg selv for en “kunstleiesoldat”, som har fått betale en høy pris for å forbli en kanarier på Kanariøyene.

      – Hvis jeg hadde dratt herfra, hadde alt sikkert vært lettere. Sannsynligvis har mitt arbeid utviklet seg langsommere ved å velge å bli her, mener kunstneren.

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Matías Mata framför sin kreation

Matías Mata er født på Lanzarote, men vokste opp i Escaleritas i Las Palmas. En bydel med store sosiale utfordringer. I dag bor han på Tenerife, men hopper gjerne mellom øyene når det finnes en sjanse til å sette farge på tilværelsen. Historien begynte med graffiti, spraybokser og opprør. Behovet for å markere var stort, og fortsatt bor det en rebell i den snart 50 år gamle mannen. Fortsatt kan det hende han sniker seg ut om natten og pynter opp en sliten murvegg med litt farge og noen kamprop. Å gjemme hodet inne i en mørk hettegenser mens han jobber iherdig uten å bli oppdaget av politiet, er en tilfredsstillelse som sitter langt inne i ryggmargen.

– Det offentlig rom tilhører hele verden, ikke bare politiet, politikerene og andre maktinstanser, påpeker han.

Når det er sagt, innrømmer han at han i dag kan leve av kunsten. Oppdragene tikker inn med ujevne mellomrom, betalingen kan utebli, men gir nok til at han kan fortsette å sette farge på tilværelsen. Vi blir med ham til Arinaga der kommunen har gitt ham i oppdrag å pynte opp fire fasadevegger tilhørende noen ellers triste boligblokker, i en forstad til et industriområdet.

– Her skaper jeg det jeg selv liker aller best. Abstrakt kunst med geometriske figurer der fargene gir bevegelse og dybde, sier han. Dette er det som ligner mest på graffiti, og som derfor ligger mitt hjerte nærmest.

Resultatet er definitivt oppmuntrende, ikke bare for Matías selv, men for hele bydelen og alle de som måtte kjøre forbi. Å sette farge på tilværelsen er en sak, men for folk som bor i området, betyr det også at noen ser dem og respekterer dem. Forhåpentligvis skaper det positive ringvirkninger.

Sabotaje al Montaje (sabotasje til montasje) er det kunstneriske navnet Matías Mata bruker. I dag er han en internasjonalt anerkjent kunstner fra Kanariøyene som har malt vegger og fasader rundt om i verden i 31 år.

Matías forteller om sitt arbeid og sine erfaringer med største ydmykhet. Han er en person som ikke glemmer sitt opphav og som ikke har mistet den kursen som hans sosiale samvittighet har satt for ham. For Matías er samfunnet en montasje som må saboteres, og han har aldri sluttet å tro på kunsten sin. Å sette farge på tilværelsen er rett og slett en måte å leve på.

Färdig målning i Arguineguin
Målningen under första stadiet.

Her jobbes det med apotekveggen i Arguineguin. Fra de første skisser til et helt ferdigstilt arbeid. Dette er helt klart fiskerbyens nye landemerke. Matías har satt farge på tilværelsen for både fastboende og turister. All ære også til initiativtakeren Luis Suarez..

Naken kvinna i Stol

Det er ikke bare farger, men også viktige budskap i Matias Matas street art. Sårt og ondt, erotisk og takknemlighet for markens grøde er ulike motiver som trenger seg inn i folks bevisshet. Slik er det når kunsten oppsøker deg og ikke omvendt, forklarer han.

.

Tema bröstcancer

Jeg ser på samfunnet som en montasje som må saboteres. Min måte å gjøre det på er gjennom farger!

For ikke lenge siden våknet innbyggerne i Arguineguin opp til en fargerik vegg midt i sentrum, der hovedveien går gjennom. Det var umulig å unngå den store fisken som prydet sideveggen til apoteket i byen. Det ble naturligvis fort et samtaleemne rundt cafébordene. Noen fant det sjokkerende, men de fleste synes det var flott og gledelig! Uansett vil alle i lang tid framover måtte forholde seg til fisken Mero som Matias Mata har malt.

Initiativtaker er den “nye” apotekeren Luís Suarez fra Telde. En ung mann som full av takknemlighet for sin nyervervede tilværelse i Arguineguin, ønsker  å gi noe tilbake til lokalmiljøet. Noe folk kan bli glad for! Han kontaktet Matias Mata, som straks sa seg villig til å lage et iøyenfallende motiv som folk kunne relatere til den pittoreske fiskerbyen som Arguineguin engang var. Av egen lomme har Luís Suarez betalt Matias Mata for et oppdrag som skal glede alle som ferdes i Arguineguín. Urban kunst til folket rett og slett!

Det er ikke bare farger, men også viktige budskap i Matias Matas street art. Sårt og ondt, erotisk og takknemlighet for markens grøde er ulike motiver som trenger seg inn i folks bevisshet. Slik er det når kunsten oppsøker deg og ikke omvendt, forklarer han.

.

Kvinno Ansikte i Sandefjord
Kvinno Ansikte i Sandefjord

Mange steder i verden kan glede seg over Matias Matas utsmykkinger i det offentlige rom. Her fra 2017 i Sandefjord i Norge, der tema var flyktninger.

.

Bebisar
Fiskare på lagerlokal