Utflyktsmål – vingården Los Lirios

Öka värdet på din semestervistelse med ett vingårdsbesök. Det finns flera mycket besöksvärda vingårdar på Gran Canaria. Utflykten bjuder på en sevärd resa till vingården genom områden som turisten vanligen inte kommer att se. På vingården får du en exkursion bland ofta mer än 100-åriga vinstockar. Hoppa inte över möjligheten till att både prova gårdens vin och kanariska smårätter därtill.

Öka värdet på din semestervistelse med ett vingårdsbesök. Det finns flera mycket besöksvärda vingårdar på Gran Canaria. Utflykten bjuder på en sevärd resa till vingården genom områden som turisten vanligen inte kommer att se. På vingården får du en exkursion bland ofta mer än 100-åriga vinstockar. Hoppa inte över möjligheten till att både prova gårdens vin och kanariska smårätter därtill.

Bodegan Los Lirios

Bodega Los Lirios har utsetts till en av Spaniens mest värdefulla utflyktsmål inom ramen för Ruta del Vino de España

Bodega Los Lirios är belägen i det historiska vindistriktet Monte Lentiscal, på den nordvästra sidan av, och på foten av Bandamakratern. De sju hektaren vinfält ligger på en höjd över havet av 350 meter. Vinstockarna står i en typisk vulkanisk jord, och de äldsta hundraåriga vinstockarna letar sig många meter ner i det vulkaniska jordmaterialet, picón.

Picón är ett typisk extruderat material. Men låt mig få förklara. När vulkanen Bandama hade sitt senaste utbrott för runt 2000 år sedan, kom den att spruta glödande och en något lättflytande och gasrik massa, högt upp i luften. På vägen upp expanderar dropparna på grund av gasinnehållet, men svalnar samtidigt och bildar kulor som liknar Leca-kulor. De här små keramiska kulorna regnar sedan ner och bildar de mäktiga picónlagren som utgör vinstockarnas jordmån.

Vin provning i trädgården

”Bodega Los Lirios har utsetts till en av Spaniens mest värdefulla utflyktsmål inom ramen för Ruta del Vino de España”

Monte Lentiscal utgörs av området runt Bandama och sträcker sig upp till Santa Brígida. Redan i slutet av 1400-talet har här odlats inte bara vin, utan även grönsaker och rätt tidigt potatisen från Sydamerika. I dag hittar vi dryga halvdussinet bodegor och vingårdar bara runt Bandamas vulkankon. Odlingarna av grönsaker, som främst såldes på marknaderna i Las Palmas är historia. Orsaken är att grönsaksodling är mer vattenkrävande än vinodling. Vattnet, som hämtades ur källor i bergen, har i samma takt som befolkningen ökat, men framför allt på grund av turistindustrin, inte räckt till. Då har priset på vatten rakat i höjden. Det är en av orsakerna till att många jordbruk ställt om till vinodling.

Druv fält

Monte Lentiscal utgörs av området runt Bandama och sträcker sig upp till Santa Brígida. Redan i slutet av 1400-talet har här odlats inte bara vin, utan även grönsaker och rätt tidigt potatisen från Sydamerika. I dag hittar vi dryga halvdussinet bodegor och vingårdar bara runt Bandamas vulkankon. Odlingarna av grönsaker, som främst såldes på marknaderna i Las Palmas är historia.

Orsaken är att grönsaksodling är mer vattenkrävande än vinodling. Vattnet, som hämtades ur källor i bergen, har i samma takt som befolkningen ökat, men framför allt på grund av turistindustrin, inte räckt till. Då har priset på vatten rakat i höjden. Det är en av orsakerna till att många jordbruk ställt om till vinodling.

Vingården sett uppifrån

Det är Carlota Díaz-Reixa som styr på vingården Bodega Los Lirios. Den består av sju hektar vinfält och har i runda tal 15.000 vinstockar. En stor del är vinstockar som är mer än 125 år, och domineras av de unika kanariska sorterna Listán Negro och Malvasía Volcánica och Malvasía Aromática. Bland de röda druvorna finns även sorter som Castellana Negra, Tintilla och den lågavkastande kvalitetsdruvan Baboso Negro. Listán Blanco är den viktigaste kanariska vita druvan. Andra vita är Albillo del Monte Lentiscal, Gual, Vijariego Blanco och Malvasía Rosada.

Under slutet av 1900-talet planterades även in ”främmande” druvor, druvor som inte hörde till de unika endemiska kanariska druvorna. Orsaken var en allmän föreställning att vin framställt på de kanariska druvorna resulterade i flacka viner. På det viset kom Syrah, Merlot, Tempranillo och Cabernet Sauvignon in i vingården. Det har i efterhand visat sig att de kanariska druvorna klarar sig bättre i alla avseenden, särskilt vad gäller torka.

Det tillämpas varsam odling på vingården. Man väljer själva att kalla det ”agricultura consciente”. Det handlar om giftfri odling, alltså med ett bakomliggande ekologiskt tankesätt, respekt gentemot det ekosystem som man befinner sig i.

 – ”Vi lämnar det vilda ogräset med avsikt, för att bin och fjärilar ska kunna pollinera blommorna. Ogräset fungerar också som jordförbättrare och bidrar även till kvävegödsling.”

Det är den nya generationens bidrag till utvecklingen av de kanariska vingårdarna. I sanningen ett gediget handarbete. Vinskörden görs helt för hand.

–  ”Det var min farfar som köpte gården”, berättar Carlota vidare. Jag är född och uppvuxen på gården. Efter mina studier (MBA, civilekonom) i Barcelona föddes idén om att skapa event på vingården. Som så många andra återvändande akademiker, så har hon fördjupat sig i önologi (vinvetenskap). Bland de yngre vinbönderna, flera är kvinnor, hittar vi en kemiingenjör, en elektroingenjör, en veterinär,..och alla har fallit för vingårdarna.

Det var så projektet ARTE Y VINO föddes. Det är återkommande, varje första söndag i månaden, och drar många hundra besökare. Besökarna möter lokala utställare, företagare från orten. Utbudet består av konsthantverk, textil, keramik workshop, målad konst och hela eventet ramas in med musik och en food truck. Gårdens vin serveras enligt konceptet ”bochinche”, det vill säga egetproducerat vin och enkelt tilltugg från gården.

Så enkelt tar du dig till vingården (vardagar)
Den enklaste lösningen är att du tar bussen. Det ger dig friheten att pröva de viner du vill. Etapp ett är att ta en buss till busstationen i San Telmo, Las Palmas. Från söder kan du välja snabblinjerna 30 eller 91. 91an startar i Puerto de Mogán och linje 30 i Faro de Maspalomas. Buss 91 går en gång i timman, medan linje 30 går var tjugonde minut.

Väl i San Telmo ska du byta till linje 311, som går till Santa Brígida. Bussen går fem minuter före varje hel timma. Färden passerar 21 hållplatser genom avlägsna krokar i Tafira. Stig av på hållplats Bodegón de Bandama och gå därefter ner för backen (cirka 200 meter) till bodegan.

I stället för buss 311 (det kan bli väntetid mellan bussarna) kan man ta taxi direkt utanför busstationen San Telmo. Det kostar inte mer än 20€.

Vintankar

FAKTA

Återresan till San Telmo, Las Palmas sker fördelaktigast med 311an från hållplatsen direkt ovanför bodegan. Santa Brígida -Las Palmas de G.C. Bussen tillbaka går en minut över varje timme utom kl 15:11. Sista turen tillbaka med 91an går kl 21.00 från Las Palmas. Bussbolagets hemsida:
www.guaguasglobal.com
Sista turen tillbaka med 30an går 20:55

Vingården är öppen för besök måndag till fredag 09:00 – 15:00 efter bokning  (besök hemsidan) . Besöket koster 15€ och inkluderar exkursion i vinfälten och visning av bodegan med förklaringar (på engelska) om vinprocessen, arbetet i vinfälten. Besöket avslutas med provsmakning av gårdens vin tillsammans med lite ”småplock”, picoteo de delicias locales.

www.bodegaloslirios.com