Over grytene i Arguineguín finner vi norske Kari fra Samnanger

Midt i travle Arguineguín, pulserer det ekstra på hjørnet der den Norske Klubben ligger. Vi finner Kari Totland hengende over store gryter med Sosakjøtt, eller “kjøtt i mørket”, som skal glede mange besøkende lunsjgjester. Den tradisjonsrike vestlandskosten serveres med kokte poteter, stuet kål eller ertestuing og rørte tyttebær. Det er travle tider, turistsesongen er i gang.

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Terrassen utanför klubben

Hver dag fra mandag til fredag fra kl. 09.00 til kl. 16.00 holder Klubbkafeen åpnet.

For at Kari skal rekke å servere sultne lunsjgjester samtidig som hun lager lekre smørbrød og steker vafler har hun datteren Natalia ved sin side. Smilende springer de ned trappene til uteserveringen med kalde ølglass og varme tallerkner.

For 6 år siden fikk Kari tilbud om å overta Klubb-Kafeen i Arguineguín. Da hadde hun allerede jobbet i 15 år på bar-restauranten Bakkekroa i Playa del Ingles. 

Der var hun å finne både på kjøkkenet og ute i serveringen. Endelig skulle hun få drive for seg selv, og har ikke angret en dag etterpå, selv om det kan bli tøffe og travle dager blant gryter og spann.

Det var i april 1983 at Kari dro til Gran Canaria sammen med ei venninne for å tilfredsstille eventyrlysten. Hun hadde solgt frisørsalongen, og hadde kanskje en fornemmelse allerede da om at oppholdet ville innebære store forandringer i hennes framtidsplaner. Kjærligheten slo til som lyn fra klar himmel, og Saga Solreiser gav henne muligheten til å jobbe som guide i Playa del Ingles.

– Det var på den tiden folk fikk service, ler Kari og forteller om jobben som var altoppslukende, men likevel så artig. Det handlet om å stille opp 100% for gjesten fra han ankom til han dro. Til og med nattevakt på kontoret hadde man den gang, presiserer Kari.

I dag er det vestlandskosten Sosakjøtt som står på menyen

Etter 2 år var Kari gravid med datteren Natalia, men først da hun var 6 år giftet Kari seg med kjæresten Laurentino som var fra spanske fastlandet. De flyttet til San Fernando, der de fortsatt bor sammen. Laurentino var lenge servitør før han åpnet sin egen restaurant i nabolaget. Restaurant Laurentino ble solgt etter 20 års drift da sjefen sjøl gikk i pensjon.

Kari trivdes godt blant spanske venner i San Fernando. Ved hjelp av barne-TV lærte hun seg fort det spanske språket, mens kanarisk matlaging lærte hun av gode venninner.

– Jeg følte meg alltid velkommen i det spansk miljøet, men det var også viktig for meg å holde kontakten med de norske vennene jeg hadde fått som reiseleder. Vi var jo noen jenter, som aldri reiste hjem igjen til gamlelandet, men som etablerte oss her nede på Gran Canaria. De har jeg hatt kontakt og omgått med gjennom alle år, forteller Kari.

Kari og datteren Natalia jobber sammen daglig

Kari og datteren Natalia jobber sammen daglig på Klubbkafeen i Arguineguín

Datteren Natalia som snakker flytende norsk, er mammas medhjelper i kafeen. Hun har sørget for å gi Kari “det flotteste som har skjedd henne i livet”, nemlig barnebarnet Bentor.  Nå er Natalia bekymret for hvordan hun som neste generasjon, gift med en spanjol skal klare å opprettholde det norsk språket til sin sønn.

Kari Totland som er fra Samnanger utenfor Bergen har holdt tett kontakt med gamlelandet. I alle år som har gått har hun hver sommer reist hjem til familien på sommeren, ja opp til 6 uker av gangen forteller hun til Dag&Natt.

Klubbkafeen som deler lokalet med Den Norske Klubben er en selvstendig bedrift. Selv om kafeen er et naturlig samlingspunkt for klubbmedlemmene, er serveringen åpent for publikum av alle nasjonaliteter.

– Man må altså ikke være medlem av klubben for å spise her, presiserer Kari, og legger til at man heller ikke må være norsk selv om menyen består av kjente klassiske husmannskost. Alt vi selger her er hjemmelaget, noe gjestene vet å sette pris på, sier Kari og trekker frem den populære eplekaka blant mye annet godt.

Kari med skylt...