Perchel stranden
Arguineguíns nye turistattraksjon

1,8 millioner euro, et års arbeid og 3500 kubikkmeter sand fra Afrika har gjort om den velkjente bukten i Arguineguín til en vakker strand på 5000 kvadratmeter.

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

vakker strand på 5000 kvadratmeter

En investering på 1,8 millioner euro og et års arbeid, utført av konstruksjonselskapet Satocan, har totalforandre utseende til en strand som Arguineguín så ut til å leve med ryggen til. Nabolaget får en ny kystlinje med et 400 kvadratmeter stort naturbasseng, en restaurant- og toalettmodul med overbygd terrasse, en annen for overvåkings- og redningstjenesten, en lekeplass og en 440 meter lang strandpromenade med skyggetak og fin utsikt over bukten.

Det viktigste er imidlertid at størrelsen på stranden, som har blitt utøket med 5000 kvadratmeter takket være 3500 kubikkmeter gyllen sand hentet fra Afrika. El Perchel stranden vil bli utstyrt med ca. 60 solsenger og parasoller, og ha sesongbaserte tjenester. Selve administrasjoen vil være kommunal. Driften av restarantmodulen vil etterhvert bli lagt ut på anbud. Regjeringen på Kanariøyene, gjennom turistdepartementet, bidro med 1,4 millioner euro(1 469 268) til dette arbeidet, og Mogán resten med 389 926 euro. Ennå gjenstår det noen detaljer i arbeidet som vil bli ferdigstilt i løpet av oktober og begynnelsen av november.

Damer på kajen

Dette arbeidet, som skal utføres i en slags andre fase, har å gjøre med forbedringen av den delen av stranden som ligger nærmest Juan Juana-gaten, forteller ordfører Onalia Bueno. Hun benyttet anledningen til å kunngjøre at terrassene tilhørende virksomheter og restauranger langs denne veien, vil måtte ligge under pergolaene slik at byrådet kan ombygge og restrukturere hele bymiljøet.

I tillegg opplyses det at en renovering på den andre siden av bukten også er under prosjektering. Dette er delen nærmest El Pajar og Charca Grande-området. Ifølge ordføreren er den kommunale intensjonen å tilby et boligalternativ til de som bor i hytter, såkalte chabolas i dette området, gjennom Statens plan for utryddelse av slumområder.

Under byggnation

Under et års tid har stranden El Perchel vært under konstruksjon.Nå er alle sperringer fjernet og stranden har blitt Arguineguíns nye ansikt utad. I horisonten ser vi sementfabrikken som for tilfellet er sentral i en dragkamp der private interesser som ønsker seg et turistanlegg og eventuetl båthav, men andre ønsker fortsatt drift, av den 65 år gamle fabrikken. Dette området tilhører kommunen San Bartelome de Tirajana.

Stranden med parasoll
Det beste som har skjedd Arguineguín

Mette Børresen, sektretær i Den Norske Klubben, som har sitt klubblokale langs Juan Juana gaten, med panoramautsikt over markedsplassen og den nye El Perchel stranden , er over seg av begeistring. Klubben som har over 700 medlemmer, tilbyr ulike aktiviteter, et stort bibliotek og masse koselig samvær. Nå får klubbens medlemmer ytterligere noe å glede seg over.

Mette Børresen

-Dette har vi ventet på lenge, sier Mette og tenker ikke bare på turister og besøkende i Arguineguín. Dette er også en fantastisk mulighet for lokalbefolkningen, som har fått en ny kilde til rekreasjon og nytelse.

Som kjent elsker kanarierne stranden, og tilbringer gjerne hele dagen der, i selskap med hele storfamilien. De har heller ikke samme økonomiske mulighet som oss til å reise bort på ferie, og derfor er det ekstra hyggelig at barn og voksne har fått denne perlen de kan boltre seg på i ledige studer, sier Mette Børresen til Dag&Natt.

-Men også på vegne av Den Norske Klubbens medlemmer vil jeg fremføre vår takknemlighet for at kommunen endelig tar tak,

og forbedrer fellesområder til glede for oss alle.

Strandområdet ligger jo også vakkert til for flere restauranter med uteterrasser, et naturlig møtested for både kanarierne og turister.

– Nå venter vi spent på fortsettelsen!

Hver tirsdag formiddag er det markedsdag i Arguinguin. Selve markedsplassen ligger like ved den ny El Perchel stranden. Markedet er alltid like populært og det kryller av folk i området..
Mange serveringssteder skilter med ”after-market tilbud” og levende musikk

La playa de Marañuelas, eller ”bystranden”, som nordmennene har valgt kalle den, benyttes også flittig av innbyggerne. Sanden er kanskje ikke like inbydende, men sol- og havtempraturen den samme.

bystrand i Arguineguin
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 11)