Vandring i Mandelblom

På den södra delen av ön, där de flesta turister befinner sig, är det svårt att märka skillnad på årstiderna. Här är det sommar året om. När man däremot kommer upp i bergen är årstiderna tydliga och nu har våren kommit till Gran Canaria!

Text&Foto: Björn Westin
Vi bidrar gärna med mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89
www.rockyadventure.com

Våren kommer först till de lägre belägna platserna och fortsätter sedan att breda ut sig uppåt och norrut över ön. Det mest spektakulära vårtecknet som alla väntar på är den stora mandelblommningen, då tusentals mandelträd slår ut i vit och rosa blom. Redan vid jul började de första träden blomstra, den stora blomningen brukar vara igång ordentligt i mitten av januari.

Det bästa sättet att få uppleva den fantastiska mandelblomstringen är genom att vandra i de spektakulära bergen på Gran Canaria, som er en av de vackraste och mest intressanta platser att vandra på i Europa. Här finns mer än 800 km vandringsled, som passar både ovana och erfarna vandrare.

Vi börjar i den lilla bergsbyn Santa Lucia ca 600 m.ö.h, belägen längst in i Caldera de Tirajana, en av de största och äldsta calderorna på ön. Leden tar oss upp öster ut över de mandelblommstäckta bergssidorna. Stigen saknar märkning så den kan var svår att finna inne bland husen, men väl ute ur byn är den lättare att följa.

Vi vinner snabbt höjd och får en spektakulär utsikt över Santa Lucia dalen. Här uppe vid ett gammalt hus delar sig leden och man kan antingen välja vandringen som tar oss över till den gröna, blomstrande Guayadequedalen, eller en lite lättare led som tar oss till den lilla bergsbyn Timisas.

Till vår lunch ackompanjeras vi av en grandios utsikt över hela Guayadequedalen, efter den välbehövliga pausen fortsätter vi den fina leden som ringlar sig ner genom dalen. I den frodiga Guayadequedalen rinner ett klart och friskt vatten året runt. Det är det vattnet som givit dalen sitt namn, Guayadeque betyder ställe där det rinner vatten, och det gör att hela dalen alltid grönskar och att det är en av öns finaste platser att beskåda den berömda mandelblomningen!

Den längre leden är ca 14 km och tog oss ca 4-5 timmar att vandra.

Den lättare leden är 7 km och tar ca 3 timmar att vandra.

Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med kartor, proviant, varma kläder och bra skor, då väderförhållanden snabbt kan ändras.