PERCHEL promenaden

fra ende til annen

Tiden i Arguineguín har ikke stått stille under pandemien. Her skjer det store ting. Du kan begynne med å ta på deg spaserskoene og ta utgangspunkt fra markedsplassen. Sving så inn ved fotballbanen og fortsett promenaden mot Perchel. Ikke lange veien, men overraskelsen sitter i lenge. Vakkert og rofylt. Snart kan du også ta deg en forfriskning på den nye strandklubben om så ønskes. I bakgrunnen skimtes den gamle sementfabrikken. Og så lenge den får stå, vil den minne oss og kommende generasjoner på at det ikke alltid har vært bare turister her.

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Strandpromenaden Perchel

PERCHEL PROMENADEN
Kyststripen som forbinder Arguineguín med El Pajar begynner ved fotballstadioen, der grønne bananplantasjer følger deg et godt stykke på vei. Straks  havet åpenbarer seg på den ene siden, dukker det nye hotell- og leilighetskomplekset Resort Cordial Santa Águeda opp. Det ligger naturskjønt til, med fritt leide ut til den vakre kysten full av rullesten. Ikke akkurat en badrestrand, men likevel en nærhet til havet som mange ønsker å ha som følgesvenn på ferien.

Skylt för Cordial Santa Agueda

Den nye strandpromenaden er vakkert anlagt, og heldigvis til glede for de som ferdes i området uten nødvendigvis å være hotellgjester. Cordial, som er en seriøs hotellaktør har bygget både strandpromenaden og hotellkomplekset i samarbeid med Castillo-familien (tomatgreven) og den kjente fotballspilleren David Silva som er Arguineguíns store bybarn.

 I en uttalelse sier de tre promotørene at de ikke bare har klart å finne en verdig bruk av dette unike kystområdet, men at de nå også er bevisste på foreningen som er gjort mellom to miljøer som er så knyttet til historien og tidens gang. I tillegg mener de å ha vært klar over den sportslige betydningen av den berømte bølgen “Punta de El Perchel”, som bryter til høyre rett utenfor stranden her. De mener å ha gjort en innsats for å minimere virkningen av den anlagte strandpromenaden, ved å beholde den eksisterende rullesteinen, et naturfenomen som tiltrekker seg surfere fra hele verden.

Monument på strandpromenaden

PERCHEL PIER
Strandpromenaden består av 384 linære meter og 1800 kvadratmeter overflate. Nå ønsker de også å bygge et utsiktstårn, med en pier ut i havet ved strandpromenaden. I følge tegningene skal en gangbro på 19 meter (6 meter bred), ta deg ut til en utsiktspost på 11 meter i diameter. Herfra kan du nyte utsikten over havet, eller også gå ned en tilhørende trapp om du ønsker å legge ut på en liten svømmetur. Dette prosjektet er ikke godkjent ennå.

SEMENTFABRIKK ELLER LUKSUSHOTELL?
Det pågår en heftig diskusjon når det gjelder den gamle sementfabrikken og havnen som ligger i El Pajar. Den lille byen som henger sammen med Arguineguín ligger akkurat på grensen mellom kommunene San Bartolome de Tirajana og Mogan; Mens Arguingeuin tilhører Mogan, så tilhører El Pajar kommunen San Bartolome de Tirajana.

Bananstock med gröna bananer
Staket med Buganvilla

Sementfabrikken ble grunnlagt allerede i 1957, dvs.  Mange år før sørsiden av Gran Canaria ble utviklet i turismens tegn. Firma som grunnla fabrikken kjøpte tidlig tomten der industribygget står i dag.

Derimot tilhører ikke havnen firma som grunnla fabrikken, så den har man hatt konsesjon til å bruke under driften. Denne konsesjonen har gått ut, og nå forsøker man fornye den til 2046.

For sikkerhets skyld råder det tvil om når den nåværende konsesjonen egentlig går ut. I følge sementfabrikken gjelder tillatelsen ril 2022, mens den hotellkjenden som har installert seg og bygget i området mener at tillatelsen gikk ut i 2020.

Politisk sett er det også stor uenighet om hva som skal skje videre. Noen hevder at fabrikken bør flyttes for å gi plass til utbygging av hotell, mens andre hevder at fabrikken bør få stå der den står og fortsette sin virksomhet.

Promenaden i morgonljus

I mellomtiden går hotellinvestrings selskaper og kaster lange blikk etter tomten der sementfabrikken ligger i byen El Pajar. Det skal være prosjektert 5-stjerners hotell som mange ønsker å bygge.

Nå behandler den kanariske regjeringen fabrikkens ønske om videre drift av havnen i 25 år til. Tomten og selve fabrikken eies av “Ceisa”, samme firma som driver fabrikken i dag. Det var også Ceisa om bekostet og bygde havnen som nå er et stort diskusjonstema.

Både befolkningen i byen El Pajar og myndighetene i kommunen San Bartolome de Tirajana er positive til både fabrikken og havnen. Fabrikkledelsen har også gått ut og sagt at fabrikken blir stående der den står. Med eller uten havn, kommer fabrikken til å produsere sement slik man har gjort i alle år.

Og uten havn kommer til å se ca. 100 tailere om dagen, som frakter sement fra El Pajar til Las Palmas og blant annet havnen der. Det rimer naturligvis ikke med dagens miljøtenkende!