Gran Canaria

– tillbaka i mitt vandringsparadis

Att bli helt instäng i sitt hus under sex veckor är en märklig upplevelse som jag inte vill uppleva igen. Mest på grund av att det är obehagligt, att man så enkelt och snabbt kunde stänga ner ett helt samhälle. Att från den ena dagen vandra fritt i bergen, till att nästa dag bara få gå till närmsta affär för att handla mat och bli kontrollerad av polisen att det verkligen var just mat man hade i påsen på väg tillbaka hem. Onödiga varor och för långa loopar till affären genererade böter.

Text: Björn Westin/ Rocky Adventure

Man på toppen av berget

Efter de två första veckorna av instängningen började konstigt nog ett lugn att infinna sig. Nu ett och ett halvt år senare tänker jag tillbaka på de sex veckorna som något positivt för min egen del. Jag fick tid att reflektera över många saker, umgås nära och mycket med familjen, inte ständigt vara på väg till nästa ”måste” utan helt naturligt var jag tvungen att vara här och nu. Det känns som att det var en upplevelse som är värdefull att ha varit med om, även om jag absolut inte önskar några fler nedstängningar.

Efter nedstängningen följde en sommar och vinter med hårda restriktioner som gjorde att vi fick stänga ner hela förra säsongen. Själv använde jag den lediga tiden till att studera till vandringsguide. En titel som kommer att krävas av alla som leder vandring i Spanien. Jag har också vandrat mycket själv och njutit av den frihet som man alltid har tagit för givet.

Det är helt otroligt att Gran Canaria med sitt stora urval av vandringsleder, inte är mer känd för vandring. Här finns mer än 1200 km vandringsled. Det här är en av de vackraste och mest intressanta platser att vandra på i Europa. Här finns leder som passar både ovana och erfarna vandrare. Det är faktiskt bara 3% av Gran Canaria som täcks av turistområderna på den södra delen av ön. 

När man väl hittat upp i bergen, och tagit sig ut på vandringslederna så är de lätta att följa och de tar oss genom ett spännande och dramatiskt vulkanlandskap med djupa dalar och höga berg med storslagna vyer och en ständigt varierande natur. 

Vandringen på Gran Canaria är helt fantastisk och borde vara världskänd. Men det positiva med att den inte är det, är att vi får ha bergen i princip för oss själva och det är sällan man stöter ihop med andra vandrare. Lugnet och friden är beroendeframkallande.

Nätverket av lederna över ön kallas för Caminos Reales (kungliga leder). Anledningen till det är att när spanjorerna erövrade ön på 1400-talet befolkades den mer. Spanska kungahuset bekostade vägnätet för att man lättare skulle kunna ta sig mellan byarna och ner till hamnarna vid kusten. En äkta Camino Real är stenlagd och så pass bred så att två åsnor med packning kan mötas på leden.  De äldsta lederna fanns redan när spanjorerna kom, och de  trampades upp av de första människorna som kom hit ut. Man har daterat de första bosättningarna på Gran Canaria till ca 2500 – 2800 år sedan.

Tack vare öns läge och höjd över havet (högsta punkten Pico de las Nieves 1949 möh) finns flera olika klimatzoner. Från den torra Nordafrikanska zonen på södra delen av ön, upp genom pinjeskogarna till inlandsklimatet mitt på ön, Nedanför de högsta bergskedjorna bildas microklimat, liknande klimatet runt medelhavet. Det var här man för länge sedan bosatte sig och började odla och terassera bergssluttningarna. På den norra delen av ön finner vi den subtropiska zonen.Det är här det faller mest nederbörd. På den södra delen av ön har man upp till 300 soldagar per år medan på de norra delen finns det byar som inte har fler än ca 80 soldagar per år. Detta skapar förutsättningarna för en oerhörd artrikedom. Inom växtriket här finns fler än 2000 olika arter, varav 500 endemiska (egenutvecklade på ögruppen) och det upptäcks fortfarande nya arter.

2 Personer med ryggor på väg upp

Nu i november kan ni komma med oss på Rocky Adventure på olika vandringsturer varje måndag, onsdag och fredag

Mer info på +34 615 93 25 89 eller www.rockyadventure.com

Björn Westin/ Rocky Adventure

Ytterligare en orsak till att vandringen på Gran Canaria är så spännande, är att landskapet och naturen förändras fort och mycket. Under en dagsetapp passerar man igenom flera av klimatzonerna och till skillnad mot i Skandinavien där träden slutar att växa vid ca 900 möh, så växer skogarna här upp till de allra högsta topparna nästan 2000 möh.

Eftersom vandringarna ofta sker på hög höjd så är det viktigt att man ger sig ut väl förberedd. Vädret kan skifta snabbt. Moln kan dra in över topparna och det kan då vara svårt att följa leden. Vintertid kan temperaturen sjunka till ett par plusgrader och till och med minusgrader på nätterna.

Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med  proviant, varma kläder och bra skor, då väderförhållanden snabbt kan ändras.

Att vandra mellan bergsbyarna och möta bönder som fortfarande plöjer terrasserna med hjälp av oxar och träplogar, och som alltid är vänliga och vill prata eller hjälpa att visa på nya leder gör att man känner sig välkommen.

Ensam person på leden