Rambling Roger

”Don’t leave Gran Canaria until you’ve seen it”

Uttalelsen kommer fra den mannen som kanskje kjenner Gran Canaria best, sett fra en turgåers synspunkt. I 20 år har han bodd sammen med sin kone Eileen i den vakre landsbyen Fataga i dalen Barranco de Fataga, drøye 20 km nord for Playa del Inglés. Navnet på huset deres, Finca Britannica, forteller hvor i verden de har sine røtter. Roger har i disse 20 årene vandret Gran Canaria på kryss og tvers – både som en ettertraktet turleder, men også som forfatter av to turguider. Han er dessuten nå blitt sterkt involvert i oppdateringer av det som er blitt Gran Canarias beste turkart: ”Gran Canaria Tour & Trail Map”.

Tekst&Foto: Anita&Birger Løvland

Eileen og Roger Bradley
Eileen og Roger Bradley med deres siste turguide, ”35 Great Hikes”.

Det var i egenskap av turleder vi første gang – og egentlig ganske tilfeldig – stiftet bekjentskap med Roger Bradley (1948). Tidlig i sin turkarriere begynte han å kalle seg Rambling Roger, av engelske ramble = rusle, slentre omkring. Under arbeidet med vår ”Turguide til Gran Canaria” hadde vi meldt oss på en av søndagsturene til Grupo Montañero de Mogán (med www.trekkingmogan.com).

Denne søndagen var turmålet en runde nord på Gran Canaria, med Firgas som utgangspunkt. Den eminente turlederen loset oss gjennom en runde i det spennende kulturlandskapet, der han ved hver stopp hadde ”one bad news, and one good”. Den dårlige nyheten kunne være at nå ventet en lang oppoverbakke, den gode at det var en bar på toppen …

Eileen og Roger frmaför datorn
Etter hver tur legges de oppdaterte GPS-målingene inn på turkartet, for neste reviderte utgave.

Det endte med at vi fikk beskrive turen hans i vår turguide (tur 25), men også at vi senere har hatt en veldig god og nyttig kontakt med Roger og Eileen. Senest var vi på besøk på Finca Britannica nå i februar og opplevde en engasjert Roger som har gitt seg som turleder, men som dermed har mer og mer tid og fokus på å oppdatere det utrolig spennende nettet av stier og turveier over hele Gran Canaria. Det krever at han stadig går turer – i gjennomsnitt hele 50 km i uken …!

Roger ble født i Birmingham og utdannet seg til læreryrket, Eileen nær Tralee sør i Irland og tok sykepleierutdannelse

Etter at de giftet seg i 1970, fortsatte yrkeskarrieren i nærheten av Nottingham. I 1985 startet de sin egen virksomhet, ”a holiday hotel for cats and dogs”, med Airedale terriere som deres egen favoritthunderase.

De hadde turutstyret klart, men hadde aldri tid til å bruke det. De valgte derfor i 1995 å dra til Gran Canaria til en ny utfordring, nemlig å drive et engelskpreget ”Bed and Breakfast”-opplegg for turgåere i huset de hadde anskaffet seg i Fataga. Turistgrunnlaget var imidlertid for tynt, og de måtte etter hvert utvide virksomheten til også å guide egne turer og turer for Grupo Montañero. De har også vært brukt som rådgivere for den engelske fotturarrangøren New Experience Holidays.

Roger’s tre favoritturer
Hans favorittområde er nordvest på Gran Canaria – omkring byen Artenara og  høydedraget Tamadaba – fordi turene her byr på en blanding av fantastisk utsikt, skog, vann og idylliske landsbyer med hulehus. Den mest spektakulære turen på Gran Canaria synes Roger (som også vi), er turen på vestkysten, fra Tasártico til Playa de Güigüí og videre nordover til La Aldea (San Nicolás), med lunsj på den utrolige sandstranda (våre turer 33 og 34).

Han nevner i tillegg, som sine tre favoritturer, også runden omkring Presa Lugarejos øverst i Agaete-dalen og en runde omkring Pico de Las Nieves, med utsikt mot nordøst på Gran Canaria. Da Roger og Eileen startet turgåingen på Gran Canaria, hadde de særlig fokus på det å lage rundturer, ettersom få turguidebøker er gode på dette.

Rambling Roger: ”Great Hikes”
Som allerede nevnt, har Roger Bradley skrevet to turguider på engelsk. Den første kalte han ”25 Great Hikes”, med utgivelse i 2008 og en revidert utgave i 2010. Den neste het ”35 Great Hikes” og kom i 2012/13. De beskriver spennende turer over hele Gran Canaria, særlig på de midtre og nordlige delene, mindre i sør der storparten av skandinaviske turister oppholder seg. 
Med tekst og bilder, men ikke minst gode kart, beskrives hver enkelt tur med stor nøyaktighet. Gå inn på www.ramblingroger.com.

Turguide til Gran Canaria Sør utkom vinteren 2017. Den beskriver 44 turer i det varierte turområdet mellom kyststrekningen Playa Güigüi – Bahía Feliz og Roque Nublo / Pico de las Nieves øverst på øya. Den er til salgs i Den Norske Klubben i Arguineguín og koster 30 euro. Se omtale av denne og andre turguider på www.dreyersforlag.no.

Turkart Gran Canaria

Det avbildede turkartet er det desidert beste over Gran Canaria. Det er til meget god nytte på enhver tur på øya. Siste reviderte utgave kom høsten 2018. Det koster 13 euro og er blant annet til salgs i Den Norske Klubbben i Arguineguín på hverdager mellom 10 og 13.

Grupo de Montañero
Fra fellestur med Grupo de Montañero ved restene etter ”spahotellet” Balneario de Azuajes ved Firgas. Den eminente turleder ”Rambling Roger” til venstre i rødt har berettet historien – og mer til.

Gran Canaria Tour & Trail Map
Kartets utgiver er David Brawn, som har levert kartgrunnlaget for den engelske turguideserien Walk! Serien har Charles Davis som utgiver og omfatter mange av Kanariøyene som Discovery Walking Guides. Det er laget i målestokk 1:50 000 og ble utgitt i februar 2014. Lenge har vi ansett Gran Canaria-kartet til østerrikske KOMPASS som det beste turkartet over øya, men det er ingen tvil om at nå er det andre kartet bedre og ikke minst mest oppdatert. Her er Roger sterkt inne i bildet – med den følge at allerede i løpet av 2015 er det planlagt en neste utgivelse. Det har også den fordelen at det er laget på ”Super-Durable” papirkvalitet, noe som gjør at kartet er langt mer rivefast og at det tåler vann. Det er blant annet til salgs på Den Norske Klubben i Arguineguín.

GOD TUR på spennende Gran Canaria, for som Rambling Roger også sier: ”Don’t waste your time in Gran Canaria – Go Hiking”.

La Aldea

La Aldea

Artenara

Artenara

Tamadaba

Tamadaba

Presa Lugarejos

Presa Lugarejos

Balneario de Azuajes

Pico de Las Nieves

Pico de Las Nieves