Matsked

Ekstra jomfrulig olivenolje er på moten

Ekstra jomfruelig olivenolje er på moten, og dessuten et grunnleggende element i Middelhavs dietten. Den grønne juicen fra olivenfrukten har de senere år gjennomgått en revolusjonerende popularitet takket være de små, økologiske gårdsdriftene som følger opp ivaretar hele prosessen fra høsting av frukten ved optimal modenhet for pressing, til tapping og lagring.

Vakre og attraktive presentasjoner, herlige aromaer og svake undertoner i smaken er med på å gjøre produktet konkurransedyktig og fristende for kunden. Konkurransen er stor. Nå foreligger de nye olivenoljene fra innhøstingen 2015-2016, preget av god kvalitet og sitt eget særpreg. Disse 5 er blant de beste i Spania;

Finca La Torre

Finca La Torre

Egent produksjon, oliventrær og et system av økologisk og biodynamisk produksjon er nøkkelen til kvaliteten på denne ekstra jomfruelige olivenoljen som kun har vært 5 år på markedet. Likevel har den klart å få, for fjerde året på rad, utmerkelsen som “Beste ekstra jomfruelig olivenolje” (Alimentos de Espana) tildelt fra landbruksdepartementet. Nå har man lansert en “limited edition” laget på arbequina oliven som man kun har produsert 10 000 flasker av. En meget aromatisk olivenolje, kompleks og balansert, litt fruktig, søt og en anelse pikant.

Pris pr flaske på 50 cl.: 13 euro
www.aceitefincalatorre.com

L’Amo Aubocassa

Aubocassa er et varemerke fra Manacor (Mallorca), meget godt kjent i de senere år for kvaliteten på sine oljer. Nå har de lansert Lamo, produsert i en helt ny oliven presse, med en unik og ny spansk teknologi som skal ivareta og forberede de finere detaljene i oliven. Oljen er laget på arbequina- og picual oliver som plukkes fra oliventrærne som tilhører olivengården. En kompleks olje, ganske intens men likevel frisk. Den står i kontrast til den fine og delikate oljen som produseres på samme sted, under merkenavnet Aubocassa.

Pris pr flaske på 50 cl.:16 euro
www.aubocassa.com

oliver som plukkes fra oliventrærne som tilhører olivengården. En kompleks olje, ganske intens men likevel frisk. Den står i kontrast til den fine og delikate oljen som produseres på samme sted, under merkenavnet Aubocassa.

Pris pr flaske på 50 cl.:16 euro
www.aubocassa.com

L'Amo Aubocassa
Valderrama

Valderrama

Et unikt utvinning system som med kyle gjør dette familieforetaket i stand til å forvandle oliven til den høykvalitets olje. Etterpå hviler denne oljen i tanker av rustfritt stål med en ……atmosfære  nitrogen før den tappes på flasker, noe som ikke gjøres før det foreligger en etterspørsel. Valderrama har fem type oliver; picudo, hojiblanca, ocal, cornicabra og arbequina, som har som fellesnevner en aromatisk intensitet og en høy tetthet. Deres mest representative olivenolje er Grand Cru, med et begrenset opplag på 5 000 liter som lages av de aller første oliven som blir høstet på deres gårder i Còrdoba og Toledo. Den har en myk, elegant og tett kropp, er veldig aromatisk og fruktig som føles frisk i munnen, med en svak bitterhet og et krydret preg.

Pris pr flaske på 750 ml.: 25 euro
www.valderrama.es

Castillo de Canena

Denne oljen er allerede en klassiker blant de beste ekstra jomfruelige, spanske olivenoljene. Den er også kjent på verdensbasis. “Den første innhøstningsdagen i Castillo de Canena” har i år 10 års jubileum. Her handler det om et forsiktig utvalg av arbequina- og picual oliver som er høstet i sitt mest optimale  og modne øyeblikk. For å presentere den på markedet, velges hvert år en fremtredende kulturpersonlighet i spanske sosieteten, som selvfølgelig er en stor olivenolje elsker, som får designe etiketten på flasken. I dette jubileumsåret har man valgt sangeren Raphael. Både arbequino- og picual er begge kraftige oliven  med mye personlighet, aromatiske, elegante og med flott harmoni.

Pris pr flaske på 50 cl.: 21 euro
www.castillodecanena.com

Castillo de Canena

Abbae de Queiles

Sør for Navarra finner du den lille dalen Valle de Queiles, hvor romerne hadde noen fantastisk vakre olivenlunder, og hvor det i dag, mange generasjoner senere Alfredo Barral driver økologisk jordbruk for å kunne produsere ekstra jomfruelig olivenolje med den ypperste kvalitet; Abbae de Queiles. De handler også her om arbequina oliven, høstet inn og sortert for hånd. Den maksimale produksjonen årlig er lagt til 80 000 flasker. Dette er en søtaktig olivenolje, delikat, fruktig og aromatisk smak som drøyer lenge i munnen, noe innslag av grønnsaker og helt spesielt balansert.

Pris pr flaske på 50 cl.: 19 euro
www.haciendaqueiles.com

Tidigare publicerat 2016