Titular

Tidigare publicerat 2016

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Hamburger ble første gang omtalt i en amerikansk kokebok i 1891. Navnet “hamburger” kommer fra den tyske byen Hamburg og refererer til det gode storfekjøttet som kom fra byen. I begynnelsen av 1920 årene åpnet den første hamburgerkjeden, og i 1940 startet brødrene Maurice og Richard McDonald hamburgerkjeden som skulle bli den mest betydningsfulle i verden.

Hamburger er både selve kjøttet og den ferdige retten som vanligvis serveres som to stykker brød med rent, finhakket stekt eller grillet kjøtt mellom. Hamburger kan også serveres som en åpen sandwich, med overdelen av brødet ved siden av. Kjøttet består opprinnelig av rent, finhakket storfekjøtt, men kan også bestå av kylling, kalkun, svin, en blanding av disse, eller til og med fisk.

Det kvernede kjøttet formes til flate kaker som stekes på grill eller i panne. Hamburgerbrødet skjæres i to og snittflatene ristes. Den ferdigstekte hamburgeren legges på hamburgerbrødet og toppes med garnityr. Hamburgerbrødets øvre del kan serveres ved siden av.

Til Spania

For spanjolene som ligger lange, høylytte og sene middager med et utall av småretter (tapas) og utsøkt vin i hyggelig selskap, var det til å begynne med vanskelig å svelge amerikansk fastfood og hamburgere, bokstavlig talt. Det måtte et generasjonsbytte og mye turistinflytelse til for at den spanske señoren og señoritan skulle akseptere plastmugger, køer og et tårn av mat som helst skulle fortæres i et par jafs!!

Kjeden Foster Hollywood var først ute i 1971 med å satse på Spania. Som en god nummer to kom Burger King da de etablerte seg  på Calle Princesa midt i Madrid. Ikke før i 1981 åpnet McDonald på Gran Via i hovedstaden, men suksessen var ikke et faktum før de presenterte sin hamburger McIberica som serveres med Manchego ost, den utsøkte spanske Serrano skinken og den trofaste følgesvennen; olivenoljen!

Det handler om stolthet og respekt…..Porfavor !!!

La Cocina de Hande

Midt i San Fernando, på det som etterhvert har konvertert til en paradegate for barer og restauranter på kveldstid, nemlig Calle Placido Domingo i Bella Vista ligger Bandera Gastrobar. Litt anonym før du kommer helt inn døra. Åpnet for cirka ett år siden, men fikk fort sin faste kundekrets. Det skyldes selvfølgelig den gode smaken og den intime stemningen, men fremfor alt føles det som å komme hjem.

La Bandera GASTROBAR

Superservice !!!!

Dagens meny som serveres ved lunsjtid, består av forrett, hovedrett og dessert for 10 euro, den er både god, omvekslende og kreativ…mmmm….Den 28 mai feiret Bandera Gastrobar den internasjonale Hamburger dagen med å servere 4 ulike hamburere for 2,50 euro stk. En var laget på lamkjøtt, den andre inneholdt en iberisk hemmelighet, den tredje var laget på kalvekjøtt mens den fjerde var surret sammen med chorizo pølse. Løvtynne, hjemmelagde pommes frites gjorde ikke saken verre!!

La deg friste……….     Tel. 928 77 50 64 (tar bordbestilling)

200 gramos

Med ærverdige Hotel Madrid som nærmeste nabo, og med et lokale som oser av gammel historie, har du et bra utgangspunkt for en vellykket restaurant drift! 200 gramos, har dessuten klart å fylle et kjempelokale med gamle kuriositeter og interiør som matcher et rått etablissementet og fylt det med udefinerbar, amerikansk nostalgi! Resultatet er lekkert!

200 Gr bardisk

Menyen består ene og alene av burgers & salat, akkompagnert av noen små forretter som for eksempel et lite brett med tre mini burgere av ymse slag. Blant hoved burgerne er det vanskelig å velge, alt høres godt ut! Med hensyn til beliggenheten bør man kanskje prøve en CANARIONA, der burgerkjøttet kommer fra den kjente, svarte, kanarigrisen…m.m……..toppet med den supergode, pikante mojodressingen og tettet til med vannkrasse og røkt ost!

Den amerikanske varianten heter selvfølgelig RUTA 66 og er smaksatt med BBQ saus, bacon, karamellisert løk og cheddarost. Den italienske varianten heter BERLUCSCONI og har byttet ut cheddar ost med mozarella, soltørket tomat, ruccula og pesto.

En iskald øl passer alltid til burgeren, men 200 gramos lokker med deilige mojitos, caipirinhas, daikiris og margaritas i ulike

varianter og smaker. Hvorfor ikke kjøpe en kanne (1 liter) med boblene lykke; cava, absolutt rasperry, bringebær likør, vaniljesirup og røde frukter !!  – sukk!

200 Gr burgare

Calle Ruiz de Alda, 26 Las Palmas  928 91 81 43
Plaza Cairasco nr. 3 Las Palmas 928 91 79 90

200 Gr barstolar
200 Gr lokal med bord

Navnet Bikina klinger når eneste inn- og utgang ligger nesten nede på Canteras stranden i Las Palmas. Uformelt og enkelt, med en eneste, klassisk burger på menyen!

Velsmakende og grei. Stedet er lite, intimt og nostalgisk og passer til omgivelsene. Kunne i større grad vært et friskt pust, om ikke veldig selvopptatte servitører hadde opprettet klubben for innbyrdes beundring, og nektet oss å slå

La Bikina Cantina

La Bikina lokal
La Bikina personal

sammen et par småbord, så maten, tallerkner, glass og bestikk slapp å sloss om plassen!

Mye av servicen gikk ut på å betjene sine egne ansatte, mens de aller nådigst hadde overseende med oss. Kult & enkelt, søtt & salt, lukter tare fra havet, gir deg muligheten til en plass i solen på utserveringen, gav deg burger for pengene, men ikke`no mer!

Paseo de las Canteras, 63, Las Palmas  Tel. 607 845 344

Vegetarisk burgare

VEGETAR

Icke vegetar

NO VEGETAR

Candombe bar
Trummor

Candombe er en musikalsk genre med røtter i den afroamerikanske befolkningen i Uruguay, Argentina og Brasil. Den uruguayanske candomben er den mest praktiserte og er erkjent som verdens kulturarv av Unesco.

Den har hatt stor betydelse i over 200 år i den uruguayske kulturen og oppstod i forbindelse med slaveriet.

I San Fernando ligger denne relativt nyåpnede og trivelige baren litt bortgjemt, men langt fra glemt. Selv om mange kommer for å fortære det gode uruguayske kjøttet og de rause porsjonene, er vi kun ute etter hamburgere.

Burgeren med samme navn som baren er en helt klar vinner kandidat, men vi ble superpositivt overrasket over vegetar burgeren som minnet om ei kuruke, men smakte himmelsk!

 De vennlige sjelene som driver Candombe kommer fra det vennlige landet Uruguay, men har et godt og nært forhold til nordmenn, etter å ha drevet bar i Patalavaca der de ble positivt sjokkert over antall nordmenn som strømmet til baren.  Mandager har de valgt å ta ledig, ellers holder de åpent hele dagen resten av uka!! Du finner dem på fjesboka!

Candombe Bar
Ed. Flores Autòctonas. Loc.8, San Fernando de Maspalomas. Tel.; 689 88 26 81

TBG

The good burger

“La hamburgesa buena”,

som den heter på spansk, er et helspansk franchising konsept med inspirasjon fra New York.Interiøret henspiller til en industriell og cool image med vekt på belysning, som forhåpentligvis skal få det til å gå kaldt nedover ryggen på deg. Åpen kjøkkenløsning og show cooking er med på å styrke parallellene til “the big apple”. Hamburger menyen byr på spesielle fristelser som “Veggie” laget av sundt & grønt, “Gaucha” med stråpoteter og stekt egg, og mojo saus under hatten, eller “ECO” burger som garanterer deg 100% økologiske produkter mellom Pretzel brødet og Provolone osten

Burgare med fries
Logo TGB
Ingång med terrasen

 En annen lett favoritt kan være TBG salaten bestående av batavia salat, gulrøtter, mais, bacon, grillet kylling, tomater, løkringer og TGB dressing….smask…!! Gratis påfyll av brus er helt klart et trekkplaster.

I dag finnes det ca. 50 TGB`s fordelt på 11 spanske byer. På Gran Canaria finner du dem shopping senteret Las Arenas i Las Palmas og på shoppingsenteret Las Terrazas ved Telde.

Sallads tallrik
Kocken
Burgare och fries på planka

Bar Borneo

Hamburger med karamellisert løk, blåmuggost og barbequesaus er ikke fy skam! I bunn etasjen på shoppingsenteret Ronda i San Fernando ligger Barn Borneo, et mystisk spisested med en udefinerbar profil. Ikke alltid like heldig med serviceprofilen, men en interessant og spennende meny til glade priser. Egen vri på kinesiske vårruller, og japanske maki`s, blandet med de nydeligste hjemmelagde kaker er bare litt av hva de tilbyr. Hamburgeren er en klar vinner. Et delikat sted, litt bortgjemt og hemmelig. Men absolutt verdt besøket!!

Personal Bar Borneo
Burgare Bar Borneo

Rockabilly Burger

Rockabilly Burger er en kuriositet i Las Palmas bakgater. Vi er usikre på om det var interessen for  mat, musikk/rock eller interiør som gav seg mest utslag da ideen om å starte ei hamburger sjappe kom opp. I etterkant kan vi slå fast at alle 3 komponentene gir positive vibber.  – “vi er ikke en fastfood restaurant”, hos oss får matlagingen ta den tiden det trenger for at resultatet skal bli bra…….slik lyder det på fjesboka deres.

Burgerne kan bestilles i ulike størrelser, fra 125 gram som er standard, til 340 gram for den som holder på å døøøø av sult! JuicyLucy burger fra Minneapolis bestående av førsteklasses kjøtt blandet med gauda og cheddar ost er en fryd for ganen. Bestiller du en Rocky Monster burger, så får du en JuicyLucy trykt inn i 2 etasjer, totalt 420 gram kjøtt…mm..!! Cola`n serveres i glass falsker og pommes frites gjerne med chili con carne, mais, smeltet ost eller guacamole!! Trommene henger i taket, veggene dekorert med gamle vhs-kasetter, bordplaten er formet som en gitar, en dødning skalle reserverer bordet, saxofonen har erstattet den tradisjonelle ølkranen og motorsykkelen henger i kjøkkenet.

Kult sted, vi kommer tilbake…

Servitör
Hamburgare

Canndombe

Canndombe Bar 

Bar Borneo

The Good Burger Telde

Shopping center Las Terrazas Telde

The Good Burger Alisios

The Good Burger Shoppingcenter Alisios

Rockabilly Puerto

Rockabilly Puerto

Rockabilly Nestro de La Torre

Rockabilly Nestro de La Torre

Rockabilly Venegas

Rockabilly Venegas

La Cocina de Hande

La Cocina de Hande 

La Bikina

La Bikina Cantina

200 Gramos

200 Gramos Burger & Beverage Plaza Cairasco

200 Gramos

200 Gr. Burger & Beverage

Logo TGB