MAN TROR KNAPPT DET ÄR SANT…!

Text: E.S.C
Mail: [email protected]

​Tittar man på Storbritanniens siffror i tabellerna här intill så får man en uppfattning om hur hårt drabbade öarna är av den aktuella coronasituationen!

Under februari i år ankom 835 personer från Storbritannien till samtliga kanarieöar. Motsvarande siffra var i fjol 389.715 personer…!

Från Norge ankom 185 personer till samtliga kanarieöar under februari månad. I fjol var siffran 57.268. I år kom det inte en enda person från Norge till vare sig Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura eller La Palma under februari månad…

Danskarna bidrog med 166 ankommande personer till Kanarieöarna under februari. Att jämföras med 50.651 i fjol.

Från Finland kom det ingen alls under februari månad. I februari i fjol valde 42.522 personer att resa från Finland till Kanarieöarna…

Och även svenskarna, som i och för sig hållit igång flera flyg, minskade drastiskt i februari i år. Totalt 4.413 personer i februari 2021 mot 64.042 för ett år sedan…

Ja, statistiken talar sitt tydliga språk. Katastrofen är ett faktum, och hur resultatet till slut blir för hotell, lägenheter, barer, restauranger, taxibilar, bussar och alla andra återstår att se. Man har svårt att tro att någon skall överleva denna krisen, men lyckligtvis ser det ut som om en hel del faktiskt kommer att klara det.

Mer oroväckande är det att vaccineringen drar ut på tiden. Vi vet alla att Europa generellt är utsatt för mindre leveranser av vaccin än det var tänkt från början. Men det är ju en dålig ursäkt när vi kan läsa att Kanarieöarna och Balearerna (Mallorca med grannöar) ligger allra längst ner på listan över hur många som vaccinerats i Spanien. Enligt uppgift så fördelas det ankommande vaccinet lika mellan de olika regionerna baserat på invånarantal. Såtillvida borde då alla regioner ha kommit ungefär lika långt. Så är dock inte fallet per idag.

Sommarsäsongen är helt klart i fara. Trots att Storbritannien har flaggat för att fritidsresor utomlands kan komma att godkännas från 17 maj, så är det helt klart att antalet resenärer till Spanien till stor del också kommer att styras av hur spridningen av viruset ser ut här. Och hur vaccinationsprogrammet fortlöper.

En sargad sommarsäsong för de delar av Spanien som gränsar till Medelhavet skulle innebära i princip 2 år utan turism. Vintersäsongerna är absolut lågsäsong där, vilket gör att man gick in i en period med mycket lite turism redan under hösten 2019.

För Kanarieöarnas skull är det lite annorlunda då högsäsongen sammanfaller med vintern. Sålunda var vi drabbade under förra sommaren som var lågsäsong. Därefter hårt drabbade under innevarande högsäsong=vinter. Men även om sommaren blir halvdan, så står fortfarande hoppet till att nästa vinter bjuder på en mer eller mindre ”normal” säsong med mycket turism och bra beläggning på hotellen.

Vi har ju lärt oss att man inte kan förutse så mycket så länge denna pandemi pågår. Därför är det väl bäst att ligga lite lågt i spekulationerna.

Under tiden kan vi konstatera att det lugn och den ro som idag råder på södra Gran Canaria är eftersträvansvärd. Trafiken är på ett minimum. Vanligtvis gapar parkeringsplatser halvtomma. Folk promenerar och cyklar. Fåglarna kvittrar.

En underbar känsla som absolut är värd att notera. Även om anledningen till allt detta är ytterst negativ. Men kanske skulle man försöka ta med sig något från olika världar…?

Se all statistik klicka på tabellen

Statistik