HEMSKA SIFFROR…

Vi fortsätter att presentera statistiken över turismen till Kanarieöarna. Denna gång har vi valt att visa siffrorna för januari månad för hela ö-gruppen och för Gran Canaria. Dessutom gör vi en sammanställning av vintersäsongen, vilken i detta fall räknas från oktober och till och med april.

Klicka för att se statestik tabellen!

Tabell

Oavsett vad man väljer att redovisa så är siffrorna i högsta grad nedslående. Coronakrisen har satt sina tydliga spår överallt, men kanske trots allt med en kraftig betoning på resebranschen. Resultatet för Kanarieöarna framgår klart och tydligt i bifogade tabeller.

Det är nästan så att man reagerar och tror att något fel föreligger när vi konstaterar att turismen från Tjeckien till Gran Canaria faktiskt har ökat. Enligt de officiella siffrorna som preseneras av det spanska luftfartsverket, AENA, och den kanariska regeringen så är det dock så…! Under januari månad har turismen från Tjeckien stigit från fjolårets 617 personer till årets 876…

Men där är det också slut på plustecken. Resten av tabellerna är fulla med minus.

Tar vi januari månad till Gran Canaria från den nordiska marknaden så är Norge ned med 99,6%. Bara slaget av Finland, som inte har haft någon ankomst och därför är ned med 100%. Danmark minskar med 98,7%. Sverige, som trots allt haft 4 Stockholmsflyg och ett Göteborgsflyg varje lördag, minskar ”bara” 90,9%…

Storbritannien har ju varit förbjudna att flyga till Spanien på grund av den muterade varianten av viruset. Spanska medborgare och människor skrivna i Spanien har emellertid kunnat resa. Detta har iår resulterat i 393 personer från Storbritannien till Gran Canaria i januari. Att jämföras med nästan 55.000 i fjol.

Listan kan göras mycket längre…

Med en minskning av den internationella turismen på 91,3% under januari månad så lider givetvis Gran Canaria. Först och främst kanske hotellen, men lidandet sprider sig i alla led. Leverantörer till hotell, flygplatsen i sig med butiker och serveringar. Taxi och bussbolag. Barer och restauranger. Och hela detaljhandeln. De ekonomiska skadorna är obeskrivliga och kommer att ta mycket lång tid att reparera.

Men förhoppningen finns kvar. Med intresse läser de flesta de dagliga artiklarna om vaccineringen. Såväl i Spanien som i andra länder varifrån turisterna förhoppningsvis snart skall komma.

De allra flesta har redan insett att påsken inte kommer att göra någon förändring på en redan nattsvart säsong, men med siktet inriktat på sommarsäsongen från och med juli, så hålls hoppet och optimismen på topp!