Mandelblommning på Gran Canaria

Mandelträden har börjat blomma uppe i bergen och det betyder att våren är på ingång på Gran Canaria. Björn Westin som driver vandringsföretaget Rocky Adventure på ön säger att han har märkt en skillnad i blomningstiden under de år han har varit ute och vandrat; “ett träd på Camino de la Plata som började blomma den 1:a februari för 20 år sedan har förskjutits successivt över åren så att det blommade redan i december förra året. I år verkar det dock ha försenats lite igen p.g.a. den relativt kalla vintern”.

Tekst&Foto: Biolog og vandringsguide Nina Hoogland

Blomma

Det är hursomhelst fantastiskt att vara ute och vandra under de kommande månaderna när träden i dalarna kring bl.a. Tejeda, Ayacata och Tunte täcks av små rosa och vita blommor.

Självklart är det inte bara mandeln som blommar! På en ekologisk “hot-spot” som Gran Canaria med sina nära 2000 olika växtarter, varav ca 100 är endemiska, alltså unika för ön, är våren ett paradis för blomälskaren.  Våren börjar dessutom tidigt! Redan efter de första regnen i november kommer de första taklökarna (Aeonium) igång och i december börjar t.ex. Snokörten (Echium) att blomma på de sydliga bergssluttningarna. I januari kan man njuta av lavender (lavendula) och dess underbara doft och snart slår även den kanariska ginsten (Teline) ut och färgar bergen gula. Nya arter avlöser varandra ända in i juni, och blomningen förflyttas också successivt uppåt och norröver p.ga. de olika klimatzonerna på ön.

Mandelkvist i blom

Men bäst är det ju att uppleva blomningen från de gamla hundraåriga vandringslederna som fram till början av 1900-talet var de centrala och bergiga partiernas enda transportleder. Vandra genom små bergsbyar där det känns som om tiden stått stilla i hundra år och provsmaka lokala mandelsötsaker som Mazapán och Bienmesabe! Rocky Adventure vandrar i mandeltäta områden flera dagar i veckan, t.ex. på måndagsvandringen runt Roque Nublo till den lilla bergsbyn La Culata och Timagada-korset eller på fredagsvandringen då man går från byn Santa Lucia till Guayadeque-dalen.   

Följ med Rocky Adventure upp i bergen och upplev det bästa av Gran Canaria! Företaget anordnar vandringar måndag-fredag på olika platser runt om ön och har ryggsäckar, stavar och vindjackor till utlåning om man inte har fått med sig all utrustning på semestern. Vandringskängor finns också att hyra men det går utmärkt att vandra i vanliga gymnastikskor. Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med kartor, proviant, varma kläder och bra skor då väderförhållandena snabbt kan ändras.

Vandrande personer

Boka din vandring eller få mer information:

Tel: (+34) 615 93 25 89   

www.rockyadventure.com