(Festiva almendras en flor Tejeda)

Mandelblomstfestival i Tejeda

Den siste helgen i januar og den første helgen i februar avholdes den 50. utgaven av Mandelblomstfestivalen i Tejeda. Den vakre fjellbyen midt i hjertet av Gran Canaria er som vanlig vertskap for denne vakre festligheten som lokker til seg både turister og kanariere fra hele øya. Festivalen vil være den første på tre år, siden restriksjonene som ble pålagt under covid-19-pandemien, gjorde det umulig å gjennomføre festivalen.

Tatt i betraktning den enorme populariteten feiringen av mandelblomstringen har hatt tidligere år, forventer man at besøkstallet i 2023 kan komme opp mot 50 000 mennesker.

Det krever god logistisk planlegging for en så liten bygd som Tejeda. For dette, som ved andre anledninger, vil det bli lagt til rette for parkeringsplasser, men fremfor alt vil bruk av kollektivtransport bli anbefalt. Spesielle busstjenester tilbys med avgang fra San Mateo og fra hovedstaden Las Palmas på Gran Canaria.

Mandelblommning på Gran Canaria

Mandelträden har börjat blomma uppe i bergen och det betyder att våren är på ingång på Gran Canaria. Björn Westin som driver vandringsföretaget Rocky Adventure på ön säger att han har märkt en skillnad i blomningstiden under de år han har varit ute och vandrat; “ett träd på Camino de la Plata som började blomma den 1:a februari för 24 år sedan har förskjutits successivt över åren så att det blommar redan i december.

Tekst&Foto: Biolog og vandringsguide Nina Hoogland

Blomma

Det är hursomhelst fantastiskt att vara ute och vandra under de kommande månaderna när träden i dalarna kring bl.a. Tejeda, Ayacata och Tunte täcks av små rosa och vita blommor.

Självklart är det inte bara mandeln som blommar! På en ekologisk “hot-spot” som Gran Canaria med sina nära 2000 olika växtarter, varav ca 100 är endemiska, alltså unika för ön, är våren ett paradis för blomälskaren.  Våren börjar dessutom tidigt! Redan efter de första regnen i november kommer de första taklökarna (Aeonium) igång och i december börjar t.ex. Snokörten (Echium) att blomma på de sydliga bergssluttningarna. I januari kan man njuta av lavender (lavendula) och dess underbara doft och snart slår även den kanariska ginsten (Teline) ut och färgar bergen gula. Nya arter avlöser varandra ända in i juni, och blomningen förflyttas också successivt uppåt och norröver p.ga. de olika klimatzonerna på ön.

Mandelträdet (Prunus Amygdalis var. Dulcis) är ursprungligen från Asien men har odlats på ön sedan 1600-talet och det finns en stark tradition och kultur kring dessa träd i bergsbyar som Tejeda, där man fortfarande framställer fantastiska mandelsötsaker på det lilla bageriet.

Det är bl.a. bageriet Roque Nublo som köper in sötmandel från bybor som plockar i området.  Skörden sker under sensommaren då träden också fäller sina blad och om det så här års finns mandlar kvar på träden kan det tyda på att det är bittermandelträd. Bittermandel användes förr i tiden till att framställa mandelolja men plockas idag inte alls i lika stor utsträckning som sötmandeln. Var alltså försiktiga om ni vill provsmaka för tyvärr ser man ingen skillnad på träden! Enligt La Trasierra, en förening som jobbar för att bevara  traditionerna kring bruket av mandeln på Gran Canaria, existerar en särskild sorts mandel här, som smakar som ett mellanting mellan söt- och bittermandel och som är perfekt för framställning av kakor och dylikt.

Mandelblomsfestivalerna är livliga tillställningar med massor av god mat och dryck, uppvisningar av dans och folkmusik, konsthantverk och tävlingar. San Bartolomé de Tirajana (Tunte) brukar vara först ut den runt den 20 januari. Den största och mest kända är dock Tejedas som firas den 4-5 februari. Mandelblomsfestivalen i byn Valsequillo är också populär som firas i slutet av januari, i skrivandets stund är inte alla datum fastlagda ännu.

Kvist med Mandel och blomma

Men bäst är det ju att uppleva blomningen från de gamla hundraåriga vandringslederna som fram till början av 1900-talet var de centrala och bergiga partiernas enda transportleder. Vandra genom små bergsbyar där det känns som om tiden stått stilla i hundra år och provsmaka lokala mandelsötsaker som Mazapán och Bienmesabe! Rocky Adventure vandrar i mandeltäta områden flera dagar i veckan, t.ex. på måndasgvandringen runt Roque Nublo.

 

Följ med Rocky Adventure upp i bergen och upplev det bästa av Gran Canaria! Företaget anordnar vandringar måndag-fredag på olika platser runt om ön och har ryggsäckar, stavar och vindjackor till utlåning om man inte har fått med sig all utrustning på semestern. Vandringskängor finns också att hyra men det går utmärkt att vandra i vanliga gymnastikskor. 

Som alltid när man ger sig ut på vandring och framförallt när man når högre höjder, bör man vara väl förberedd med kartor, proviant, varma kläder och bra skor då väderförhållandena snabbt kan ändras.

Vandrande personer

Boka din vandring eller få mer information:
Tel: (+34) 615 93 25 89   www.rockyadventure.com