På dypet med Odd Are Tveit

Artikel publicerad i 2016

Av Bente Storsveen Åkervall
[email protected]

Odd Are og hans far spekulerte under en tid på å gå internasjonalt med sitt Haugesund baserte selskap Otech. Et offshore selskap som Odd Tveit senior etablerte i 2005 etter mer enn 30 års erfaring fra reparasjonsarbeid på båter og rigger under vann.

Av internasjonale, attraktive markeder for nyetablering ble aldri Gran Canaria tatt med i betraktningen. Det var først da sønnen Odd Are Tveit fikk et reparasjons oppdrag i havnen i Las Palmas at veien ble til, og ideen om en mulig etablering på ferieøya  slo ned som lyn fra klar himmel. Han lærte seg mye om havnen og fikk gransket markedet.

        – Jeg hadde selvfølgelig vært på Playa`n på ferie som alle andre, sier Odd Are. Men for meg, som for mange andre var Gran Canaria forbundet med turistnæringen og veldig lite annet. I dag ser jeg jo øya med helt andre øyne,

Foto: Otech s.l.

og kan evaluere dens unike og strategiske plassering i Atlanterhavns bassenget som helt enestående og potensiell bra for vår virksomhet.

Allerede etter to uker fikk han invitasjoner fra ulike lokale firmaer som var interessert i å lære mer om norske Otechs virksomhet og kunnskap.

Otech Marine blir til

I mars 2013 ble Otech Marine S.L. etablert i Las Palmas som første norske selskap i sitt slag på Gran Canaria. Utfordringen var en ny kultur og ett nytt språk. Å opprette Otech i Spania var som å gjøre samme sak en gang til, med andre ord litt enklere. Ubeskjedent forteller Odd Are Tveit at etableringen har vært en suksess. Med 20 ansatte omsetter de i dag for 10 millioner euro.

Odd Are var ung, singel og fleksibel. Han kalkulerte med å gi etableringen seks måneder for å få på plass en liten organisasjon, deretter skulle han pendle mellom Norge og Gran Canaria. Det sonderinger og markedsundersøkelser ikke kunne spå, var at han etter kort tid skulle treffe ei lokal, smilende, søt ung dame som i dag er hans kone, og mor til hans lille sønn.

          – Nå er tilværelsen plutselig snudd på hodet med positivt fortegn. Jeg integreres med stor hastighet i lokalmiljøet og språket føyes inn i rekken av de positive vendinger mitt liv har hatt etter at jeg etablerte meg på Gran Canaria, sier en strålende fornøyd Odd Are til Dag&Natt.

Gran Canaria Subsea and Offshore Base

Vi møtes i industriområdet Arinaga, som ligger mellom flyplassen og sørsiden av øya, ned mot havet. Her vises vi rundt i lokaler som rommer selskapet GCSB, Gran Canaria Subsea and Offshore Base med norsk flagg som kvalitetsstempel i bakgrunnen på logoen.

For å hjelpe oss over forvirringen forteller Odd Are Tveit, at GCSB er frukten av et samarbeide mellom han og det kjente bygning firma Satocan på Gran Canaria. Sammen har de en visjon om å etablere en base for offshore og subsea virksomhet nettopp i Arinaga. De har fått 15 års konsesjon på å bygge opp sin base inne på et tilmålt område, kjent som ZEC*-domene, helt nede ved havnen i Arinaga. Hele 92 000 kvadratmeter står til deres disposisjon der arkitekt tegningene på en hel by bestående av tilpassede hangarer og all annen nødvendig infrastruktur ligger klart og tilrettelagt. Det handler om en tredjedel av det totale ZEC*-domene.

Foto: Otech s.l.

Det spesielle med territoriet som GCSB har fått tilgang til, er at det er et tax-free område. Deres virksomhet består i å tilby selskaper tilknyttet Subsea og Offshore leie av lokaliteter på deres base, innenfor et skattefritt domene. På den måten vil ulike komponenter innenfor samme virksomhet samles i umiddelbar nærhet med alt hva det innebærer i forhold til innovasjon og utvikling, samarbeid, fordeling og kunnskaps utbytte. Logistikk og service i forhold til transport, lagring, nødvendige papirer, godkjennelser og byråkrati inngår i enkelte servicepakker

som også legges til rette for de ulike selskapene i den utstrekning de ønsker.

        – Spesielt attraktivt vil det være at man har tilgang til havnen rett nedenfor basen, sier Odd Are. Her vil rigger og båter komme inn og få den supplering og hjelp de måtte behøve. Med så mye ekspertise samlet under ett tak, vil basen i Arinaga være enestående i sitt slag.

*ZEC= Zona Especial Canaria (tollfritt industri område)

Hvem er da de som skal leie seg inn på basen?

        –  Vi vil i første rekke vende oss til markedet i Norge, der jeg vet det finnes mange selskaper i ulik størrelsesorden som vil finne dette attraktivt. Mange vil i disse dager kjenne på et behov for å lete etter nye markeder. Man sitter på mye kunnskap og erfaring, men ikke minst på utstyr som ikke gir noen avkastning om det ikke er i bruk.

Med den trafikken som vi i dag ser at holder på å bygges opp i forhold til det afrikanske kontinent, ligger Gran Canaria som et sivilisert og europeisk sted meget strategisk plassert i henhold til den aktiviteten.

Mange av båtene som jobber utenfor den Afrikanske kysten er norske, og må i dag gå helt opp igjen til Norge for reparasjoner og forsyninger. Det er både tidskrevende og kostbart. Kan man isteden komme til Gran Canaria, der den samme servicen tilbys,  er mye spart. Mannskap kan til og med fly hjem til Norge mens båten blir reparert på Gran Canaria, og er i gode hender. Eller vi kan sende 2 tonn utstyr med et direkte charterfly fra Norge ned til Gran Canaria, og få det gjennom tollen og levert hos oss på en og samme dag, slik vi allerede har hatt erfaring med, sier Odd Are og trekker på smilebåndet.

Hvem skal benytte seg av tjenestene på Offshore Basen?

          – Når det gjelder borerigger er det kjent at det har vært prøveboringer utenfor Kanariøyene og Marokko. Det er ingen grunn til å tro at forekomster av gass og olje ikke vil bli oppdaget videre nedover den afrikanske kysten. Vi ser derfor en stor aktivitet av rigger og båter som omplasseres, andre nybygde som seiler forbi stuevinduet her på Gran Canaria og med det behovet for en offshore og Subsea base på Gran Canaria.

GCSB vil derfor tilrettelegge for bedrifter som vil drive sin virksomhet her. At man som ekspert på sitt felt får muligheten til å etablere seg på en allerede meget attraktiv øy, med hensyn til klima, med hensyn til europeisk tilknytning og med hensyn til en høy oppretthold luftfarts virksomhet er nesten for utrolig til å være sant. Kan man i tillegg drive sin virksomhet innfor et område der alle jobber med samme kunder og med samme serviceunderlag, et faktum som er duket for samarbeid og videreutvikling, med de muligheter det gir å slippe å tolle inn og ut masse utstyr    da er det nesten fullkomment.

Dykare på land

Foto: Otech s.l.

Når står basen klar?

        – Nå har vi i lagt mulighetene til grunn for at dette skal bli en fantastisk offshore og Subsea base. Vi har valgt å skynde oss sakte, for å være godt forberedt og å ha alt på plass. Dit har vi nå kommet, så fra januar 2016 går vi hardt ut med vår markedsføring, ikke minst mot det norske offshore markedet for å finne de som vil etablere seg hos oss på Gran Canaria. Om et par års tid står hele området klart. I mellomtiden har vi de lokalitetene der vi befinner oss nå, med både opsjonsmuligheter, hangar og kontorlandskap for de som ønsker.

Hvordan er det å drive sammen med et etablert, kanarisk selskap?

        – Hittil har det fungert strålende. En Winn Winn situasjon, der vi i GCSB kan Subsea og offshore, samt har kunnskap om det norske markedet . Satocan kan det kanariske markedet og er et etablert og velrenommert bygnings firma som står støtt i det kanariske markedet. Dessuten fungerer kjemien veldig godt mellom oss, så det er duket for et godt samarbeid. Men selvfølgelig var GCSB en ide som måtte marineres en stund.

Når det gjelder Otech Marine, så vil det fortsette å leve sitt liv her nede. Vi forblir norske, men har lokal arbeidskraft. Det har selvfølgelig bydd på utfordringer begge veier, og vi lærer mens veien går til.

Forøvrig synes jeg “siesta kulturen” har fått mye ufortjent kritikk. For min del opplever jeg mange ganger at arbeidsmoralen blant spanjolene, går dagens nordmann en høy gang. Men det skulle bare mangle om ikke kulturforskjellen skulle gjøre seg utslag, i alle fall til å begynne med. Jeg har valgt å lede, slik vi gjør det i Norge, noe som i blant fører til forundring, men også beundring.

Otech Marine S.L. holder til i havnen i Las Palmas, men skal selvfølgelig også inkorporeres etter hvert i Subsea og Offshore Basen i Arinaga.

        -Havnen i Las Palmas har begrensede muligheter, med stor konsentrasjon på mange andre virksomheter, som bl.a. cruiseskip, lasteskip og militær aktivitet, sier Odd Are og refererer igjen til et godt klima i Arinaga. Framtiden er full av muligheter, presiserer han.

Odd Are Tveit (35) gir et sympatisk og nøkternt inntrykk. Selvsikkert men uten arroganse forteller han villig om bedriften hans far startet i Haugesund, og som han nå har lykkes å føre videre til et nytt nivå. Virksomheten han kjenner godt og som han har tatt med seg ut i en annen verden. Han snakker om å ha kommet på rett sted til rett tid.

Vi kan ikke la være å spørre hva en pensjonert Odd Tveit, sier til det hele?

        –  Jeg har et veldig godt forhold til faren min. Vi prater på telefon hver eneste dag. Til syvende og sist er det han som er sjefen!