The Old Chocolate Factory
– et hus full av godbiter…

Tekst & Foto Bente Storsveen Åkervall
[email protected]

Hvem hadde trodd at det lå en gammel sjokoladefabrikk i Vegueta?

Ikke engang de som kjøpte den, visste det!

Allerede i 1929 ble fabrikken nedlagt, og der både begynner og slutter historien som foreløpig har kommet til kjennedom. The Old Chocolate Factory er i dag et overnattingsted for de som ønsker en helhetsopplevelse med et personlig preg. En reise i tiden, en historisk opplevelse i vakre omgivelser mitt i hjertet av den gamle bydelen Vegueta, i storbyen Las Palmas.

Det 110 år gamle huset ble kjøpt og renovert til alles glede og til noens slit år 2010, av Mika Westermarck og Sirkku Höltä. Inne i det historiske og usedvanlig vakre huset kan du leie rom eller leilighet. Felles bad, felles kjøkken og felles patio er noe av det mest sjarmerende ved huset, i tillegg til dens historie som sitter i veggene.  Fra utsiden er det ingenting som vitner om hva du kommer til å finne på innsiden. Hele 600 kvadratmeter fordelt på drøye 8 meters bredde, 30 meters dybde og 15 meters høyde.

Omgivelsene består av brosteinsbelagte gater, trange smug, kirker, vakre torg og historiske bygninger. Koselige spisesteder, tapasbarer, markeder og nisjebutikker tilhører bydelen.

Eierne er opprinnelig fra Finland, en relativt liten familie der alle medlemmene er deleiere og deltagende i prosjektet. God smak, kunnskap og tålmodighet er fellesnevner. Alt er gjort med omsorg og kjærlighet, og vi som utenforstående kan bare ane hva som ligger bak dette kulturhistoriske minnet som er med all omsorg forvandlet til et levende museum du kan bo i og ta del av!

The Old Chocolate Factory

Vi tittet innom, fikk sove i Vatican rommet som er så utrolig vakkert at tårene triller. Ikke bare baderommet, men intimiteten generelt deles med andre boende, og ikke minst familien selv som også bor midlertidig i huset. Frokosten er enkel men kortreist. 

Brødet lager Sirkku selv og serverer rett fra ovnen, syltetøyet er hjemmelaget og økologisk.  Gjestene er som oss selv, ute etter det som er annerledes. Ikke bare en overnatting, men en helhetsopplevelse. Mange gjester er designere forteller Mika; food designers, fashion designers, grafic designers. Samtidig med oss bodde det svenske journalister og en gruppe finske forskere i barn cancer.

Da vi kom hjem på kvelden var det levende musikk i husets storstue, en vakker innrammet patio i underetasjen. Stemningen familiær og innbydende, en uventet opplevelse, men ikke desto mindre berikende.

Et familieprosjekt

Familien Westermarck/Höltä lot seg ikke stoppe med det ene prosjektet. De har også inkludert andre bosteder i den gamle bydelen under samme tak, og kaller seg Vegueta Homes. Til sammen disponerer de 26 senger fordelt på 7 units. Alle historiske og med sitt eget særpreg.

Da familien Westermarck/Höltä  flyttet til Gran Canaria valgte de først et landlig liv i Temisas. Området ble etter hvert litt for grisgrendt for familiens to ungdommer, og de søkte et mer urbant liv.  Mika som er arkitekt vandret rundt i den gamle bydelen i Las Palmas på jakt etter et renoveringsobjekt da han snublet inn i sjokolade fabrikken på 600 kvadratmeter. Det ble kjærlighet ved første blikk!

RES BILLIGT TILL VEGUETA

At det skulle bli et hjem for utleie, et slags boutique hotell var aldri med i planene. De hadde tenkt å dedikere sin tid til å renovere leiligheter og selge videre. Men så kom krisen, og salget av leiligheter stoppet opp. 

        –Men livet byr på mange overraskelser og gjør mange vendinger. Nå trives vi i ”hotellbransjen” og folk strømmer til fra alle hjørner av verden; spesielt tilreisende fra Australia og USA har overrasket familien, forteller Sirkku mens hun serverer nystekt brød ved frokostbordet.

Familien Westermarck/Höltä lot seg ikke stoppe med det ene prosjektet. De har også inkludert andre bosteder i den gamle bydelen under samme tak, og kaller seg Vegueta Homes. Til sammen disponerer de 26 senger fordelt på 7 units. Alle historiske og med sitt eget særpreg.

Og de har ikke tenkt å gi seg med det, og røper at de har et par nye prosjekter på gang. Når hjulene snurrer som verst, ser de fram imot sommeren og tre måneder tilbake på husbåten i Finland, der roen kan senke seg mens de flyter omkring i nye tanker …

The Old Chocolate <Tel. 600 89 26 86 / E-mail: [email protected]