TVÄRSTOPP!!!

April 2019 och det är dags för oss på Dag & Natt att sammanfatta fjolårets vintersäsong. Lite bittert kan vi konstatera att vintersäsongen 2018/2019 inte riktigt nådde upp till rekordåren 2016/2017 och 2017/2018. För Gran Canarias del var nedgången 4%  eller omräknat i antal personer 104l.650. Sett till hela ögruppen var nergången 2,1% eller 180.865 personer…

April 2020. Ja, först kan vi konstatera – lite ironiskt – att april månads siffror gick betydligt snabbare att summera än normalt…

Gran Canaria. Ankommande april 2019:            289.766            Ankommande april 2020:     280
Tenerife. Ankommande april 2019:                    415.895             Ankommande april 2020:     83
Lanzarote. Ankommande april 2019:                 217.928             Ankommande april 2020:     0
Fuerteventura. Ankommande april -19:             172.769             Ankommande april 2020:     0
La Palma. Ankommande april 2019:                 16.263               Ankommande april 2020:     0

Vid sidan av dessa textrader finner ni de summerade siffrorna för hela vintersäsongen 2019/2020, som vi räknar från oktober 2019 till och med april 2020.

Vid denna summering räcker inte de 4% som Gran Canaria tappade i fjol. Nej, nedgången för denna vintersäsongen är hela 25.9% eller 650.661 personer.

Lika trist läsning gäller siffrorna för hela ögruppen. En nedgång på 26,7% eller 2.293.581 personer!!!

Det är ju inte så svårt att förstå vad detta innebär för några öar, utkastade mitt i Atlanten och som i stort sett helt och hållet livnär sig på turismen. De officiella siffrorna säger att turismen står för ca. 35 – 40% av såväl intäkter som arbetskraft, men verkligheten ser nog lite annorlunda ut, tror jag. Det vill säga, räknar man i lite vidare cirklar och tar med den indirekta inblandningen som turismen har på dessa siffror så är min gissning att man kommer mycket högre.

Samtidigt kan man på sitt säga att Kanarieöarna haft tur…! Krisen kring Coronaviruset slog till mitt i mars, då det faktiskt endast återstod dryga månaden av denna högsäsong. En eller ett par veckor efter påsk dras kapaciteter ner, samtidigt som Medelhavet normalt sett drar igång. Under tiden fram till oktober går så Kanarieöarna in i en lågsäsong, där man givetvis är lite mindre sårbar än under högsäsongen.

Tvärtom gäller för Mallorca, Menorca och Ibiza, bland många andra. De har i princip hållit stängt sedan i oktober/november och såg nu fram emot att öppna sin högsäsong – en högsäsong som blir mycket hårt drabbad av denna kris. Och så blir det dags att gå i dvala igen från oktober… Det innebär faktiskt i stort sett 18 månaders stillastående! Ofattbart!!

Men inte nog med detta. Kanarieöarna har också haft lite tur när det gäller spridningen av Coronaviruset. Öarna är den spanska region som klarat sig bäst. När detta skrivs så har totalt 2.312 personer insjuknat på Kanarieöarna. För Gran Canarias del stannar siffran på 573 personer. Antal avlidna på öarna uppgår till 155 personer – varav 37 gäller Gran Canaria.

Klicka för att se statistik tabellen!

Statistik tabell

I turistkommunerna är antalet smittade nästan försumbart! San Bartolome de Tirajana, dit vi räknar Playa del Ingles, Maspalomas, Meloneras, San Agustin och Bahia Feliz , hade sist vi såg redovisade siffror totalt 38 personer smittade sedan starten på krisen. Mogan, det vill säga Arguineguin, Puerto Rico, Mogan redovisade under 10 smittade personer!

Nu planeras det mycket, och skrivs väldigt mycket, om hur och när vi skall vara tillbaka till mer normala perioder. Under april månad upplevde vi ju ett tvärstopp för turismen. Ingen räknar nog med något förbättring vare sig för maj heller. Ett fåtal tror att juni för med sig en öppning för den lokala och regionala turismen, något som kommer att fortsätta under följande månader.

Men gällande den internationella turismen är alla tämligen tystlåtna. Först och främst verkar både myndigheter, företagarföreningar och själva företagarna främst intresserade av att allt skall vara under kontroll och säkert innan flygplatser och gränser öppnas. Dessutom är ju återgången så oerhört beroende på hur det ser ut i resten av länderna i Europa, vilket gör det i stort sett omöjligt att spekulera i när och hur öppningen kommer att ske.

Men det är klart att turismen kommer tillbaka. Åtminstone tror jag det. Vi människor har vant oss vid att resa, se och uppleva nya kulturer och människor. Det tror jag väldigt många saknar under dessa Coronatider, vilket gör att bokningen av nästa resa har hög prioritet – givetvis förutsatt att det hela känns tryggt och säkert!