Montaña Altavista

– en fantastisk utsiktstur i nordvest

Noen fotturer på Gran Canaria byr på overraskelser, enten fordi turmålet i seg selv er så imponerende eller fordi stien til turmålet er en opplevelse. Denne ganske korte og greie turen til Montaña Altavista byr på begge deler. Toppen er med 1377 meter slett ikke den høyeste på øya, men er likevel et av de beste utsiktspunktene. Kanskje det beste – sammen med den langt mer kjente Roque Nublo? Du møter garantert langt færre vandrere, men turen krever at man kommer til startstedet med egen bil. Vi befinner oss nemlig her på nordvestsiden av øya, langt av gårde fra sørkysten og uten bussforbindelse.

Tekst&Foto: Anita&Birger Løvland

Fra starten på turen – med den brente pinjeskogen som et sørgelig syn.

Turguide til Gran Canaria Sør utkom vinteren 2017. Den beskriver 44 turer i det varierte turområdet mellom kyststrekningen Playa Güigüi – Bahía Feliz og Roque Nublo / Pico de las Nieves øverst på øya. Den er til salgs i Den Norske Klubben i Arguineguín og koster 30 euro. Se omtale av denne og andre turguider på www.dreyersforlag.no.

Turen følger den første delen av en gammel kongevei mellom Artenara, den høyestbeliggende byen på Gran Canaria og byen Aldea de San Nicolás på vestkysten. Stien er bred og lettgått og uten mye stigning. Den følger et høydedrag, stedvis med utsikt innover øya og stedvis ut mot nordvestkysten. Det var for øvrig i dette området at den store skogbrannen i begynnelsen av august herjet. Store deler at skogen på begge sider av Artenara ble da mer eller mindre ødelagt. Turområdet er i så henseende intet unntak. Vegetasjonen langs og omkring stien er i stor grad brent pinjeskog, men brannen har ikke skapt noen problemer for stien eller turen i seg selv. 

Følg veien GC-210 fra Artenara vestover mot Tamadaba-skogen i omtrent 4 km og fortsett i et 4-veiskryss på GC-216 videre vestover, skiltet Tamadaba. Parkér bilen etter 1,4 km ved det skiltede utsiktspunktet Degollada del Sargento, det er plass for to-tre biler. Alternativet er å følge den skiltede stien S-90 fra Artenara til startstedet, som en del av langturen mellom Cruz de Tejeda og Agaete.

Degollada del Sargento ligger på 1147 m, mens de to høyeste punktene på Montaña Altavista – som begge bør besøkes – er på 1377 m. Allerede fra startstedet, med infotavle, er det et imponerende skue innover øya, mot kjente topper som Roque Nublo, Roque Bentayga og Pico de las Nieves. På infotavlen beskrives kort de to rutene ”Degollada del Sargento – Montaña de Altavista” på 4,74 km og ”Degollada del Sargento – Tifaracas – La Aldea” på 16 km. Vår GPS viste vel 11 km da vi var tilbake. 

Morgensol fra terrassen vår i Tejeda mot Altavista-ryggen i bakgrunnen.

Turkart Gran Canaria

Det avbildede turkartet er det desidert beste over Gran Canaria. Det er til meget god nytte på enhver tur på øya. Siste reviderte utgave kom høsten 2018. Det koster 13 euro og er blant annet til salgs i Den Norske Klubbben i Arguineguín på hverdager mellom 10 og 13.

Stien har betegnelsen S-96 og starter i jevn stigning opp gjennom brent pinjeskog i 800 m. I et stidele allerede etter 300 m holder man opp til venstre. Etter den første stigningen følges det småkuperte høydedraget på en bred og lettgått sti, stedvis med mye pinjenåler. Den går delvis på østsiden og delvis på vestsiden av ryggen, der man i klart vær kan se Teide på Tenerife ute i havet. I en sving etter 3,7 km ser man med ett toppen av Montaña Altavista etter U-skaret Degollada de Las Lajas på 1235 m.  

Fra bunnen av Las Lajas-skaret tar etter 200 m oppe i siden en sti til høyre. Dette er starten på langturen videre til La Aldea. Fortsett her i stedet i svinger opp mot Altavista-toppen, til et stidele rett etter en steinmur på innsiden av stien. Den bredere stien rett frem fører etter 400 m rett under en sementvarde som representerer det trigonometriske punktet på Altvavista. Langt den beste utsikten får man imidlertid ved å fortsette videre rett frem i 200 m, til den stupbratte avslutningen på Altavista-høydedraget.

Gran Canarias vakreste utsiktspunkt? Her østover mot Tejeda.

Her åpenbarer med ett et 270 grader panorama seg mot vest, sør og øst – et perfekt rastested. Bare nordover stenges utsikten av toppen, som den andre stien fra steinmuren fører opp til. Den ender etter bare 150 m på en liten kolle med en liten sementvarde – også et fantastisk rastested, når været er bra. Her får man med seg utsikten mot nord, men mister litt av utsikten mot sørvest. Ved å benytte stiene til begge de to nevnte utsiktspunktene, vil man således i sum kunne nyte utsikten over halve Gran Canarias fantastiske fjellverden. 

Turen går stedvis på en imponerende utsiktssti.

Ingen vil være uenig i påstanden: Altavista er kanskje øyas mest imponerende utsiktspunkt – når tåke eller skyer ikke ødelegger utsikten.

Vi kan love en opplevelsesrik heldagstur om man starter tidlig om morgenen med bil fra sørkysten til Artenara via Tunte, Ayacata og Tejeda og tar hjemturen via La Aldea og Mogán på sørvestkysten. Med da Montaña Altavista som en 3-4 timer lang fottur og et besøk i Artenara etterpå, med mat og drikke på Restaurante La Cilla. Glem ikke å ha med det anbefalte kartet på turen! Da er det ellers bare å si GOD TUR! 

PS:  Når man først er i området, bør man også kjøre den omtrent 10 km korte ekstra rundturen om Tamadaba-skogen. Det er også et ”must” å besøke Artenara, den høyest beliggende byen på øya. Her kan sterkt anbefales et besøk på Restaurante La Cilla. Den ligger på utsiden av ryggen med Kristus-statuen – med atkomst gjennom en tunnel. For en utsikt!

For den som har sans for smale og svingete veier i en utrolig natur, bør hjemturen legges ned GC-210 skiltet mot Aldea de San Nicolás på vestkysten. En anbefaling – men også en advarsel – om man ikke liker den slags veier …

Fra Montaña Altavista er det en fantastisk utsikt mot vestkysten.
To lokale gjetere med to gjenstridige geitebukker var av de få som vi møtte.

Byn Tejeda

Bn Tejeda som kalla för Gran Canarias hjärta

Montaña Altavista

Berget Altavista Artenara på 1.377 meter

Byn Artenara

Byn Artenara 1 270 m över havet 

Roque Nublo

Den dimmiga klippan direkt översättning 

Degollada del Sargento

Utsiktspunkt på 1147 meter

Tamadaba

Denna del av ön är ett stor naturområde med pinjeskog en av öns lungor