Av Arne Beldau
[email protected]
Galotia Brewing

– ett microbryggeri på Gran Canaria med glutenfritt öl

Miriam, Carlos och Ayoze stärker sig, innan ölfantaserna kommer vid öppningsdags

Från forskning om de endemiska kanariska ödlorna till tillverkning av öl

Alla rykten om, att jag skulle ha övergivit det kanariska vinet för öl, är falska och överdrivna. Öl är visserligen precis som vin en jäst produkt. Och det blir inte vin av allt som bubblar. Men den här gången har jag dock bestämt mig för att berätta om ett spännande öl, hantverksmässigt framställt här på Gran Canaria. Närmare bestämt i Vecindario, en ort med 75.000 invånare i kommunen Santa Lucía.

Det hela började med att jag träffade Miriam Pérez på Feria del Sureste, en marknad i Carrizal med 150 utställande företag från den sydöstra delen av Gran Canaria. Jag medger att det även fanns med ett par vingårdar också. Men mötet med det lilla microbryggeriet med ”irreverentes cervezas”(=vanvördiga öl) fick ett totalt genomslag. Det blev lite samtal och några provningar av ölsorter och jag bokade ett besök på bryggeriet i Vecindario.

Det lilla microbryggeriet heter Galotia, och residerar i hörnet av Calle Escorial och Calle Obispo Frías, i en enkel lokal med en stor industriport i stål dekorerad med en stor ödla.

Verksamheten startades för bara två år sedan av paret Carlos Rodrígez och Miriam Pérez. Inför starten behövdes ett stort antal olika intyg och tillstånd, en process som slukade nära två år av hårt arbete med myndigheter. 

Men bryggeriets historia börjar inte riktigt här. 

Ett typiskt samtalsämne till ett par glas öl. Under ett antal år var Carlos på universitetet på Tenerife, ULL, Universidad de La Laguna. Han studerade biologi och med inriktning på de kanariska endemiska ödlorna, los lagartos. Det ledde till att han fortsatte med forskning på de ikoniska ödlorna. Forskningsfrågan rörde hur det kunde komma sig att ödlorna på de andra kanariska öarna är hotade, men att ödlorna på Gran Canaria (Galotia stehlini) inte är det. Den frågan är ännu inte löst. Man vet att ödlorna på de olika öarna är olika och endemiska*. Ett antagande är att de första ödlorna dök upp på Gran Canaria för två miljoner år sedan och var mycket större än dagens, vilka kan bli upp till 80 centimeter.

Under studietiden på Tenerife träffade Carlos Miriam, som utbildde sig till lärare och hade sina rötter i Puerto de La Luz på västra sidan av Tenerife. Carlos själv kommer från Ingenio, Gran Canaria. Nu avslutar Carlos forskarstudierna och överger idén med att doktorera på ämnet. Tankarna cirkulerar runt öl. Idén om att starta ett microbryggeri börjar ta form. Carlos skaffar sig en ytterligare examen i  bryggning av öl på universitetet i Alicante. Då har de två dessutom redan nära tio års erfarenhet av att brygga öl på ”hemmabasis”, för hushålskonsumtion. 

Många semestrar ägnades också åt att resa runt i Europa och besöka microbryggerier, vilket gjorde att de idag har ett omfattande kontaktnät. Det har lett till olika samarbeten, bland annat med ett finskt större bryggeri, Maku. Även Sverige och svenska mikrobryggerier besöktes. 

Miriam visar ett litet urval av bryggeriets öltyper.

Med två stora 800-liters jäsståltankar produceras cirka 15.000 liter öl på ett år. Tillverkningen är helt hantverksmässig (artesenal) och man väljer ut bara naturliga och rena råvaror till produktionen. Råvarorna beställs från olika håll runt om i världen. Säden kommer huvudsakligen mältat och klar från en engelsk leverantör. Humlen däremot beställs från många olika håll. Varje sort av humle har förmågan att ge ölet sina specifika dofter och smaker.   

Carlos räknar upp några sorter som hämtas från U.S.A., Yakima Valley: 

      – Cascade, Simcoe, Mosaic, Chinook. Det bästa är pellets som gör att man undanröjen risken för ”oxiation”.

Bland de fem ölsorterna i standardsortimentet är det glutenfria ölet Manifest Hoppy Table Beer och en IPA, de stora succéerna på marknaden. Det totala sortimentet omfattar ett dussintal smakrika öl.

Processerna i ölframställningen är endast i några få stycken likt vinifikationsprocesserna. I de första stegen hälls kokande vatten och malten**) i mäsktanken. På så vis utvinner man maltsockret som behövs för jäsningen. Humlen slås i och får koka med under en timma. Efter nerkylning till ca 20 grader tillsätts jästen och jäsningen kan få pågå under 3 – 5 dagar. Efter färdig jäsning tappas ölet på flaska tillsammans med en ytterligt liten tillsats av socker för en andra jäsning. Det ska ge ölet koldioxid i flaskan. Ingen av ölerna har filtrerats eller steriliserats.

Resterna av mäsken går till djurkraftfoder. Omtänksamhet om naturen är en ledstjärna i verksamheten. Det är ingen händelse att bryggeriets logotyp är en stiliserad ödla. Här älskar man sin nationalsymbol, ödlorna.

Klockan 17:00 öppnas det till ”the taproom”. Då strömmar det in det ena sällskapet efter det andra. Det första var ett par, Stefan och Anna från Stuttgart, som hittat vägen till Galotia i Vecindario. De var på Gran Canaria på en veckosemester. På frågan hur de hittade hit:

      – ”Wir haben das auf Google aufgesucht”.

I det fortsatta samtalet framkommer det att de hade ”dammsugit” hela ön på öl och vin med hjälp av internet. Innan hade de också besökt bodega Las Tirajanas. Det fortsatta samtalet kom att spinna runt kanariska viner.

Carlos ”pirrar” ut ett par fat, som ska levereras.

Fakta:

Galotia är öppet var torsdag, fredag och lördag för ”bryggeribesiktning” och provsmakning av öl. Det öppnas klockan 17:00 på torsdag och fredag och stängs 21:00 respektive 22:00. På lördag öppnas det kl 12:00 och stängs kl 18:00.

På nätet: galotiabrewing.com.

*) Endemiska ödlor; Ödlorna på Gran Canaria finns bara här på ön och ingen annan stans i världen. De andra kanariska öarna har sina egna endemiska ödlor. De är alla leguaner och grönsaksätare. 

**) Malten är råg, som groddats för att öka koncentrationen av maltsocker i säden. Man har tillsatt vatten till säden, så att den börjar gro. Då frigörs maltsocker. Vid ett visst stadium avbryts groddningen (mältningen) genom att säden torkas.