TURISMEN

– GRUNDPELARE PÅ ÖARNA

Tillsammans med dessa linjerna finner ni en link till siffror som rör turismen på ö för ö, samt för hela arkipelagen. Efter flera år då pilarna pekat rätt upp, kan vi nu konstatera att turismen för tillfället går igenom lite tuffare tider. 

Vi har i tidigare utgåvor analyserat anledningarna till detta, och kan ånyo konstatera att faktum kvarstår.

Sämre ekonomiska tider, dyrare euro, Brexit och oroligheter på de internationella marknaderna. Samtidigt som resandet är en form av mode, vars kurvor alltid gått upp och ner.

Men det är klart att det är ett orosmoment för Gran Canaria att siffrorna nu pekar neråt. Turismen ger arbete till 40,3% av den arbetsföra befolkningen. Samtidigt som intäkterna för turismen utgör 35% av kanarieöarnas intäkter! Lägger man till de indirekta siffror som sektorn utgör så stiger givetvis både anställningsprocenten som intäkterna betydligt.

Klicka för att se statistik tabellen!

Statistik tabell

Men öarnas gemensamme president Angel Victor Torres går ut med lugnande besked. Han menar att öarna kommer att ta emot mer än 15.000.000 utländska turister även under 2019, vilket kommer att kvalificera år 2019 som ett av de tre bästa genom tiderna. Samtidigt som den nantionella turismen stiger. Detta trots alla utmaningar som turismen fått utstå under året; Thomas Cooks och flera flygbolags konkurser, sämra konjunktur etc.

Han räknar också med att siffrorna för året 2020 kommer att bli ännu starkare.

Och det skall ju till en del besökare för att fylla de 171.333 turistbäddar som finns på Gran Canaria. Av dessa är 60,2% lägenhetsbäddsar och 39,8% hotellbäddar. De allra flesta finns i kommunen San Bartolome de Tirajana (Playa del Ingles, San Agustin, Maspalomas m.m). Denna kommun erbjuder totalt 103.597 bäddar, medan Mogan erbjuder 43.956 och Las Palmas stad 14.949. 

Som kuriosa kan nämnas att det går 2 turister på varje inskriven person i kommunen Mogan.

Drygt 71% av turistbäddarna erbjuds av lokala företag, både gällande hotell och lägenheter. De största lokala hotellbolagen på ön är Lopesan, Servatur och Cordial. Gran Canaria erbjuder 79 stycken 4-stjärniga hotell och 15 stycken 5-stjärniga.

Rapporten ”Analisis de la estructura del sector alojativo en la isla de Gran Canaria 2019” är gjord av företaget “Sergestur” och hela rapporten finns att läsa på deras hemsida.

Det vill säga att det finns många intressen att slå vakt på. En så drastisk nedgång som den tyska turismen just nu genomgår på öarna är oerhört allvarlig. Dess nedgång på Gran Canaria motsvarar i stort sett hela den danska turismen! Och den tyska nedgången på Kanarieöarna i sin helhet motsvarar mer än hela den italienskal, som just i den nu presenterade statistiken är den 5:e största marknaden på öarna!

Samtidigt är ljuspunkterna inte så många just nu… På Gran Canaria kan vi se att bara Italien, Österrike och Tjeckien presenterar positiva siffror…