Lennart Moosberg

En faksimil av Nisse Nilsson artikkel i Norrbottens-Kuriren från  Tisdag 23. December 1969

BODENSARE PÅ KANARIÖARNA

”Färgargatans skräck” trivs utmärkt i värmen. ”Stor grabb” i BBK. Centerankare i fotbollslaget åren 1935-42. Han står bland 40 000 vilda åskådare i Las Palmas fotbollsstadion, där Las Palmas-laget är på väg att ”spöa” Barcelona med 1-0. 

     – Fotboll var roligare förr. Nu händer det så litet på planen, muttrar Lennart Moosberg och lämnar skådeplatsen. 

Lennart Moosberg är idag ordförande i skandinaviska klubben på Gran Canaria – Kanarieöarna. Han är pensionerad kapten från I 19 (Norrbottens Regemente) och har hunnit flacka en hel del runt jordklotet. Men tiden i BBK glömmer han inte. Han kallades en gång för ”Färgargatans skräck”. 

     -Bland det allra roligaste var en DM-final mot Gällivare. Vi förlorade med 2-1, men matchen hade stoppats för tidligt. Förlängning alltså på fem minuter. Da kvitterade vi. 

     – Under förlängningen 2×15 minuter lyckades vi föra 4-2 och vann. Vilket liv! Hela BBK fick ha poliseskort i Malmberget för att komma helskinnade på tåget. 

Lennart Moosberg som ordförande i skandinaviska klubben i Las Palmas i 1969

KOREA

Född bodensare. Efter utbildning tillbaka till I 19 som kapten år 1937. Moosberg kom 1954 som FN-kontrollant i Korea. Under 1964-65 var han i FN-tjänst i Kashmir. 

Vårdslöshet under vintertiden gjorde att han fick dåliga luftrör. Sedan han också upplevd kyla i Korea förstod Lennart Moosberg att det gällde att hålla sig till varmare klimat. 

Det blev Kanarieöarna. I dag bor Lennart Moosberg under tiden oktober till april på den varma ön. Men sommartid finns han i sommarvillan i Roslagen. 

     -Jag har inte bosatt mig för gott här. Är ju ännu svensk medborgare och flyttar nog tillbaka någon gång.

FÖRBASKAD

Frun Ulla vill också gärna flytta hem till Sverige.

     -Här lever alla utan klocka. En millimetermänniska blir förbaskad jämt, säger Moosberg. Jag måste vänja mig vid det för att inte få en blodpropp. Det är också lite problem för många med språket och att föra sig bekanta med folket här.

Men Lennart Moosberg trivs gott på Kanarie-holmen, där han har jäktigt värre som ordförande i skandinaviska klubben. Den räknar i dag omkring 1000 medlemmar. Har som ett mål att skapa bättre kontakt mellan kanarier och de inflyttade skandinaverna.

DYR VILLA

Lennart Moosberg hör till de många som byggt villa där. Kallar den ironiskt för ”costa kosing”. Den blev dyrare än beräknat. Men Kanarieöarna ligger under Spanien, som får hård kritik?

-Ja, men alla som vill ha sol och salta bad reser hit i alla fall. Propagandan emot gör inget. Visst är det en polisstat, men är man bara korrekt är det inga problem. Det kunde vara värre. Moosberg vill inte gå in på de politiska aspekterna. 

-Vad sägs förresten om att jag fick böter för en felaktig omkörning. Men på beloppet gav polisen 20 procents rabatt för vänligt uppträdande. 

Lennart Moosberg från Boden arbetade också som platschef för resebyrån Scandinavian Touring i Las Palmas.

LÄNSOMBUD

Så turistströmmen till Kanarieöarna fortsätter?

     -Ja, i varje fall av de som behöver komma hit för sin hälsa. Särskilt de pensionerande sjuka i Norrbotten kan flyta hit. De lever också billigare här. Men vad Norrbotten behöver på Kanarieöarna är ett ombud som kan hjälpa till vid problem.

Uppåt 80 procenta av medlemmarna i skandinaviska klubben bor vintertid på Kanarieöarna. Sammanlagt finns omkring 4 -5 000 svenskar bosatta där. 

Gran Canaria har totalt omkring 550 000 invånare, öns huvudstad Las Palmas har 225 000. 

Men sedan kommer turistströmmen. Säsongen 196-69 reste omkring 95000 svenskar dit, en minskning med över 5 000 jämfört med tidigare. Överlag fortsätter dock turistströmmen att öka. 

KLOAKDIKE

Den välkände badplatsen Las Canteras har avslöjats som ett ”stort kloakdike”, men det tycks ingen bry sig om. De flesta anser att riskerna överdrivits och badar frisk på. 

Däremot är alla överens om att de styrande släpat efter med att ordna toaletter och duschar vid playan. Där råder nästan skandalöst dåliga förhållanden. Ingemar Pallin säger i turistradion att han inte kan tänka sig att flytta hem till Sverige. Han anser att det är et mycket friare och lyckligare liv på Kanarieöarna. Trots diktaturen. Den enda kritik han har är att vissa samhällsklasser är eftersatta. Det råder en korruption blad de rika överklasserna också. 

NEDBUSNING

Det har talats om nedbusning i Las Palmas, stora risker att gå ut ensam. Men svensk vicekonsul Arne Waldenström tycker inte det är så farligt.  I hamnkvarteren bör man dock passa sig, säger Waldenström. Han anser också att de flesta svenska turister sköter seg fint. Få åker fast för fylleri. 

Den som för det får det besvärligt innan han kommer hem igen. I Madrid bestäms om åtal. Till dess får man stanna i ”buren” ibland 1,5 månader. Det kostar 3 pesetas var dag i fängelset.

FLICKJAKT

Men ”blond svensk flicka”, jagas hon ännu?  

     -Jodå, säger flickorna Ann-Marie Ryngebo, Anna-Karin Löfberg, Yvonne Strandberg og Ingrid Andersson. 

     – Och visst faller många ljusblå, kommer inte ihåg att det är lika mot alla. De som förstört för oss är hemmafruar i 40-50 års åldern som lever loppan och betalar för spanjorerna, menar Ingrid. Men unga svenska grabbar som våld dricker är inte heller så trevliga. De bär sig mest illa åt. 

Det finns också svenska s.k. ”Taxi Girls” i Las Palmas. Det sägs vara en anledning till att myndigheterna blivit hårda med arbetstillstånd för svenska kvinnor som vill jobba där. Bara tre månader i sänder får de arbetsintyg.

     -Vem som helst kan leva här om man kan anpassa sig, påpekar Lennart Moosberg. 

AVSTICKARE

Men ibland tänker han tillbaka på BBK-tiden. Då ha kämpade med Folke Wännström, Gunnar Berg, Palle Innala och Gösta Tahmstén bl.a.

Det händer någon gång emellanåt att han tar en avstickare till Norrbotten. När vi också kan visa upp lite värme. 

Kilde: Arkivcentrum Norrbotten