Barranco de Los Cernícalos

– forfriskende grønt å vandre vest for Telde

Tekst: Anita&Birger Løvland

Foto: Mirjam Wåge

Den portugisiske øya Madeira er kjent for sine utrolige 2000 km med små og store vannkanaler, som på øya kalles levada. Navnet kommer etter levar som betyr å frakte eller levere, i dette tilfelle vann fra nedbørrike til nedbørfattige deler av øya. Det er ikke mange slike vanningssystemer på Gran Canaria, men denne turen inn den trange dalen Barranco de Los Cernícalos vest for Telde byr på en lignende vannkanal.

Det er ellers mye rennende vann underveis, og vegetasjonen er av den grunn tett og grønn. Vanningssystemet i dalen har vært et viktig bidrag til kulturlandskapet i dalområdet Valle de Los Nueve. Dalen danner det naturlige skillet mellom de to byregionene Telde og Valsequillo. Det meste ligger innenfor naturvernområdet Reserva Natural Especial de los Marteles. Regn med 2 1/2 – 3 timer på den 7 km lange turen det er å gå Cernícalos tur-retur.

Turen er skiltet grønt som SL-1, med andre ord som en kort Sendero Local. Den starter ved rekreasjonsområdet Los Arenales 6-7 km vest for Telde, via veiene GC-131 og GC-132. Uten egen bil er taxi det greieste. Den første strekningen følger en lokalvei, som fører til et skiltet veidele etter 400 m fra Área Recreativa. Stedet er navnet ”Bco. Cernícalos 470 m” (se bilde). Et skilt peker videre innover en kjerrevei langs elveleiet mot ”Cascadas 3,1 km”

Cascada betyr foss eller vannfall. Nå venter omtrent 300 høydemeter stigning til der stien slutter oppe i den smale og trange Barranco de Los Cernícalos. Den første halvdelen er lett å gå – den siste tyngre med noen bratte bakker og stedvis noe utydelig sti.

Vegetasjonen på starten er piletrær og ville oliventrær. Et gammelt forfallent brønnhus passeres der kjerreveien ender. Deretter fortsettes turen langs en vannkanal av stein og sement (se bilde). Vannkanalen ligger i et område som heter La Colomba. Den første km lange strekningen er enkel frem til den første fossen, som ligger der det heter La Solana. Solana betyr et solrikt sted.

Man fortsetter videre inn i området som kalles Castillo, det gamle navnet på dalen, og som ble eid av området La Vega Grande.Castillo betyr borg, festning. Landskapet er vakkert grønt og består av korketrær, kanariske piletrær, vakre tajinaster og luktende hvit gyvel. Trærne øker i høyde, med mange nedfalne trestammer som danner naturlige broer når elveleiet mange ganger må krysses.

To andre turer i Telde-området
Telde er langt fra det mest benyttede turområdet på Gran Canaria. Den omtalte Cernícalos-turen er langt den mest kjente, men Gran Canaria-eksperten Rambling Roger nevner også mulighetene for to andre turer. Han skriver i sin ”35 Great Hikes” – www.ramblingroger.com – at området blant annet har en lang kystlinje med mange gode sandstrender, som Playa de Melenara, se Gran Canaria Tour & Trail-kartet.

1. La Garita – Salinetas – Tufia. En anbefalt kystvandring er å starte i kystbyen La Garita, der GC-10 ender. Ta ved stranden til høyre på en pen strandpromenade og fortsett sørover forbi stranden ved Hoya del Pozo, Playa del Hombre, et fyrtårn til havneområdet ved Taliarte. Gå over den stor Melenara-stranden og avslutt turen ved Playa de Las Salinetas, en tur på snaue 2 timer. Man kan forsette videre til den lille kystbyen Tufia, med sine kjente huler. Samme vei tilbake eller sjekk opp et taxinummer på forhånd.

2. Barranco Telde. Rambling Roger omtaler også en nylig restaurert sti langs dalen mellom Telde og kysten, fra den nordlige bydelen San Juan. Den fremstår i sterk kontrast til den grønne og frodige Cernícalos-dalen. Gå ned i dalen bak Texaco-stasjonen, der GC-100 krysser Telde-dalen. Det er en interessant tur, som følger høyre side av dalen. Den viser hvor viktig landbruket var i gamle dager og er merket med middels store steiner. Turen tar omtrent 1 1/2 time.

Lenger oppe blir dalen langt smalere og tettere, med viltre fosser og bekkeleier som må krysses, men ikke større enn at de greit passeres og med muligheter for et bad i kulper underveis. Selv om turen i utgangspunktet er enkel, må man gå med forsiktighet på det stedvis sølete og glatte underlaget. Noen steder kan stien, som nevnt, være noe utydelig.

I et stidele på den bratteste strekningen tar en sti oppover Barranquillo de Namerillas de los Tabucos. Denne følges ikke. Fortsett i stedet videre rett opp den bratteste skråningen mot området som kalles Las Chorreras, der dalen stedvis er temmelig smal. Chorrera betyr renne laget av vann. Mot slutten vil stien svinge opp til en idyllisk overraskelse, som består av mange små fosser. Når man fremover øyner et dobbelt lite vannfall, er man fremme der stien ender mellom stupbratte fjellvegger.

Her snur man og følger den samme veien tilbake. Det fortsetter imidlertid en sti litt videre opp til området som kalles El Cañón. Den er ganske bratt og slett ikke tilrettelagt for tur videre. Den vurderes som fareutsatt og skal eventuelt bare benyttes av meget erfarne turgåere.

Turguide til Gran Canaria Sør utkom vinteren 2017. Den beskriver 44 turer i det varierte turområdet mellom kyststrekningen Playa Güigüi – Bahía Feliz og Roque Nublo / Pico de las Nieves øverst på øya. Den er til salgs i Den Norske Klubben i Arguineguín og koster 30 euro. Se omtale av denne og andre turguider på www.dreyersforlag.no.

Turkart Gran Canaria

Det avbildede turkartet er det desidert beste over Gran Canaria. Det er til meget god nytte på enhver tur på øya. Siste reviderte utgave kom høsten 2018. Det koster 13 euro og er blant annet til salgs i Den Norske Klubbben i Arguineguín på hverdager mellom 10 og 13.

RAVINEN BARRANCO DE LOS CERNICALOS

Byn La Garita

Vandring La Garita till Salinetas 

Byn Salinetas

Ravinen Barranco Telde

Vandring 2