Jul, och kanske framför allt nyår, är den definitiva högsäsongen på öarna. Gran Canaria går på högvarv, både beträffande beläggningen på hotellen och egna prepareringar inför julen.
Hur firar man jul och nyårshelgen på Gran Canaria då?
Spanjorerna är till största delen katoliker, vilket gör att julfirandet skiljer sig lite grann från det vi är vana vid. Även om nutidens firande i många fall influerats från övriga delar av Europa. Låt oss börja från början när det gäller prepareringen och genomförandet av julen.
Mat och presenter
Julluncher och julmiddagar börjar anordnas från första december. Det är i de flesta fall företag som ordnar gemensamma luncher eller middagar för sin personal. Här skiljer man sig från oss, så tillvida att det inte finns någon form för julbord. Maten man äter är densamma som bjuds under resten av året.
Det är också mycket vanligt att företagen delar ut presenter till anställda och till samarbetspartners. Det handlar inte alls om julkort eller småpresenter, utan ofta om rejäla korgar med vin, champagne, mat och det speciella julgodiset ”turrones”. Man ser ofta helt fantastiska uppsättningar bäras omkring för utdelning. Varuhuset El Corte Ingles, till exempel, har en hel avdelning som bara sysslar med detta under december månad.
Julkort
Julkort skickar man även på Gran Canaria. Dock är det i de flesta fall mellan företag och samarbetspartners. Inte alls så vanligt mellan vänner och bekanta. En av anledningarna till detta är att man, i fallet Gran Canaria, bor på en ö, och träffas ofta – inte minst vid denna helg.
Lucia
Lucia firas inte alls. Förutom i byn Santa Lucia och i turistområdena. I byn Santa Lucia firas Lucia den 13/12 eftersom Santa Lucia är områdets skyddshelgon. Det har varit tradition under många år att en svensk Lucia kommer hit och är med om genomförandet. Men, för kanarierna finns inte Lucia firandet.
Julgran eller krubba?
Inför julafton dekorerades traditionellt hemmen med en julkrubba. Denna tradition lever kvar, men i allt mindre omfattning. Julgranen har gjort sitt intrång och kläs på traditionellt sätt. I många fall istället för julkrubban, i andra som ett komplement. På allmäna platser kan man skåda vackra och imponerande krubbor som preparerats inför julen. Besök gärna den fantastiskt imponerande krubban som finns utställd på översta våningen på köpcentret ”Las Arenas” i Las Palmas.
Julafton
Julafton är ingen helgdag på Gran Canaria. Man arbetar som vanligt, även om helgens ande gör sig tydligt bemärkt. De allra flesta restauranger stänger emellertid tidigt på julafton. Redan vid 20-21.00 brukar dörrarna stängas.
Detta beror på att julaftonens middag firas med familjen och de närmaste anhöriga. Middagen som man äter, vid 22-tiden, består i många fall av en slags typisk julskinka (pata de cerdo) eller kalkon. Men i de flesta fall äts en bättre middag bestående av kött eller skaldjur. Någon ”typisk” julmat finns inte.
Undantaget är efterrätterna. Här prepareras stora mängder kakor, tårtor och sötsaker. Den typiska ”turronen” finns hos alla. Turron är en slags nougat, gjord på mandel och honung och finns idag i en oerhörd mängd utgåvor. Det viktiga med julaftonens middag är att familjen är samlad.
På senare tid har tomten börjat komma till barnen den 24/12. Detta är dock något som de europeiska turisterna fört med sig till Kanarieöarna. Det är bara barnen som får något eller några små paket. De vuxna delar vanligtvis inte ut några julklappar sinsemellan, julklapparna kommer till trettondagen.
Efter middagen väljer många att gå i midnattsmässan ”Misa del Gallo” som firar Jesu födelse. För de yngre är sedan julaftons kväll och natt en tid då man går ut. Träffar vänner på barer, diskotek etc till sent fram på juldagens morgon.
Juldagen
På juldagen, som är helgdag, vilar man ut. Barnen leker med sina julklappar medan de vuxna preparerar sig för familjens gemensamma lunch som vanligtvis intas på någon restaurang. Efter juldagslunchen åker var och en hem till sig.
Annandag Jul
Annandag Jul firas inte på Gran Canaria och är heller ingen helgdag. I vissa spanska provinser är dock 26/12 helgdag.º
Dia de los inocentes…
Den 28/12 är det ”Dia de los Inocentes”, menlösa barns dag. Det är denna dag man får luras och skämta, precis som på första april i Skandinavien. Denna dag anordnas också en mängd insamlingar av pengar, leksaker och kläder som skänks till de behövande.
Nyårsafton
Nyårsafton firas på samma sätt som vi är vana vid. Affärerna stänger tidigare än vanligt. Frisörsalongerna jobbar övertid för att hinna preparera alla som skall se extra bra ut på kvällen. För det är viktigt. Nu skall man klä upp sig och ta på sig allt som köpts till denna anledning. Middagen består vanligtvis av en större meny där såväl skaldjur som kötträtter ingår. Champagne förstås, eller den spanska varianten som heter Cava. Middagen äts vanligtvis ute på någon restaurang, även om det på senare år börjat ändras och man preparerar fester hemma hos varandra. Det är mycket dyrt att boka in sig på nyårsarrangemang generellt.
TV kanalerna sänder uppsummeringar från det gågna året och själva 12-slaget sänds varje år från olika regioner i Spanien. Till 12-slaget delar man ut ”cotillones”, festpåsar som innehåller masker, girlanger, hattar etc. Dessutom delar man ut tolv stycken druvor till alla deltagare. Dessa ”uvas de suerte” –lyckodruvor- skall ätas en och en till varje klockslag och på detta sättet föra tur med sig.
Fyrverkerier i alla storlekar och modeller skjuts klockan 24.00. I turistområdet på södra Gran Canaria brukar dessa fyrverkerier vara oerhört fina och många, då de flesta hotellen skjuter upp varsitt fyrverkeri. Nyårsdagen är helgdag och lite ”dagen efter”. Fram på eftermiddagen fylls restaurangerna än en gång då familjerna gemensamt går ut och äter en sen lunch.
Nu är det jul – igen
Trettondagsafton, 5:e januari. Nu har julen kommit!!! På eftermiddagen ankommer ”Los tres Reyes Magos”, de tre vise männen. I Las Palmas brukar de komma till hamnen, mötta av tusentals barn och föräldrar. På eftermiddagen ordnas ett stort tåg eller procession genom gatorna där de tre vise männen, Melchor, Baltasar och Gaspar, ridande på sina kameler delar ut karameller till barnen.
Dessa processioner sker i de flesta städerna. I Las Palmas oerhört imponerande och stämningsfullt. I Playa del Ingles, vanligtvis på Avenida Tirajana i ett något mindre format. Barnen lägger sig tidigt denna kväll efter det att de satt ut vatten, kakor eller liknande till ”Los Reyes Magos” och deras kameler.
På trettondagen, 6/1, vaknar barnen tidigt och finner sina julklappar på den plats där de lämnade mat och dryck till de tre vise männen. På eftermiddagen träffas ofta familjer och släkt för att visa upp vad man fått av los Reyes och man äter en lunch eller middag tillsammans. På senare tid har man skapat en speciell kaka ”Roscon de Reyes” som kan liknas vid vår risgrynsgröt såtillvida att i någon av kakorna finns en present eller en karamell. Den som får denna får tur med sig.