All Helgona, Halloween eller Los Finaos

Alla är olika namn på den helgdag som man firar runt om i hela världen ”Los Finaos” är det kanariska firandet den 31 oktober.  Runt om på ön kommer man att ha olika arrangemang med framträdanden såsom parrandas (lokala musikgrupper), pasa calles etc…  

Det som ni kommer att se genomgående är grillade kastanjer och många lokala musikgrupper. Nedan följer ett par ställen som ni kan besöka:

Las Palmas stad i Vegueta den Gamla staden. Här firar man stort med konsert av orkestern ”Orquesta del Atlántico” som framför stycken av Tchaikovsky, Stravinsky o Albéniz. Det blir även gatuteater  ” Don Juan Tenorio” på en stor utomhusscen. Kvällens program startar vid 20.00.

Parken San Telmo här brukar många samlas det grillas kastanjer och längs hela Triana gatan är det olika arrangemang. På söndagen håller alla butiker på handelsgatan Triana öppet och det arrangeras olika aktiviteter främst för barn längs gatan. 

San Fernando ovanför Playa del Ingles vid Centro Socio cultural här blir folkmusik och kastanjegrillning. 

Kommunkontoret i Argunigeuin folkmusik och kastanjegrillning.

För lite yngre publik arrangeras fester på olika nattklubbar runt omkring med fri bar och dans fram till småtimmarna. Här kan ni finna ett  par av dessa fester i Las Palmas: fester

Los Finaos har man firat på Kanarieöarna sedan långt tillbaka. Man träffades på torgen i de olika kvarteren i alla byar och grillade kastanjer och bytte minnen och historier om nära och kära som avlidit. Tidigare på kvällen hade barnen gått runt om i kvarteret och knackat på dörrar och frågat om där fanns några ”santos” (helgon), kvinnorna som öppnade dörren svarade ja och la olika godsaker i korgarna som de bar med sig, såsom nötter, kastanjer, fikon eller mandel. Kvällen avslutade med dans och sång på torg och gator. 

Halloween sägs ha sitt ursprung ifrån kelterna på Irland som den 31 oktober  firade en festival vid namn Samhain. Man firade slutet av sommaren och att ett nytt år startat. Senare på kvällen firade man de dödas fest, då kom alla vålnader, spöken och andra demoner ut på gatorna. Man anlade Stora bål och druiderna skapade olika besvärjelser för att blidka de olika vålnader som var aktiva denna natt. Man sa att denna natt var all typ av magi mycket starkare än under resten av året. När romarna sedan erövrade kelterna försökte de radera alla spår av denna sed men utan större lycka, så den kristna kyrkan anammade  firandet och döpte om det till Hallow eve där man firade alla kristna martyrer.
Källa: http://labrujulaocioycultura.com