Branden som startade igår kl. 13.10 beräknas att under de närmaste timmarna vara under kontroll tack vare de hårda arbetet under natten och dagen idag. Samtidigt tackar man vädergudarna då det inte är speciellt  hög värme, ingen hård vind och inte så torrt i naturen. Det vill säga inte i närheten av vad man upplever på fastlandet och Grekland.

Den stora eldfronten har nått kratern ”Caldera de Los Marteles” där man räknar med att framfarten minskar och att man därmed kan få hejd på denna front. Utöver den stora fronten är det 2 stycken till, en som går mot Cueva Grande som är till 70% under kontroll. Den andra fronten som går mot Tirajana är 80% kontrollerad.

Samtidigt som dessa uppgifter släpps av örådet under sin presskonferens får vi också veta från Guardia Civil att branden orsakades av skogsarbetare inhyrda av örådet för att rensa och skapa eldgator. Det var tre arbetare som använde så kallade buskröjare som startade branden. De försökte släcka med de medel som de hade tillhands men området var mycket torrt och de fick larma brandkåren.

Bilderna är från Canarias7

se fler bilder från Canarias7

Cortijo de Huerta

Caldera de Los Marteles

Cueva Grande

Tirajana