Idag går startskottet för en av de största ”Romerias” folkfester, La Rama i byn Agaete på norra sidan av Gran Canaria, det är här ifrån Fred Olsens färjor går över till st. Cruz på Tenerife.  Idag torsdag går man upp till den lilla kyrkan där skyddshelgonet Las Nieves är bevarad.

Även om morgondagen den 5 augusti är den stora händelsen då man transporterar helgonet ner till kyrkan i byn Agaete. Så har festen fått sitt namn ”La Rama” (kvisten) ifrån dagen innan då tusentals människor vandrar upp till helgonet med kvistar i handen som man viftar och slår med i luften samtidigt som man dansar i takt med orkestern som följer med hela vägen.  Väl framme offrar man kvistarna till helgonet. Även imorgon blir det dans, orkester och säkert en del kvistar på vägen ner till byn Agaete.

Denna ritual härstammar ifrån en gammal urbefolkningstradition då man slog med kvistar i havet för att be gudarna om regn.

Här kan ni finna programmet för veckan som kommer: program

Om ni bestämmer er för en utflykt till Agaete så får ni en del tips på vad man kan göra på norra sidan av Gran Canaria i denna artikel: Vi tar deg med til den vakre nordsiden av øya…

Vaccinering