I byn Lomo Magullo firar man också “Fiestas de las Nieves” deras skyddshelgon och som avslutning på festligheterna har man en annorlunda fest “La Traida de La Agua”. Efter 2 års uppehåll så återkommer denna mycket populära fest.

Traditionen bygger på en gammal sed i byn. Förr i tiden var man tvungen att gå till byns brunn för att hämta vatten till hemmen. I 1968 var det en grupp ungdomar som till viss del ville återuppliva gamla traditioner samt att under den heta augusti månad komma på ett sätt att fira och svalka sig under festligheterna.

De första åren samlades alla grannarna i  byn och gick ifrån toppen av den lilla byn Lomo Magullo och hämtade vatten ifrån brunnen på torget. Med en orkester som spelar hela vägen. Samtidigt som det var tillåtet att slänga vatten på deltagarna.

Orkestern finns kvar men nu är det tiotusentals människor istället för bara grannarna, som kommer för att ha regelrätt vattenkrig. Starten är kl. 12.00 söndag den 7/8 här finner ni Lomo Magullo på kartan.

Se till att vara ute i god tid så att ni finner parkering. ta med er vattenpistoler av alla sorter, vissa har med sig industriella ryggburna sprutaggregat, så här gäller det att ha med sig stora pistoler.