Drakblodsträd

Namnet drakblodsträd har trädet fått av sin röda kåda. Det finns historier om draken som slogs mot elefanten. När elefanten dödats av draken segnade den ner över draken och dödade den med sin tyngd. Deras blod blandades och där det rann ner i jorden växte drakblodsträdet upp.

Kådan har sålts som medicin på apotek från medeltiden fram till 1900-talet för diverse olika åkommor. Den har också använts i fiolfernissa. Drakblodsträdets kåda har genom historien ofta förväxlats med kådan från en asiatisk palm Daemonorops draco även den kallad för drakblod.

Drakblodsträd (Dracaena draco) är ett liljeträd i familjen Sparrisväxter. Det växer bland annat på Kanarieöarna, Kap Verdeöarna och Madeira. Drakblodsträdet är ön Teneriffas symbolväxt.

Drakblodsträd är ett städsegrönt, upp till 12 meter högt träd. Det är gaffelgrenigt och bildar med tiden en rundad krona. Barken är slät och silvergrå. Bladen är smalt linjära till lansettlika, de är daggiga och sitter samlade i spetsen på grenarna. Det blommar mellan juli och september.

Skadas stammen sipprar det fram en blodröd harts, drakblod, som inom naturmedicinen och av alkemister länge varit prisat för dess magiska krafter. Drakblod används för att färga marmor och därmed ge fina golv men också för att färga fernissa och ge en vacker lyster åt fioler.

Drakblod är helt verkningslöst mot sjukdomar men såldes ändå på svenska apotek en bit in på 1900-talet.

Drakblodsträdet

Foto: Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Även detta märkliga träd har visat sig vara i släkt med vår liljekonvalj. Som vildväxande är det numera mycket sällsynt. Den är omtyckt som prydnadsväxt och har planterats kring Medelhavet samt på Madeira och Kanarieöarna, men även i parker utanför Europa. Nyligen upptäcktes på Gran Canaria en ny art av släktet Dracaena.

Icod de los Vinos är en liten stad på norra sidan av Teneriffa, ungefär 15 km från Puerto de la Cruz. I Icod finns en av Teneriffas viktigaste kännetecken, det ”tusenåriga Drakblodsträdet. Historier om att det är tusentals år gammalt får nog anses vara skrönor. Moderna undersökningar uppskattar åldern till cirka 400 år, men bestämningen är svår att göra eftersom inga årsringar i vanlig mening utvecklas på liljeträd. Det är ändå världens äldsta Drakblodsträd. Dess rötter har en diameter på cirka 6 meter.

Drakblodsträdet kan odlas som krukväxt i Sverige och Norge. I San Agustin har  vi hittat detta vackra exemplar på et Drakblodsträd. Kanske hittar du ett där du befinner dig just nu?

Källa:Växter från värma länder, bergianska.se

Läs mer om växter på kanarieörna: blomsterguide

Drakblodsträdet